Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 100 социални предприятия участват във форум в Пловдив

| обновено на 20.06.22 в 23:03

Над 100 предприятия, кооперации и неправителствени организации от България и чужбина и повече от 50 компании от конвенционалния бизнес участват в Европейския форум на субектите на социалната и солидарната икономика в Пловдив.  Десетото юбилейно издание бе открито от вицепрезидента на страната Илияна Йотова, еврокомисарят за работните места и социалните  права Никола Шмит, министрите Георги Гьоков, Иван Иванов и Христо Проданов и кметът Здравко Димитров. 

Социалният министър Георги Гьоков заяви, че форумът  тази година ще изведе на преден план също така  обвързаността на политиката по социалната икономика с образованието като даде изява на висшите училища от страната и чужбина. „Целта на тазгодишното издание е да утвърдим мястото на социалната икономика, като политика не само за министерството, но и да покажем нейния напълно хоризонтален характер, нейната универсиалност, важност и устойчивост“, заяви министърът.

Вицепрезидентът Илияна Йотова подчерта, че президентската институция е в непрекъснат контакт със социалните предприятия и кооперации в цялата страна и е наясно както с техните проблеми, така и с успехите им. Тя благодари на Националния съюз на трудово-производителните кооперации за свършеното през последните годините.

Еврокомисарят за работните места и социалните права Никола Шмит похвали страната ни за плана за развитие на социалната икономика и съобщи, че през следващата година ЕК ще излезе с общи насоки, които да насърчат социалната икономика на всички нива в съюза. По думите му европейските инситтуции работят за изготвяне на обща правна рамка, която да подкрепи социалните предприятия в тяхното развитие, за повече инвестиции в тези предприятия и за разширяване на мащаба на социалната икономика, като тя се свърже с образованието и обучението.

От своя страна кметът Здравко Димитров изтъкна, че Община Пловдив има много добре развита социална политика и отлично развита мрежа от социални услуги, а Социалното предприятие за хора с увреждане е един отличен пример за създадените условия от местната власт, за пълноценен труд на уязвимите групи.

“Европейският форум за социална икономика тук в Пловдив чества своето десето издание и се развива добре, но ние също сме предоставили 12 милиона евро от ЕК и 22,5 милиона евро от Европейския социален фонд за развитие на социалната икономика", подчерта още еврокомисарят Шмит и добави, че тяхната цел е за се създаде едно справедливо и приобщаващо общество.

Близо 260 хиляди безработни от уязвимите групи на пазара на труда са започнали работа в резултат на дейността на Центровете за заетост и социално подпомагане в периода от  2015 до 2021 г.  Това съобщи директорът на Регионалната служба по заетостта в Пловдив Фани Николова по време на Десетия юбилеен европейски форум на субектите на социалната и солидарна икономика. 

Огромната част от тях вече са на реалния пазар на труда. 

Близо 13 хиляди  са насочени от към обучения, а около 63 000 безработни са получили други услуги за активно поведение на пазара на труда. Услугите "Лице в лице" се предоставят по проект на Министерството на труда и социалната политика в партньорство с Агенцията по заетостта и Агенцията за социално подпомагане. Бюджетът на проекта е в размер на 59 млн. лв.

Най-големият социален форум в Пловдив ще продължи до 23 юни.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Мачът "Ботев" - "Славия" променя маршрута на три градски автобуса

Автобусите по линии № 9, 10 и 36 ще са с променени маршрути в днешната събота - 27 април, за времето от 17 до 22 часа ,  съобщават от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“.  Причината е футболният мач „Ботев“ – „Славия“, който ще се играе на стадион „Христо Ботев“. По искане на Областната дирекция на МВР за пет часа ще..

обновено на 27.04.24 в 16:25

Скандал с листата на БСП за Пловдив-област заради Веска Ненчева

На свое заседание Националният съвет на БСП утвърди листите за изборите за Европейски парламент и 50-ото Народно събрание на 9 юни, както и предизборната платформа на коалиция „БСП за България” за парламентарния вот, съобщи формацията. Скандал е предизвикала листата на Пловдив-област, след като нейният досегашен водач Манол Генов си е дал отвод. На..

обновено на 27.04.24 в 16:15

ПП-ДБ готови да преговарят с ГЕРБ за общо управление, но без ДПС

300 000 гласа са на пазара и са готови да бъдат купени. За това алармираха от ПП-ДБ. Решението е висока избирателна активност, обяви съпредседателят на ДБ ген. Атанас Атанасов.  На брифинг в Пловдив той заяви, че марионетното правителство на Главчев провежда чистка в институциите. За пример даде смяната на няколко областни управители в страната...

обновено на 27.04.24 в 16:15

Ангел Георгиев води листата на "Възраждане" в Пловдив, Кръстьо Врачев в областта

На изборите на 9 юни партия „Възраждане“ ще се яви с пълна листа от 12 кандидати за депутати за 16-и многомандатен избирателен район Пловдив – град . Водач на листата е Ангел Георгиев , който е бил депутат в три поредни парламента.  Следващите кандидати за народни представители са Елена Грозданова, Стойчо Босев, Апостол Апостолов, Симеон Петров,..

обновено на 27.04.24 в 15:01

Росен Костурков от "Продължаваме промяната" напуска политиката

Депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Росен Костурков се оттегля от активната политика и няма да се кандидатира на предстоящите избори, съобщи той във "Фейсбук". "За да си ефективен в политическите среди трябва да владееш лицемерието, да си нагъл и нахален, трябва да нямаш, а пази Боже, да си отстояваш принципите си, трябва да..

публикувано на 27.04.24 в 15:00