Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В края на лятото санкциите към Русия ще кажат своята дума

Снимка: БГНЕС

На днешния, стотен ден от войната на Русия в Украйна, за възможните политически решения на конфликта, в програма „Ден след ден“,  разговаряме  с дипломата Стефан Тафров.

Според него правителството преодоля проблемите около трудните решения за българската позиция. В момента и след решението на НС управляващите нямат политически затруднения на тази тема.

Това което прави ЕС и НАТО е, че постига безпрецедентни равнища на  единство и то по въпроси, които са много трудни по отношение на мерки, които преди това не се е налагало да се взимат. Последен пример за това е петролното ембарго. Знаете 90 на сто от петролните доставки от Русия за ЕС ще бъдат прекратени. На ЕС никога не му се е налагало да взима толкова сериозни мерки и той все пак ги взима. Макар че, колкото по-сериозни стават те, все по-трудно става да ги взима, но засега успява.

Дипломатът смята, че Турция е добре позиционирана да посредничи в този конфликт, защото има добри отношения с Украйна и Русия.

Според Тафров  украинците не искат да изоставят родината си на окупатора и затова няма да се стигне лесно до окончателно решение на военния въпрос, а и агресивната политика на Русия продължава.

В тази еднолична система на управление, която има Русия, е много трудно да се правят прогнози.

За всеки разумен човек е налице агресор и жертва и не забелязвам данни за промяна в българското общественото мнение. Голяма част от здравомислещите хора разбират, че когато някой бъде нападнат несправедливо трябва да му бъде помогнато. И в този случаи това е Украйна.

Експертът допълни, че войната за съжаление ще се проточи. Според него фактор ще се окажат западните санкции и те ще дадат своето сериозно отражение към края на лятото  и тогава ще навлезем в етап, в който, колкото и да  е еднолично управлението в Русия все пак отражението на санкциите ще каже своята дума по отношение хода на войната.

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57