Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без пълни шестици на матурата по БЕЛ в Пловдив

Само трима зрелостници с максималните 100 точки на ДЗИ

"Две пълни шестици или 100 точки на матурите в 12 клас има само по математика, и една пълна шестица по английски език, ниво В1.1. Няма 100 точки по български език и литература на ДЗИ в 12 клас, като шестиците там, или от 84 до 100 точки са - 388", това съобщи Антоанета Пакова, началник от Регионалното управление на образованието в Пловдив.

„И двамата със 100 точки по математика са ученици от Математическата гимназия“, потвърди директорът Веселина Карапеева. От гимназията съобщиха, че пълните шестици са на зрелостника Атанас Тодоров Бунтов, който освен пълно шест по математика, има 97,5 точки на ДЗИ по БЕЛ. Другата пълна шестица по математика е на Костадин Методиев Русалов, който има и 91 точки и по БЕЛ.

Пловдив се нарежда на трето място след София, град и Смолян по БЕЛ, и на 9 място по втори задължителен изпит в 12 клас.

3848 са явилите се зрелостници на матурата по БЕЛ, където има среден резултат от 55 точки. Слабите оценки тази година са 582, което е 15.12%.

На втората задължителна матура (профилираната подготовка) в 12 клас се явиха 1942 ученици,  средният резултат е 63 точки. Там освен двамата ученици с отличен 6.00 от МГ има още една пълна шестица - 100 точки по английски език, с ниво В 1.1

Точно в това по-ниско ниво на владеене на английски език в средните училища, (без езиковите гимназии) - резултатът е най-висок с 82 точки от всички проведени изпити по предмет в Пловдив и областта. 

Например, при езиковите гимназии с английски език, с ниво В2 точките са 69.45. 

Най-слабо са се представили учениците по следните три профилирани предмета: предприемачество, биология и информационни технологии, съответно с 38,49 точки, 36.46 точки и 30.75 точки.

При втората матура най-много двойки има по биология и здравно образование, а общо слабите оценки на втората матура са 213 и зрелостниците трябва да се явят на изпитната сесия през лятото. За професионалните гимназии  на втора задължителна матура са се явили 1786 зрелостници, като  успехът при проект там е Много добър 5,12, а за тема или тест - успехът е Добър 3,71.

От РУО-Пловдив съобщиха, че до 16 юни зрелостниците могат да прегледат работите си само в училището им.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

След пожара заводът за хартия в Стамболийски затваря от 1 октомври

За поредна нощ с тежка миризма в Стамболийски след пожара преди три дни съобщиха жители на града. По този повод днес кметът на града Петър Неделев разговаря с директора на завода за хартия Александър Криклер, който го е уверил, че от 1 октомври предприятието спират за голям ремонт.  Според хората в града миризмите са били тежки и задушливи. Те..

публикувано на 27.09.24 в 17:18

Общината има 1 месец, за да отстрани пропуските по проекта за Небет тепе

След като комисия от Министерството на културата върна проекта за реставрация и консервация на Небет тепе, днес ръководителят на проекта инж. Таня Петкова коментира пред Радио Пловдив, че пропуските ще бъдат отстранени лесно. „Като цяло става дума за консервационно-реставрационни работи. Засягат фугирането на крепостната стена, насипи,..

обновено на 27.09.24 в 15:10

Разширяват зоните за платено паркиране в Карлово

В Карлово се разширява обхватът на зоните за кратковременно паркиране от 1 октомври.  Към платените зони се включват още три улици в широкия център на града -  ул. „Пазарна“ в частта, заключена между ул. „Ген. Карцов“ и  ул. „Тодор и Ана Пулеви“, ул. „Екзарх Йосиф“ в частта, заключена между ул. „Пазарна“ и  ул. „Ген. Карцов“ и ул. „Капитан Д...

публикувано на 27.09.24 в 14:56

Двама младежи са в болница след сбиване в Пазарджик

Двама младежи са в болница, след като се сбиха в парк в пазарджишкия квартал „Младост“. След сигнала за сбиването със случая се заели полицаи от Криминална полиция и Детска педагогическа стая в РУ-Пазарджик.  Оказало се, че момчетата се скарали и скандалът прераснал в побой. В резултат и двамата са получили травми в лицето и главата и са били..

публикувано на 27.09.24 в 12:11

Пациент с туларемия е лекуван в МБАЛ-Пазарджик

Заболяването се среща рядко, но е потенциално опасно. Причинява се от бактерия.  “Източник на инфекцията за човека са различни мишевидни гризачи, зайци и кърлежи. Заразяването на човека става по различни механизми – при ухапване от кърлежи, при пряк контакт /дране на животни/, при консумация на храни, заразени с екскременти на гризачи, по..

публикувано на 27.09.24 в 11:53