Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИТН напуска коалицията, ПП предлага кабинет на малцинството

Излизам от управлението. От днес изтеглям министрите на "Има такъв народ" и слагам край на тази коалиция и на тази агония. Това обяви лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов чрез видеообръщение. 

По-рано днес министрите на ИТН напуснаха заседанието на кабинета "Петков" заради лошия бюджет на Асен Василев, припомни Трифонов уточнявайки, че коалицията не работи както трябва и сравнявайки я с агония.

Коалицията не работи и "Има такъв народ" няма място в това правителство. Причините са две, отбеляза Трифонов - Република Северна Макеодния и фактът, че в държавата вече няма пари.

Министър-председателят Кирил Петков води друга външна политика, различна политика от тази на МВнР, различна от НС, различна от декларираната на КСНС. Министър-председателят взема друг външен министър, негов си, който се казва Весела Чернева. Министър-председателят е обещал на различни лидери от Европа и света, че ще вдигне ветото на РСМ и прави всичко възможно това да се случи, въпреки че огромна част от българските граждани РСМ да изпълни договора между двете държави. Кирил Петков грубо, безпардонно и едностранно неуважава подписаното коалиционно споразумение. Македония е важна част от нашата история и душа и никой няма право да взема едностранни решения против волята на българския народ. Това се нарича национално предателство, заяви Слави Трифонов.

По отношение на бюджета и парите на държавата, каза Трифонов, посочвайки, че откакто Асен Василев е финансов министър "хвърчат милиарди".

Никой няма право да експериментира с нашите пари - еднолично да ги харчи, ако ще не да е завършил Харвард, а да е завършил Галактическия институт, каза още Трифонов.

Никой не знае за какво се изхарчи най-голямата сума в историята на България - 9 млрд. лева за 9 ден – 4 млрд. се източиха от енергетиката и се изхарчиха за текущи нужди. 1,2 млрд. се взеха, за да се купи зърно. Зърно няма, а и 1,2 млрд. ги няма. Къде са? Къде е борбата с мръсните пари? Къде са осветлените корупционни схеми на предишното управление? Какви звучи намерението на Асен Василев да изтегли нов дълг? Кой ще ги плаща, той ли ще ги плаща или нашите деца, заяви още Слави Трифонов.

Той е категоричен, че министрите на „Продължаваме промяната” водят държавата към фалит.

Трифонов съобщи още, че депутатите от „Има такъв народ” в Народното събрание ще подкрепят актуализацията на бюджета в частта със социалните мерки и пенсиите на хората, но не и другата част, защото е вредна.

Днес е денят на водораздела, заяви министър-председателят Кирил Петков на пресконференцията, след като Слави Трифонов обяви, че "Има такъв народ" излиза от коалицията. 

Министър Гроздан Караджов поиска 3,6 млрд. лева допълнително да бъдат платени на същите фирми, които в последните години бяха разследвани от министър Бойко Рашков за злоупотреби. Когато ние казахме, че тази актуализация не е за да може да се допълват бюджетите на МРРБ, за да увеличим пенсиите, за да помогнем на работещите семейства, за да намалим цените на бензина и дизела получихме обратно, че те няма да се съгласят, освен ако не дадем тези пари. Днес в Министерски съвет ние заявихме, че това няма как да се случи. Когато обещахме на нашите гласоподаватели, че ще има нулева толерантност срещу корупцията, възнамеряваме това да се случи, заяви министър-председателят и съпредседател на "Продължаваме промяната".

КПКОНПИ вече 6 месеца стои и се управлява от заместника на Сотир Цацаров. Ние предложихме министър Рашков, това е човекът, който трябва да оглави КПКОНПИ и да започнем истинските разследвания. „Има такъв народ” отговориха, че не са съгласни – без доводи, без нищо. Няма как да стане. Готови сме на правителство на малцинството, но няма да харчим. Ще реформираме КПКОНПИ и Бойко Рашков ще бъда начело на тази организация, съобщи още Кирил Петков.

До момента управляващата 4-на коалиция имаше 134 депутати, но след излизането на ИТН остават 109. Така за вземането на важни решения не достигат 12 народни представители. 

Премиерът Кирил Петков обяви пред журналисти, че 12-те депутати ще се търсят пак от редиците на „Има такъв народ“. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нови проучвания на Асенова крепост започват археолозите

За първи път от 10 години насам ще има теренни проучвания на Асенова крепост. За това съобщиха от Регионалния исторически музей - Асеновград.  Ръководител на проучванията ще бъде археолог Запрянка Кръстева-Арабаджиева. Сумата, която Министерството на културата се очаква да отпусне е 61 808 лева.  Проучванията ще започват през август...

публикувано на 05.07.24 в 16:29

В Стамболийски питат защо обвиняема е главен секретар в областната управа

Кметът на община Стамболийски и общински съветници от коалиция „Алтернатива за гражданите“, ПП-ДБ, ПП „Възраждане“  се възмутиха от назначаването на бившата заместник-кметица на общината Теодора Денева за главен секретар на Пловдивска област. Документът е публикуван на фейсбук страницата на кмета Неделев. Мараджиев с обвинение за..

обновено на 05.07.24 в 15:56

ПУ обявява първото класиране в понеделник

На 8-ми юли ще бъде обявено първото класиране в ПУ „Паисий Хилендарски“. Тази година броят на кандидат-студентите е с 10% по- висок от миналата година и достига до 7122-ма желащи да учат във втория по големина ВУЗ у нас. Сред най-желаните специалности са „Маркетинг“ – 1407 кандидати, „Бизнес мениджмънт“ – 1372 кандидати, „Икономика и бизнес“ –..

публикувано на 05.07.24 в 15:48

3000 се подписаха в подкрепа на паркинга до УМБАЛ "Пълмед"

Болница „Пълмед“ внася в Пловдивския общински съвет подписка в подкрепа на изграждането на обществен паркинг за нуждите на пациенти, лекари, студенти и живущи в района. В нея са се подписали над 3000 души, сред които пациенти на лечебното заведение, персонал и живущи в района.  От лечебното заведение заявяват, че паркингът ще бъде обществен и..

публикувано на 05.07.24 в 14:48

Комисия от БАН ще посети откритите находки под Бетонния мост

В понеделник се очаква комисия от експерти от Националния археологически институт с музей към БАН да посети на място новооткритите находки в района на жп линиите под Бетонния мост в Пловдив.  Специалистите трябва да определят периметъра и срока на проучване на находките, които по предварителни данни са част от римски гроб със зидове...

обновено на 05.07.24 в 13:29