Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във ВМЗ подписаха новия КТД с редица социални придобивки

| обновено на 10.06.22 в 16:20
4
Снимка: Радио Пловдив, Иванка Петкова

Изпълнителният директор на ВМЗ - Сопот Иван Иванов и синдикатите подписаха новия колективен трудов договор за дружеството.  

Вчера след посещение на вицепремиера Корнелия Нинова работниците в оръжейницата постигнаха споразумение за увеличение на заплатите с 200 лв., ежемесечни ваучери за храна и други социални придобивки. 

Много съм доволен, че първата ми публична изява във ВМЗ е подписването на колективен трудов договор, каза новият изпълнителен директор на дружеството Иван Иванов. 

В новия Колективен трудов договор са утвърдени по-добри социални условия за работниците и служителите, стана ясно на срещата. Минималната работна заплата там  става 1.1 от МРЗ за страната, платеният годишен отпуск се увеличава на 26 дни. Договорени са по-добри условия за извънреден и нощен труд, както и защита при масови уволнения. За Коледа и Великден работниците ще получат по една минимална заплата. 

Новото са договорените по-високи суми за ваучери - от 80 на 200 лв. месечно и допълнително възнаграждение за трудов стаж и професионален опит, както и механизъм за компенсиране при годишна инфлация над 5%.

Важно е да има работа и всички работници да са спокойни, заявиха синдикатите след подписването на КТД.

Накратко бе представен и новият 3-членен борд на директорите на ВМЗ - Сопот.

Новият директор Иван Иванов е бивш офицер с боен опит, бил е областен управител на София - област, както и заместник-министър на отбраната. 

Председател на Съвета на директорите на ВМЗ ЕАД е Мариан Йовчев, който е оглавявал борда на директорите на заводите ТЕРЕМ, които също са част от Военно-промишления комплекс.

Третият член на борда е Камен Шаралиев, в момента директор на съставния завод за инструментална екипировка и нестандартно оборудване. До 2016 г. бе заместник-кмет на община Сопот в екипа на кмета Веселин Личев. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

Още от категорията

Цветница е празникът с най-много именици

Православният свят отбелязва един от големите християнски празници - Вход Господен в Ерусалим.  Дни преди своята Кръстна смърт Исус Христос бил посрещнат тържествено в свещения град. Многолюдното множество го приветствало с палмови клони. Така е установена традицията в храмовете да се раздават осветени върбови клонки, защото символизират палмовите...

обновено на 28.04.24 в 10:13

Танцова фиеста раздвижва Асеновград

Танцова фиеста ще завладее тази вечер Асеновград в навечерието на Международния ден на танца 29 април.  Първото издание на инициативата е по идея на 2 спортни клуба с финансовата покрепа на общината. Целта е да се мотивират малки и големи да танцуват или поне да се раздвижат.  В „Танцовата фиеста“ ще се включат 10 клуба, които ще представят 17..

публикувано на 28.04.24 в 08:23

Мачът "Ботев" - "Славия" променя маршрута на три градски автобуса

Автобусите по линии № 9, 10 и 36 ще са с променени маршрути в днешната събота - 27 април, за времето от 17 до 22 часа ,  съобщават от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“.  Причината е футболният мач „Ботев“ – „Славия“, който ще се играе на стадион „Христо Ботев“. По искане на Областната дирекция на МВР за пет часа ще..

обновено на 27.04.24 в 16:25

Скандал с листата на БСП за Пловдив-област заради Веска Ненчева

На свое заседание Националният съвет на БСП утвърди листите за изборите за Европейски парламент и 50-ото Народно събрание на 9 юни, както и предизборната платформа на коалиция „БСП за България” за парламентарния вот, съобщи формацията. Скандал е предизвикала листата на Пловдив-област, след като нейният досегашен водач Манол Генов си е дал отвод. На..

обновено на 27.04.24 в 16:15

ПП-ДБ готови да преговарят с ГЕРБ за общо управление, но без ДПС

300 000 гласа са на пазара и са готови да бъдат купени. За това алармираха от ПП-ДБ. Решението е висока избирателна активност, обяви съпредседателят на ДБ ген. Атанас Атанасов.  На брифинг в Пловдив той заяви, че марионетното правителство на Главчев провежда чистка в институциите. За пример даде смяната на няколко областни управители в страната...

обновено на 27.04.24 в 16:15