Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Гласуването на вота ще е най- късно в четвъртък

Насрочването на извънредно заседание на НС, на което да се дебатира вота на недоверие към правителството за вторник, означава, че в сряда вечер или най- късно в четвъртък сутринта ще се проведе и самото гласуване, разясни  доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в СУ. Ако вотът бъде успешенн, премиерът Петков трябва да внесе оставка на провителството.

От там нататък се завърта парламентарната рулетка с връчване на проучвателен мандат отново на Продължаваме промяната, като най- голяма парламентарна група. Изрични  срокове в Контитуцията не са записани, нитоза първия, нито за втория проучвателен мандат, казано е "след консултации с парламентарните групи". 

"Ако разсъждаваме през призмата на президента и той прецени, че има шансове да бъде съставено правителство през рамките на този порламентарен мандат, той няма да бърза да връчва мандати, за да могат да се прегрупират или да потърсят подкрепа онези, на които е възложил да съставят правителство."

Едва за третия опит държавният глава ще бъде по- скован от сроковете, защото той се връща 7 дни след връщането на втория.

Доц. Киселова поясни, че за да успее вота са необходими 121 гласа "за". Ако не се съберат, в следващите 6 месеца вот на недоверие на същата тема не може да се иска.

Дори и в оставка министрите продължават да изпълняват задължанията си, до избор на нов или назначаване на служебен кабинет.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.

Още от категорията

Антибългарското говорене в РСМ трябва да се наблюдава

Стана ясно, че част от историческите формулировки за някои личности вече са залегнали в двустранния протокол между Северна Македония и България още през 2019. Сега на ход са политиците, като и двете правителства трябва да приемат предложението. Детайлите на постигнатия консенсус коментира доц. Наум Кайчев, който е съпредседател на съвместната..

публикувано на 18.08.22 в 10:46

Възстановяват се разкопките на селищна могила "Юнаците"

Възстановява се работата по спрени археологически проучвания в цялата страна. Тоза каза пред Радио Пловдив директорът на Историческия музей в Пазарджик Борис Хаджийски, който е и председател на УС на сдружение „Български музеи". На вчерашната среща на представители на сдружението с министъра на културата Велислав Минеков е уточнено, че договорите..

публикувано на 18.08.22 в 10:23

ПП търси популистка маса, а не тази на ДБ

„Продължаваме промяната“ се придържа към центристкия профил, тъй като в българската политика съществува заблудата, че те винаги успяват. Те търсят популистката маса, а зелените и Да България са с ляво либерален профил, който е неприемлив за мнозинството от избиратели“. Така в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив проф. Румяна Коларова..

публикувано на 18.08.22 в 10:23

Тревожна ситуация заради скъпия газ в Първомай

Ситуацията наистина е тревожна,  Първомай е един от първите газифицирани почти изцяло  градове в България, още в началото на 90-те години. Предприятията, детските градини и училищата, общинските сгради и домовете на голяма част от населението се отопляват на газ, а драстичното поскъпване ще се усети при застудяването на времето , отбеляза  в..

обновено на 17.08.22 в 10:27

Далеч сме от приключването на пандемията от Ковид-19

Сваляме карантината за Ковид -19 на 5 и 7 дни за контактни и за болни, това рехиша от МЗ, повече за пандемията през третото лято с имунолога и преподавател д-р Цветелина Великова . Тя подчерта, че решението на здравните власти е базирано на медицинските данни, с които се разполага у нас и по света. Според нея доказателствата сочат, че хората, които..

обновено на 17.08.22 в 10:27