Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Талисманът" на Красимир Бачков преразказваха седмокласниците

Ученически оркестър организира благотворителни концерти, за да събира пари за лечението на болно момиче. То оздравява. Тази история, разказана в авторския текст от един от музикантите, трябваше да преразкажат от името на неутрален разказвач седмокласниците на изпита по български език и литература днес.

Разказът „Талисманът“ на Красимир Бачков е писан специално за банката с непознати произведения, която се използва за националното външно оценяване в VII клас. Авторът е писател и поет – публикувал е седем сборника с разкази и новели, два романа и една стихосбирка. Носител е на различни национални награди за проза. Превеждан е на английски, руски, украински и словашки. Има висше педагогическо образование и в момента преподава изобразително изкуство във варненско училище.

Майстор Кольо Фичето е герой на текстовете за четене с разбиране и за редактиране на изпита в VII клас. С тях са свързани и останалите езикови задачи. Седмокласниците трябваше да решават също литературни задачи върху изучавани произведения. Изискваше се още с три-четири изречения да обяснят внушението на думи на Моканина от разказа „По жицата“ на Йордан Йовков.

На националното външно оценяване по български език и литература се явиха над 58 500 седмокласници в 1709 училища и 49 900 десетокласници в 1006 училища. 


В Пловдив и областта на малката матура се явиха 5681 седмокласници. Те са с 268 по-малко от предварително подадените заявления. Изпитът е преминал без произшествия, но на едно дете му е прилошало и му е оказана медицинска помощ.

НВОт продължи 150 минути и включваше 26 задачи. От тях 18 въпроса със затворен отговор, шест задачи са с кратък свободен отговор, а една с разширен.

Голяма част от седмокласниците в Пловдив приеха със смесени чувства „Талисманът“ на Красимир Бачков, но имаше и такива, които го оцениха като труден.

„Преразказът беше с една идея по-труден, но все пак не беше такова изпитание“, коментира седмокласник от елитно пловдивско училище.

Повечето деца обясниха, че първият модул е бил лесен. Част от тях признаха, че са се подготвяли допълнително с частни уроци и школи.

„Моето дете се подготвяше с много тестове, най-вече по български език. Имаше и помощ и от специалисти. Но това не означава, че подготовката в училище не е достатъчна. Просто днешните деца са си загубили всякакви навици и ние родителите трудно можем да ги изградим, за да бъдат последователни и системни в подготовката си. И от това идва нуждата да търсим частни уроци за да може нашите деца да се представят добре. Това е истината. Иначе смятам, че в училище се работи достатъчни. Учителите дават всичко от себе си. Но децата не полагат достатъчно усилия сами“, обясни майка на седмокласник.


Изпитите по математика в VII и в X клас ще се проведат на 16 юни т.г. Резултатите ще бъдат обявени до 28 юни т.г.

Днес се проведе и националното външно оценяване по български език и литература за десети клас. На него се явиха 4749 десетокласници от Пловдив и областта – с 501 по-малко от предварително подадените заявления

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Основните храни у нас отново поскъпват

Цените на основните зеленчуци – краставици и домати тръгнаха нагоре , показват данни на Държавната комисия за стокови борси и тържища. Вносните краставици поскъпват с близо 13%, а оранжерийните с 5 на сто. По – скъпи са и оранжерийните домати с 12 %. Само зеленият пипер е поевтинял с над 13 на сто. При зелето се наблюдава увеличение с над..

обновено на 04.08.24 в 16:39

С мирен протест майки в Смилян поискаха повече "легнали полицаи"

Група майки от родопското село Смилян направиха днес мирно шествие с искане за изграждането на тротоар и повдигнати неравности за ограничаване на скоростта.   Първоначално жителите на Смилян бяха предвидили днес да има ефективен протест и да блокират за три часа пътя Смилян – Рудозем, но го отмениха и проведоха мирно шествие.  Младите родители..

обновено на 04.08.24 в 16:39

Детето от Пловдив, пострадало на плажа в Созопол, вече е контактно

Със стабилни жизнени показатели е детето, пострадало при инцидент с машина за почистване на пясък на плажа в Созопол.  Тази сутрин с 9-годишното момче се влиза в контакт, информират от „Пирогов“.  Нощта е преминала спокойно за детето, което беше доведено по въздух от Бургас до София със самолет „Спартан“. В полета участва медицински екип на..

обновено на 04.08.24 в 16:38

Мъж от Стамболийски загина при опит за бягство от ареста в Димитровград

32-годишен мъж е загинал при опит за бягство от ареста на Районното полицейско управление в Димитровград. Мъжът е паднал от четвъртия етаж.  Той е бил задържан вчера за 24 часа, след като е заловен с петима нелегални мигранти в кола на автомагистрала "Марица".  Около 5 часа тази сутрин арестуваният каналджия е опитал да избяга като се е промушил..

обновено на 04.08.24 в 16:38

Пловдивски фермер разиграва на търг "кралски пъпеш"

За първи път у нас се разиграва търг на „кралски пъпеш“. Инициативата е на един от най-големите фермери у нас - Красимир Кумчев от Пловдив. Пъпешът е отгледан в собствената му градина и е от японския сорт "Юбари", който е най-скъпият в света. Абсолютният рекорд е регистриран в Япония, където пъпеш „Юбари“ е продаден за 46 000 щатски долара...

обновено на 04.08.24 в 14:53