Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Образи, звуци и вкусове от Родопите

Родопите гостуват на Пловдив с образи, звуци и вкусове на 4 юни.
Събитието ще се проведе под надслов „Образи, звуци и вкусове от планината на Орфей“ и е част от официалната програма на „Пловдив – Европейска столица на културата“. Реализира се в рамките на Програма „Наследство ІІ“, направление „Фестивали и творчески инициативи“,  с финансовата подкрепа на Общинска Фондация „Пловдив 2019“ и любезното домакинство на Регионален етнографски музей – Пловдив, който е партньор на творческия замисъл, реализиран от самодейните състави при НЧ „Проф. д-р Ас. Златаров 1927“ – с. Смилян.
В 10 ч. дефиле  в народни носии на самодейците от тварческите състави на НЧ "Проф. д-р Асен Златаров - 1927" - с. Смилян ще премине по Главната на града от фонтаните пред Община -Пловдив  до Регионален етнографски музей в Стария град.
От  4-и до 11-и юни жители и гости на града ще могат да се докоснат до живите традиции и знакови места от Средните Родопи, запечатани във фотографиите, част  от откриващата се в събота в 11.30 ч в РЕМ -Пловдив фото-изложба "Села- памет и живи традиции във фотообектива".Изложбата е анотирана на български и английски език.
Пак там, от 12.00 ч Групата за изворен песен фолклор и танцова формация  Клуб "Хоро "Смиляна" със средствата на песента и танца ще представят възстановка на традиционна родопска сватба. под съпровода на каба-гайдата на талантливия млад гайдар Светлозар Чалов, възпитаник на НУФИ - Широка Лъка. Хореографията е ще добавят песен и танц представят . Автор на хореографията е Васка Христова, дългогодишен преподавател по народни танци в НУФИ - Широка Лъка.
До вкусовете от Родопите гостите на събитието ще могат да се докоснат чрез щанда на продукти, произведени в района на  Горното поречие на р. Арда, разположен в двора на РЕМ - Пловдив от 12.30 ч до 15.30 ч.. Освен сладка, гостите ще могат да си закупят и сезонни билки - цвят от иглика и бъзлян.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Стартират поръчките за новите сгради на три училища в Пловдив

Обществените поръчки за строителството на новите сгради на Математическата гимназия, СУ "Патриарх Евтимий" и ОУ "Княз Александър Първи", за които Община Пловдив спечели финансиране от МОН, ще бъдат обявени до десет дни. С изграждането им ще бъдат решени много наболели и стари проблеми на града, това заяви ресорният заместник-кмет Владимир Темелков...

обновено на 25.07.24 в 14:40

Съдът нареди ново общо събрание да реши ще има ли кариера над Горнослав

Административният съд в Пловдив задължи кмета на община Асеновград да насрочи и проведе ново общо събрание в село Горнослав. Административният съд гледа жалба на бивша кметица на Горнослав Решението идва, след като бившата кметица на селото Ели Корбетова заведе дело, в което твърди, че проведеното на 3 юли общо събрание е незаконно. На него..

публикувано на 25.07.24 в 14:39

Дърва за огрев пламнаха в Асеновград

Гараж до двуетажна къща горя около девет часа сутринта на ул. "Асен Карастоянов" в Асеновград. В района се образува гъст дим.  Два екипа от пожарната са потушили огъня за около 2 часа. При инцидента няма пострадали. От пловдивската пожарна уточниха, че в гаража са били струпани дърва за огрев и боклуци, които са пламнали. Съседи и пожарникари са..

публикувано на 25.07.24 в 11:52

Започна разширяването на детска градина "Буратино"

Заместник-кметът на Община Пловдив Владимир Темелков и кметът на район "Централен" Георги Стаменов дадоха старт на строителството на нов корпус и физкултурен салон на детска градина „Буратино“.  С новите помещения ще се увеличи капацитетът на детското заведение и то ще стане едно от най-големите в район „Централен“. Очаква се строителството да..

публикувано на 25.07.24 в 11:01

Варна няма да обжалва решението на съда за акциите си в Панаира

Община Варна няма да обжалва решението на Софийския градски съд, който обяви за нищожно апортирането на акциите на Община Варна в Пловдивския панаир. Това написа във Фейсбук кметът на Варна Благомир Коцев.  Общината държеше 29% от дружеството „Международен панаир Пловдив“, част от „Пълдин туринвест“. Това означава, че акциите се връщат във Варна,..

публикувано на 25.07.24 в 11:00