Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без пълни шестици на матурата по БЕЛ в Пловдив

Само трима зрелостници с максималните 100 точки на ДЗИ

"Две пълни шестици или 100 точки на матурите в 12 клас има само по математика, и една пълна шестица по английски език, ниво В1.1. Няма 100 точки по български език и литература на ДЗИ в 12 клас, като шестиците там, или от 84 до 100 точки са - 388", това съобщи Антоанета Пакова, началник от Регионалното управление на образованието в Пловдив.

„И двамата със 100 точки по математика са ученици от Математическата гимназия“, потвърди директорът Веселина Карапеева. От гимназията съобщиха, че пълните шестици са на зрелостника Атанас Тодоров Бунтов, който освен пълно шест по математика, има 97,5 точки на ДЗИ по БЕЛ. Другата пълна шестица по математика е на Костадин Методиев Русалов, който има и 91 точки и по БЕЛ.

Пловдив се нарежда на трето място след София, град и Смолян по БЕЛ, и на 9 място по втори задължителен изпит в 12 клас.

3848 са явилите се зрелостници на матурата по БЕЛ, където има среден резултат от 55 точки. Слабите оценки тази година са 582, което е 15.12%.

На втората задължителна матура (профилираната подготовка) в 12 клас се явиха 1942 ученици,  средният резултат е 63 точки. Там освен двамата ученици с отличен 6.00 от МГ има още една пълна шестица - 100 точки по английски език, с ниво В 1.1

Точно в това по-ниско ниво на владеене на английски език в средните училища, (без езиковите гимназии) - резултатът е най-висок с 82 точки от всички проведени изпити по предмет в Пловдив и областта. 

Например, при езиковите гимназии с английски език, с ниво В2 точките са 69.45. 

Най-слабо са се представили учениците по следните три профилирани предмета: предприемачество, биология и информационни технологии, съответно с 38,49 точки, 36.46 точки и 30.75 точки.

При втората матура най-много двойки има по биология и здравно образование, а общо слабите оценки на втората матура са 213 и зрелостниците трябва да се явят на изпитната сесия през лятото. За професионалните гимназии  на втора задължителна матура са се явили 1786 зрелостници, като  успехът при проект там е Много добър 5,12, а за тема или тест - успехът е Добър 3,71.

От РУО-Пловдив съобщиха, че до 16 юни зрелостниците могат да прегледат работите си само в училището им.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Режим на водата в Марково

 Заради силното засушаване, намаления дебит във водните резервоари и високата консумация в село Марково ще бъде въведен режим на ползването на водата. В селото вода няма да има вечер в часовия диапазон от 22:00 часа до 5:00 часа на следващия ден. Решението беше взето след среща на кмета на община „Родопи“ Павел Михайлов с управителя на..

публикувано на 11.07.24 в 00:31

Все по-голяма е конкуренцията при жените, желаещи да учат медицина

С по-висок минимален бал, в сравнение с миналата година са класираните жени да изучат „Медицина“ в МУ- Пловдив. Припомням, че на изпита за едно място се явиха по шест жени. Държавна поръчка е за 75 жени и също толкова мъже. При мъжете битката бе значително по-лека, защото за едно място за студент по медицина кандидатстваха трима. Тази година..

публикувано на 10.07.24 в 16:10

За час "Чистота" глоби деветима на Малката главна

Глоби в размер 450 лева наложи само за час екип на общинското предприятие „Чистота“ в Пловдив. Деветима граждани са санкционирани заради нерегламентирано изхвърляне на отпадъци.  При проверка на ул. "Райко Даскалов" ( Малката Главна ) те са хванати да изхвърлят хранителни остатъци, кашони и други отпадъци в контейнерите за смесен битов..

публикувано на 10.07.24 в 15:23

След гонка по Подбалканския път са задържани 18 мигранти

Бус с мигранти е спрян от полицията край карловското село Васил Левски. В района на бензиностанция на Подбалканския път полицейски патрул подал сигнал за спиране на товарен бус. Шофьорът му първоначално намалил скоростта, след което форсирал с газ, за да избегне проверката. Започнало преследване, при което бусът ударил единия от двата..

публикувано на 10.07.24 в 13:03

Полицаи спряха нощен купон в Столипиново, трима в ареста

3-ма души от пловдивския квартал „Столипиново“ са задържани след конфликт с полицейски служители заради нарушаване на тишината в района през нощта. Минути след полунощ след получен сигнал бил насочен полицейски екип за нарушаване на нащната тишина на ул. „Сокол“. На адреса двамата униформените установили, че със силна музика се озвучава..

публикувано на 10.07.24 в 12:51