Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уволниха шефа на болница "Св. Мина"

С 32 гласа "за", 2 "против" и 6 "въздържал" се ОбС гласува оставката на управителя на МБАЛ " Свети Мина" проф. Петър Петров. 

До провеждането на конкурс болницата ще се ръководи от  Мария Горева - експерт финансови и стопански анализи и икономически дейности и началник на Информационен отдел в същото здравно заведение.

Проф. Петров  отказа коментар след гласуването, като единствено посочи че си тръгва с вдигната глава. Преди това в изказването си пред общинските съветници посочи, че за последните две години болницата е на печалба, че няма нито лев задължения и дори в момента има финансов резерв. Той съобщи, че  тази сутрин болницата е погасила и дългът към общината в размер на 260 хиляди лева.

"Сигурен съм, че ще остана единственият управител, който е върнал дълг на общината. Болницата е  единственото общинско здравно заведение без нито 1 стотинка дълг.  Изнесох на гърба си най-тежките времена. По време на ковид пандемията никой не искаше мястото ми, много хора ме търсиха, никого не сме върнали. Сега задкулисието взима връх. Обидно ми е, че не бях викнат от комисията. Ако ми се каже, че няма нужда от мен, щях да си тръгна сам" - каза проф. Петров от трибуната.

 Според медиците, които присъстваха в залата в негова защита,  предсрочно отстраняване на проф. Петров е несправедливо и твърденията, че има напрежение сред колектива не са истина. Не отговарят на истината и обвиненията срещу него. Събраната подписка в негова защита ще бъде внесена в Община Пловдив, макар че според тях уволнението вече е факт. 

За причините за отстраняването на проф. Петров се изказа завеждащия на отделението по кардиология д-р Цветан Деведжиев, който подчерта, че  болницата в последната година е раздирана от скандали и са напуснали едни от най-добрите специалисти Те са били несъгласни с политиката на управление на проф. Петров, който на тяхно място назначавал неподготвени кадри. Кардиологът заяви, че той продължава да взима 1200 лева заплата, а имало лекари, които се разписват срещу 5000 лева месечно. 

Дебатите в Общинския съвет продължиха повече от час като на два пъти бе отхвърляно предложение да се отложи гласуването на точката за следваща сесия.

Припомняме, че предложението на кмета Здравко Димитров за отстраняването на проф. Петров като управител на болницата, влезе като извънредна точка в дневния ред на заседанието. То е базирано на становище на здравната комисия, която по сигнал на синдикатите, е правила многократни неуспешни опити да тушира социалното напрежение в лечебното заведение. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Вертолети помагат за гасенето на пожарите в Средна гора, има опасност за две села

Военнослужещи и два хеликоптера от 24-та авиобаза в Крумово се включват в гасенето на големия пожар, който гори в Средна гора . Те ще действат за погасяване на пламъците в землището на село Песнопой, община Калояново, и село Михилци, община Хисаря.  Хеликоптерите „Ми-17“ и „Кугър“ излетяха в 13.21 часа..

обновено на 12.07.24 в 17:08

Верижна катастрофа до Пазарджик затруднява трафика на АМ "Тракия"

Верижна катастрофа затруднява движението в района на 102-рия километър на автомагистрала „Тракия“.  Сблъскали са се 4 коли в платното в посока Бургас, има и пострадали 2 жени, които са транспортирани в пазарджишката болница. Движението не е спряно, а се регулира от екипи на "Пътна полиция". В района на катастрофата има лека тапа, трафикът се..

публикувано на 12.07.24 в 16:30

Частично бедствено положение в Хисаря и Калояново заради пожарите

Областният управител на Пловдив Христина Янчева обяви бедствено положение в общините Хисаря и Калояново.  Мярката се въвежда, за да бъдат ликвидирани пожарите в землищата на хисарските села Песнопой и Михилци и калояновските  Сърнегор и Отец Паисиево. В документа се посочват и конкретните мерки, които ще бъдат предприети от кметовете на..

публикувано на 12.07.24 в 16:00

ЕГ "Пловдив", Хуманитарната и ЕГ "Иван Вазов" пак са най-желани в Пловдив

Най-много седмокласници искат да учат английски език в Езикова гимназия "Пловдив" . Подадени са 1238 заявления за първо класиране точно в този профил, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова.   Тя уточни, че в желанията на учениците следват Хуманитарни науки с английски език в Хуманитарната гимназия и ЕГ..

публикувано на 12.07.24 в 15:51

Огън бушува в труднодостъпен район в Родопите

Пожар гори в труднодостъпен горски масив между селата Сливка и Сейменци в община Баните.  Пожарът е низов. Горят сухи треви и храсти. Все още не се знае какъв периметър е обхванал огънят. Изпратени са два екипаогнеборци. Към екипите от пожарникари са се присъединили и служители на Държавно горско стопанство – Славейно, и доброволци от селата Сливка,..

публикувано на 12.07.24 в 15:46