Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не вярвам да има нови избори, но не ги изключвам

Напускането на коалицията от ИТН може би беше изненадващо за мнозина, но сигнали за пропукване в коалицията имаше многобройни,  очевидно е премината точката на поносимост, каза в предаването "Ден след ден" социологът Юрий Асланов.

 

"Все още не вярвам в перспективата за предстрочни парламентарни избори, защото действат вътрешни  и мощни геополитически фактори, които не са заинтересовани от разформироване на това НС", прогнозира Асланов. По думите му именно "геополитически фактори определят политиката у нас поне в две трети от случаите".

Той смята, че доколкото влиянието на САЩ върху ПП е по- определено, то за ИТН не е валидна хипотезата, че е ориентирана на изток.

"ИТН е партия на антиелита. Това са хора с нагласа да са срещу всички и всичко. Част от посланията им са антисистемни и това им осигуряваше входа в политическия живот още от референдума, който организираха. Те ясно обозначават целта си – смяна на систамата, каквото и да значи това. Когато влязоха в НС беше изненадващо, че приеха участие в коалицията, защото е отстъпление от принципите им".

Според Юрий Юсланов жизнеспособен политически продукт в този парламент е невъзможен. И всяко непредвидимо събитие може да предизвика нови избори, които не разрешават, но са изход от ситуацията.

Проблемът е, че нови избори няма да доведат до различна развръзка. С още един играч, който може да попадне в НС, картината ще стане още по- сложна.

Социологът коментира, че за много хора алтернативата ГЕРБ продължава да е неприемлива. Нови алтернативи в лицето на „Възраждане“  - също, заради екстремизма си. А българският избирател не обича крайностите.

Това поставя въпроса дали нашата политическа система не е влязла в задъдена улица и не е необходима промяна на конструкцията, за да се укрепи демокрацията, каза в заключение Юрий Асланов.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нов проект подкрепя деца със специфични потребности

Днес стартира нов проект „Помогни ми да се справя сам“, който е насочен към деца със специфични образователни потребности в Пловдив. Той е на Лицензиран Монтесори център „Първи стъпки“ и ще предоставя безплатни услуги за децата от квафилицирани специалисти в различни области. „Работата с деца със специфични образователни подребности..

обновено на 20.08.24 в 10:39

Рано е да се говори за конституционна криза

Все още е рано да се говори за конституционна криза. Въпреки странната ситуация, все пак сме в полето на действие на конституцията.  Това коментира конституционалистът доцент Христо Паунов по повод отказа на президента Румен Радев да подпише указа за служебния проектокабинет на Кожарева. Доц. Христо Паунов припомни, че след промените в..

публикувано на 20.08.24 в 10:35
Атанас Славов

Конституционна криза няма, Радев упражни свое правомощие

Смятам, че не е налице конституционна криза. Защото президентът упражни своето правомощие по Конституция да не подпише и да не издаде указ за назначаване на служебно правителство, тъй като не е съгласен с предложения състав. В тази хипотеза президентът има право да не подпише указа. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио..

публикувано на 20.08.24 в 10:08
Юлиян Петров

Отварянето на училищата за игри носи допълнителни разходи

Защо синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ се обяви за премахване на външното оценяване след 4-ти и 10-ти клас, а също и срещу заповед на пловдивския кмет за отваряне на училищните дворове през лятото?  Това e темата на разговора с председателя на организацията  Юлиян Петров . По повод отварянето на училищата за децата през лятната ваканция: "Аз..

публикувано на 20.08.24 в 09:50
Сопот

Търсят начини за справяне с водната криза в Сопот

Въпреки че в Сопот не е обявен воден режим, от дни в района има проблеми с водата. Причината е драстично намалялото ниво на основния водоизточник, който се намира над село Христо Даново. Общинската администрация в Сопот спешно търси решение на проблема с водоснабдяването в града. През последните дни са направени огледи на..

публикувано на 19.08.24 в 12:03