Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отстраниха 7-килограмов тумор от яйчника на 62-годишна жена

Лекарите от Клиниката по акушерство и гинекология към УМБАЛ „Свети Георги“ - Пловдив отстраниха огромен тумор от яйчника на 62-годишна жена. По лечебното заведение посочват, че образуванието е било с размери 55 см и тегло 6,9 кг.

Преди около година пациентката забелязва физически промени в областта на корема. В началото не обръща достатъчно внимание на проблема, като го отдава на общо нарастване на своето тегло. След като са направени допълнителни изследвания, се установява, че всъщност става въпрос за бързорастящ тумор в областта на яйчника.

Тумори с подобни размери са рядко срещани, а отлагането на операцията усложнява още повече случая, тъй като образуванието продължава да нараства с бързи темпове, посочват от болницата.

Така жената попада в Клиниката по акушерство и гинекология, където е оперирана. Тежката операция продължава близо 2 часа, като лекарите успяват успешно да премахнат тумора в пълния му обем. 

Екипът на клиниката, който извършва интервенцията, е: д-р Борис Керезиев, д-р Николета Парахулева-Рогачева, д-р Мина Рухини, д-р Тошко Каменов - анестезиолог, и Анна Политова - операционна акушерка.

По време на операцията лекарите установяват разраствания, които в 80% от случаите говорят за злокачествен тумор. Добрата новина е, че след направените хистологични изследвания тези прогнози не се оправдават.

Жената вече е изписана и възстановяването ѝ протича добре в домашни условия. 

По публикацията работи: Иванка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Овладян е пожарът на Гребната база в Пловдив

Пожарът на Гребната база към момента е овладян. В потушаването му участват огнеборци с 5 пожарни автомобила, доброволци от ДФ “Пловдив” 112 и Националния отряд за реакция при бедствия, много граждани. В борбата с огъня се включиха служители на ОП “Чистота” с 4 водоноски. На място са кметът на Пловдив Костадин Димитров, заедно със заместниците си..

обновено на 27.07.24 в 20:24

Първенец припомни, че е родоначалник на Съединението

139-тата годишнина от вземането на решението за Съединението  на Източна Румелия с Княжество България беше отбелязана с тържествена церемония пред паметника на Захари Стоянов в село Първенец, община Родопи.  Някогашното село Дермендере е записало името си със златни букви в историята на България с факта, че именно тук, на 25 юли 1885 г. се..

обновено на 27.07.24 в 20:16

Голям пожар лумна до Гребната база

Мащабен пожар, обхванал сухи треви, лумна  край Гребната база в Пловдив.  Мястото е в близо до луксозния хотел "Ландмарк".  Заради близостта със съседната горичка веднага са изпратени пет аварийни екипа на пожарната, които веднага са започнали да обливат огнището с вода и пяна.  Въпреки това, горящите сухи треви са образували  гъсти облаци дим,..

обновено на 27.07.24 в 18:24

Почина младото момиче, обгоряло от експлозиите край Елин Пелин

Почина и младата жена, която пострада изключително тежко при взривовете край гара Елин Пелин в четвъртък, съобщиха от Пирогов.   20-годишната Кристина Шишкова беше транспортирана в университетската болница с тежки изгаряния, които още тогава лекарите определиха като „несъвместими с живота“.   Въпреки всички усилия, тази нощ тя е починала. 

обновено на 27.07.24 в 09:00

Слънчева събота, без пикови горещини

В събота ще бъде предимно слънчево. Максималните температури ще бъдат между 28 и 33 градуса. След обяд над Източна България ще се развие купеста облачност, но без валежи. Ще духа слаб, в Източна България умерен вятър от север-североизток. В планините ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от североизток, по високите части от..

публикувано на 27.07.24 в 08:39