Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екоминистърът Сандов се включва във форум за чистотата на въздуха

| обновено на 14.06.22 в 06:50

Семинар за качеството на въздуха и здравето ще се проведе в Медицинския университет в Пловдив. В него ще се включи и министърът на околната среда и водите Борислав Сандов. 

На форума ще бъдат представени доказателства за здравните последици от замърсяването на въздуха в България и региона, както и връзката им с настоящите политики и действия. Участниците в семинара ще се запознаят с данни от специалния доклад на Института по здравни ефекти в САЩ за състоянието на въздуха и здравето в България. 

Екоминистърът Борислав Сандов, който е и вицепремиер по климатичните политики, е участник в дискусионния панел за приоритетите на науката за напредък в програмата за чист въздух в България. 

Форумът ще се проведе в хибриден формат: присъствено в 4-та Аудитория на Аудиторния комплекс на Медицинския университет в Пловдив и онлайн в платформата ZOOM от 9:30 ч. 

Пред Радио Пловдив депутатът от „Демократична България" д-р Александър Симидчиев, който от години работи по темата със замърсяването на въздуха със сдружението му „Въздух и здраве", коментира:

Над 1000 човека на месец загиват от въздушно замърсяване. А увеличаването на средно дневното замърсяване само в София води до покачване с 10% на контактите с Бърза поломщ заради хипертония, инсулти и други заболявания.

Според д-р Симидчиев е необходимо преди всичко обществото да е информирано за мерките срещу замърсяването на въздуха, част от които не са популярни. Такива са ограничаването на трафика и преминаването към екологично отопление.

Д-р Александър Симидчиев ще се включи в семинара в Медицинския университет в Пловдив с доклад на тема "Въздушното замърсявнане и здравните последици в България".

В коментар за все още несъстоялото се електронно здравеопазване у нас д-р Симидчиев подчерта, че това е изключително важен проблем, който трябва да бъде решен, за да бъде направена ефективна здравна реформа.

Сега не може да се види дали дадена мярка действа ефективно, ако процесът не може да бъде проследен. А това проследяване става именно чрез електронното здравеопазване, обясни лекарят.

По повод протестите с искане за увеличаване на заплатите в НЗОК д-р Симидчиев коментира, че ако в системата нещо не се промени, това изглежда като опит да се натисне правителството.

Интересното е, че това става в НЗОК, каза депутатът и припомни, че само преди няколко дни е било утвърдено увеличение на заплащането именно на представителите на Здравната каса.

Д-р Александър Симидчиев коментира и политическата ситуация като посочи, че засега парламентарното мнозинство не е факт. Това, което има да се свърши, не е тясно партиен интерес, а общонационален интерес.

Със сигурност „Демократична България" ще изпълни отговорната задача да подкрепи този бюджет, защото той съдържа критично важни компоненти, подчерта депутатът.

Интервюто на Живка Танчева с д-р Александър Симидчиев е в звуковия файл.

По публикацията работи: Антоанета Петричанска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Катастрофи край Белозем затрудняват трафика по АМ "Тракия"

Поредица пътни инциденти станаха тази сутрин на автомагистрала "Тракия".  Катастрофа затруднява движението по аутобана около 150-тия километър, в района на Белозем. Заради инцидента се е образувало километрично задръстване в посока Бургас, съобщават очевидци.  Към района пътуват полиция, линейка, пожарни автомобили. Една от колите е..

публикувано на 10.08.24 в 08:53

Слънчева и гореща събота ни очаква

Днес ще преобладава слънчево време. Над Централна и Източна България ще има временни увеличения на облачността и на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа умерен вятър с посока от север-североизток. Максималните температури ще са между 31° и 36°, в Пловдив – около 36°. В планините ще е предимно слънчево. Над източната половина от страната ще се..

публикувано на 10.08.24 в 07:38

В Асеновград събират книги за деца и възрастни

От днес до четвъртък в Асеновград ще се събират книги за деца и възрастни, които да бъдат подарени на библиотеки и читалища в селата около града.  Кампанията под надслов "Дарете книга, дарете знание!" се организира от Общинския младежки съвет. Ще бъдат приемани както нови, така и книги от личните библиотеки.  Идеята на младите хора е да..

публикувано на 10.08.24 в 07:20

В Чепеларе започва международно литературно четене

За втора поредна година Чепеларе е домакин на Международно литературно четене "Жени в планината". Събитието се организира от фондация "Елизабет Костова". Тази вечер на площад "Олимпийски" в четенето ще участват писателки от България, Сърбия, Великобритания, Испания, Полша, Белгия и Украйна. Те ще прочетат откъси от свои творби, които посетителите ще..

публикувано на 10.08.24 в 07:17

Лампите по пътя Пловдив - Асеновград светват през октомври

Очаква се до края на октомври осветлението на път II-86, в участъка между Пловдив и Асеновград да бъде възстановено, каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова по време на петъчния парламентарен контрол.  Тя обясни, че през април тази година е било възложено на пътноподдържаща фирма да извърши ремонт и да..

публикувано на 09.08.24 в 19:35