Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Гергана Лаптева представя "Тайната от Апамея"

| обновено на 16.06.22 в 16:58
2
Снимка: Личен архив

"Тайната от Апамея" е най-новата книга на Гергана Лаптева, български писател и учен, член на Българския антарктически институт, геолог в базата „Св. Климент Охридски“ през 2006/07 година и следващите сезони. Освен член, Гергана Лаптева работи в Българския антарктически институт, като завеждащ отдел „Култура“. Името на Гергана Лаптева носи остров „Лаптева“. Наименованието е дадено от Комисията по Антарктически наименования за приноса ѝ към дейността на България в Антарктика. Гергана Лаптева е автор на книгите „Посока юг – пътуване към Антарктида“, „Врата на боговете. Южна Америка – истории от земята на инките“, „Монетата“ , "Божествен аромат" и „Тайната от Апамея“. Последните три книги са художествени романи, в които се преплитат много приключения, мистика, история, човешки взаимоотношения. В събота, 18 юни, от 17 часа в културен център „Тракарт“, авторката представя премиерно „Тайната от Апамея“.

Аз, винаги, съм се интересувала от история, антична, по-назад във времето. Чета много по тези теми и когато попадна на нещо вълнуващо, от типа на една статия, която породи романа „Монетата“, историята се получава. Нещо подобно се случи и с „Тайната от Апамея“. Този мозайка, за която се разказва в романа е действителна въпреки, че не е открита, все още. Но, четох много за нея и бях убедена, че ще разкажа тази история. И малко по-късно, когато осъществих едно мое пътуване в Югоизточна Турция, в Месопотамия, понеже градовете, които описвам в романа се намират на 60 километра от сирийската граница, свързах двете неща и така се получи „Тайната от Апамея. Както в романа „Монетата“ така и в настоящия роман, описвам места, които са по-малко познати в България, които са по-отдалечени от нас. В Сиде, където се развива действието в „Монетата“, попаднах случайно. Бях на почивка, но се влюбих в града от пръв поглед. Това е един много красив град с богата история, който прилича на нашите Созопол и Несебър, ако мога да ги сравня с нещо познато. Сиде, наистина, има много интересна култура и история, която ме привлече. Така стана и с „Тайната от Апамаея“, но и в двата романа присъства България. Половината история, винаги, се развива в България, останалата някъде другаде“, разказва Гергана Лаптева.

Всички произведения на изкуството, обществени сгради, религиозни храмове, местности, описани в книгата „Тайната от Апамея“ са реални. Подобно проучване отнема около година. Желанието на Гергана Лаптева е да говори от първо лице. Всички места и забележителности описани в книгата, тя е проучила, посетила и видяла с очите си. Изключение правят местата, които се намират в съседната на Турция държава Сирия, които авторката по разбираеми причини не е посещавала, но се надява някой ден и това да се случи. 

Гергана Лаптева чете много и се консултира със специалисти, за да постигне онова качество на разказа, което е необходимо за една добра история. Доцент Мая Василева е един от учените, консултирал авторката за написването на романа. Единствено героите и развръзката на историята са художествена измислица. Мозайката, все още, е обект на издирване от Интерпол. Главните герои в романа Борис и Марина са по следите на тази древноримска мозайка, изчезнала мистериозно в "Тайната от Апамея". Пътищата им се пресичат, за да разкрият древни загадки и дълбоко пазени тайни, на фона на красиви пейзажи от Анадола и Пловдив.

Не е избрано случайно и мястото на премиерата на книгата, културен център „Тракарт“, известен с красивите си римски мозайки. На представянето на романа, тази събота, ще има и много снимков материал. Хората ще могат да видят всички места и забележителности, описани в романа.

„Надявам се, пловдивчани да оценяват този красив град, в който живеят, защото в България наистина има много прекрасни градове. Надявам се, да им хареса романа и да научат нещо от него, което да им бъде от полза в живота“, казва Гергана Лаптева.

Още от разговора ни с нея, чуйте в прикачения файл. Гергана Лаптева гостува в предаването „Вход свободен“.


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

Роберто Фонсека и "Нови български гласове" гостуват за първи път в Пловдив на 30 юни

Номинираният за „Грами” пианист Роберто Фонсека от Buena Vista Social Club и носителите на „Латино Грами” камерен хор “Нови български гласове” с диригент проф. д-р Георги Петков се завръщат в България с три концерта в Пловдив, Варна и София след успешната европейска премиера на проекта „ Отвъд нотите - Роберто Фонсека и Нови Български Гласове“..

публикувано на 07.06.23 в 10:29
Петър Влайков

Инвестиция в културата е задължителна

Синдикални организации се готвят да спрат културните събития в страната за една седмица през месец октомври, ако не бъде увеличен бюджетът за сектор „Култура“.  Ще бъдат блокирани театрални и музикални спектакли и концерти. Очаква се да бъдат затворени галерии, музеи, читалища и библиотеки.  Спирането на събитията е заради изготвения от служебното..

обновено на 07.06.23 в 10:19

Великите европейци - Джеймс Джойс

Иронията, която се съдържа в тези думи на Джойс обаче, става двойна поради факта, че той самият звучи като някакъв висш жрец, докато чете ироничния си текст от „Одисей”. Пардон, „Юлисис”, каквото е оригиналното заглавие на книгата. Юлисис е римския вариант на гръцкото Одисеос. Използването на името по този начин веднага насочва към една от..

публикувано на 07.06.23 в 09:30

"Екстазис" на Радослав Бимбалов с премиера в Пловдив на 22 юни

Още с излизането си в книжарниците новият роман от автора на сборника с разкази „Млък“ Радослав Бимбалов покори класациите и се превърна в най-търсеното заглавие на издателство „Сиела“ на Пролетния панаир на книгата. След изпълнената с емоции премиера в София „ Екстазис “ ще проговори за пръв път и в родния на Бимбалов Пловдив, пишат от..

публикувано на 07.06.23 в 09:00

Николай Гешев за бъдещите изяви на Биг бенд „Пловдив“

В неделния следобед на 4 юни, във времето от 17:00 до 18:00 гост в предаването Клуб "Неделя" бе основателят и диригент на Биг бенд „Пловдив“ Николай Гешев.  В много приятна атмосфера разговорът в студиото започна с въпроса: как се е родила идеята за създаването на Биг бенд "Пловдив"?  За почитателите им и за слушателите на радио Пловдив, той..

публикувано на 06.06.23 в 16:47