Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фермерите от Садово ще получат помощ от държавата до месец

| обновено на 07.06.22 в 14:47


До месец се очаква да бъдат изплатени компенсациите на земеделските стопани, чиято продукция беше или напълно, или частично унищожена от градушки. Това обяви в Садово министър-председателят Кирил Петков. 

Министър-председателят обеща, че държавата ще се опита да възстанови сумите максимално бързо, така че производителите да имат време отново да засадят нивите си и да изкарат реколта още тази година. 

„Средствата, които ще изплатим, за първи път ще бъдат не само за тези, чиято реколта е унищожена на 100 %, но и на тези, чиято реколта е частично унищожена, което е допълнителна помощ от държавата“, поясни премиерът.

“Най-важното, което обещаваме, е пълна прозрачност при изплащането на средствата. Държавата ще работи с един аршин към всички“, подчерта още Кирил Петков. Той добави, че до момента са подадени 39 заявления за обезщетения, които обхващат 2400 декара.  Министър Иван Иванов съобщи, че днес има заседание на междуведомствената група на експерти от ведомството и специалисти от Министерството на транспорта, за да се изчистят по-прецизно въпросите около противоградната защита.

Премиерът отбеляза, че са предвидени допълнителни средства от 300 милиона лева, които до края на годината ще бъде насочени към земеделските стопани, във връзка с кризата в Украйна. Средствата ще бъдат осигурени чрез  европейски и национални мерки.

 На среща с фермерите Петков съобщи още, че е назначена охрана на зам.-министъра на земеделието Иван Христанов, защото вече получил първите заплахи за живота си. Причината е заради проверките на фирмата за фито-санитарен контрол на граничния пункт "Капитан Андреево".

"За пръв път българското правителство имаше смелост да застане срещу една мафиотска група, която беше окупирала границата. Като си говорим за нелегален внос на земеделски продукции, като си говорим за странни тестове за лаборатория".

Пресичането на тази дейност не е безрисково, коментира още Петков:

"Като им спреш на едни хора, които са си получавали много години милиони, още тази седмица слагаме на заместник-министъра на земеделието охрана, защото първите заплахи вече дойдоха". 

Заради нанесените щети върху обработваемите площи фермери излязоха на няколкодневни протести миналата седмица като блокираха  движението по пътя от Пловдив към Хасково.

Земеделците твърдят, че между 70 и 80% от продукцията им е унищожена, като засегнатите площи са около 10 000 декара. 

Хората нямат застраховки, тъй като те не покриват унищожената техническа инфраструктура. Освен това много от тях са теглили кредити, което ги поставя в опасност от фалити.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Жители на село Брезе протестираха в Девин

Жители на родопското село Брезе протестираха в Девин, с искане за подмяна на водопроводната мрежа и ремонт на пътища Протестиращите се събраха на входа на Девин и в шествие  преминаха близо два километра до сградата на общината. Издигнаха знамена и плакати с надписи:  "Брезе ще го има" и "Искаме  водопровод и канализация пътищата"...

публикувано на 14.07.24 в 15:24

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря.  Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора Екипи на пожарната , горското стопанство, доброволци и военни с техника продължават работа в засегантия от огъня периметър,  съобщи за Радио Пловдив   областният управител на Пловдив  и председател на оперативния щаб за..

обновено на 14.07.24 в 12:27

Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора

Трети ден продължава борбата с огнената стихия на територията на общините Калояново и Хисаря, където бе обявено бедствено положение. Огнищата обхващат периметър от 15 хиляди декара гори и равнини площи.  Съдействат и военните от пловдивския 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка.  Основните усилия днес са насочени към потушаването на огъня при..

обновено на 14.07.24 в 12:27

100 колоездачи се включват във велотур "Момчиловци"

Национален велотур „Момчиловци“ се провежда днес в известното родопско село. В четвъртото издание на велотура ще участват над 100 колоездачи от цялата страна. Те ще преминат по 100-километров кръгов маршрут. Той стартира и финишира в Момчиловци, преминавайки през Смолян, Търън, Стоянов мост, Баните. Колоездачите участват със собствен велосипед и..

обновено на 14.07.24 в 09:28

ВиК авария ограничава трафика по бул. "Цар Борис III Обединител"

Авариен ремонт на магистрален водопровод ограничава трафика по западното платно на пловдивския бул. "Цар Борис III Обединител“  в участъка от ул. "Цанко Дюстабанов" до кръстовището с бул. "Христо Ботев". От 9 до 17 часа се спира движението на моторни превозни средства в района, съобщиха от общинското предприятие "Организация и контрол на..

обновено на 14.07.24 в 09:28