Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германският посланик отличи шестима български ученици

Всички в европейската общност имаме едни и същи тревоги. В Германия има инфлация, каквато не сме виждали от много години и тя обхваща не само хранителните продукти, но и всички битови разходи. Това заяви пред Радио Пловдив посланикът на Федерална република Германия у нас Кристоф Айххорн. 

По думите му това е резултат от войната на Путин в Украйна и затова всички страни – членки трябва да стоят една до друга и да са решителни в своя отговор. Дипломатът посочи, че има много добри идеи от страна на България как заедно да преодолеем тази криза. 

Водят се много тесни разговори с българското правителство, каза немският дипломат и припомни, че на посещение у нас в събота беше германският канцлер, а във вторник също тук беше и германският финансов министър. Много сериозно внимание трябва да се обръща на енергийните тревоги на гражданите, подчерта посланик Айххорн. 

Той допълни, че германците също като българите се питат как да напълнят резервоара на колата си и как да платят сметката за парно тази зима. Според немския дипломат е необходимо колкото се може по – бързо да ставаме независими от енергийните доставки от Русия. 

Ясно е, че това няма да е лесно, но категорично трябва да се работи за това, подчерта Кристоф Айххорн. И уточни, че по този въпрос българското и немското правителство са се договорили да работят в една и съща посока.

В Пловдив немският посланик връчи отличия на шестима български ученици, спечелили пълни стипендии за 5-годишно следване в Германия от Германската служба за академичен обмен.

България е в топ групата на страните в Европа, чиито абитуриенти владеят повече от един чужд език. Това им дава много добри възможности за професионално развитие, заяви посланик Айххорн. Той подчерта, че все повече немски фирми проявяват интерес да инвестират в България, тъй като търсят добре образовани служители с професионални и езикови способности. 

Дипломатът съобщи, че голяма немска банка скоро ще разкрие най – малко 500 работни места за IT-специалисти в България. Това са добре платени позиции, а инвестицията си заслужава, подчерта Кристоф Айххорн. Той изтъкна и традиционно доброто българо-немско сътрудничество в автомобилната индустрия и туризма. 

В двата звукови файла са интервюто на Антоанета Петричанска с посланик Айххорн и с трима от българските зрелостници - стипендианти.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Художествената гимназия в Смолян с изложба в Парламента

Изложба на ученици от 9 до 12 клас от Професионалната гимназия по приложни изкуства-Смолян ще бъде открита днес в Мраморното фоайе на Народното събрание. Изложбата, е  озаглавена "Родопа - люлка на таланти" и представя 28 живописни творби.  Целта на изложбата е да представи на широката публика творческите постижения на учениците и да подчертае значението..

публикувано на 24.07.24 в 07:06

Гореща сряда със следобедни дъждове, на места с градушка

И в сряда времето ще бъде топло, със слънчева сутрин и следобедни превалявания.  По обед и следобед от северозапад ще започне да се образува купеста и купесто-дъждовна облачност. Предимно над северозападната половина от страната ще има краткотрайни интензивни валежи и гръмотевични бури. Възможни са и градушки. Максималните температури ще са..

публикувано на 24.07.24 в 06:56

Сушата изпразни "Пясъчник", търсят се пари за дигите по Стряма

Областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева свика спешна среща във връзка с постъпили множество сигнали за състоянието на язовир „Пясъчник“ и необходимостта от аварийно почистване и укрепване на част дигите на р. Стряма на територията на община Марица. „Обемът на водата в яз. „Пясъчник“ е два пъти и половина по-малък в сравнение със същия..

публикувано на 23.07.24 в 16:55

Още трима пловдивски лекари в схема за точене на Здравната каса

Още трима лекари са привлечени като обвиняеми за документна измама  по случая източването на Здравната каса с фиктивните прегледи и физиотерапия.  Обвинението към тримата лични лекари е повдигнато заради това, че помагали на  двамата арестувани по-рано медици да изготвят неверни електронни отчети, както и за това, че карали свидетели да дават..

публикувано на 23.07.24 в 15:49