Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 100 социални предприятия участват във форум в Пловдив

| обновено на 20.06.22 в 23:03

Над 100 предприятия, кооперации и неправителствени организации от България и чужбина и повече от 50 компании от конвенционалния бизнес участват в Европейския форум на субектите на социалната и солидарната икономика в Пловдив.  Десетото юбилейно издание бе открито от вицепрезидента на страната Илияна Йотова, еврокомисарят за работните места и социалните  права Никола Шмит, министрите Георги Гьоков, Иван Иванов и Христо Проданов и кметът Здравко Димитров. 

Социалният министър Георги Гьоков заяви, че форумът  тази година ще изведе на преден план също така  обвързаността на политиката по социалната икономика с образованието като даде изява на висшите училища от страната и чужбина. „Целта на тазгодишното издание е да утвърдим мястото на социалната икономика, като политика не само за министерството, но и да покажем нейния напълно хоризонтален характер, нейната универсиалност, важност и устойчивост“, заяви министърът.

Вицепрезидентът Илияна Йотова подчерта, че президентската институция е в непрекъснат контакт със социалните предприятия и кооперации в цялата страна и е наясно както с техните проблеми, така и с успехите им. Тя благодари на Националния съюз на трудово-производителните кооперации за свършеното през последните годините.

Еврокомисарят за работните места и социалните права Никола Шмит похвали страната ни за плана за развитие на социалната икономика и съобщи, че през следващата година ЕК ще излезе с общи насоки, които да насърчат социалната икономика на всички нива в съюза. По думите му европейските инситтуции работят за изготвяне на обща правна рамка, която да подкрепи социалните предприятия в тяхното развитие, за повече инвестиции в тези предприятия и за разширяване на мащаба на социалната икономика, като тя се свърже с образованието и обучението.

От своя страна кметът Здравко Димитров изтъкна, че Община Пловдив има много добре развита социална политика и отлично развита мрежа от социални услуги, а Социалното предприятие за хора с увреждане е един отличен пример за създадените условия от местната власт, за пълноценен труд на уязвимите групи.

“Европейският форум за социална икономика тук в Пловдив чества своето десето издание и се развива добре, но ние също сме предоставили 12 милиона евро от ЕК и 22,5 милиона евро от Европейския социален фонд за развитие на социалната икономика", подчерта още еврокомисарят Шмит и добави, че тяхната цел е за се създаде едно справедливо и приобщаващо общество.

Близо 260 хиляди безработни от уязвимите групи на пазара на труда са започнали работа в резултат на дейността на Центровете за заетост и социално подпомагане в периода от  2015 до 2021 г.  Това съобщи директорът на Регионалната служба по заетостта в Пловдив Фани Николова по време на Десетия юбилеен европейски форум на субектите на социалната и солидарна икономика. 

Огромната част от тях вече са на реалния пазар на труда. 

Близо 13 хиляди  са насочени от към обучения, а около 63 000 безработни са получили други услуги за активно поведение на пазара на труда. Услугите "Лице в лице" се предоставят по проект на Министерството на труда и социалната политика в партньорство с Агенцията по заетостта и Агенцията за социално подпомагане. Бюджетът на проекта е в размер на 59 млн. лв.

Най-големият социален форум в Пловдив ще продължи до 23 юни.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ученик от Пловдив триумфира на езикова олимпиада в САЩ

Хамза Арслан, който тази година завърши 10 клас в ЧПГИКН „Акад. Благовест Сендов” в Пловдив, се завърна в България с два златни и един бронзов медал, след участието си в  в Глобалните Финали на Teenagle, проведени в Montclair State University, New Jersey, USA. Състезанието се провежда в 4 кръга, като всеки един от финалистите се подготвя с..

публикувано на 08.08.24 в 13:48

Прекратяват договора с консорциума от три транспортни фирми, "Хеброс бус" оцеля

От 10 септември Община Пловдив прекратява договора с консорциума от три транспортни фирми , подписан през 2016 година, за обслужването на 8 линии от масовия градски транспорт. Това обяви пловдивският кмет Костадин Димитров, след като изтече едномесечното предизвестние към превозвачите за да изпълнят условията по договор. Договорът от..

обновено на 08.08.24 в 13:37

Откритата археология не застрашава изграждането на Бетонния мост

Археологическите разкопки на терена под Бетонния мост, при които беше разкрит богато устроен район с находки от  II-III век, няма да възпрепятстват изграждането на новото съоръжение, това увери пловдивският кмет Костадин Димитров.  До края на месеца трябва да бъдат готови основите, върху които ще се монтират гредите за Бетонния мост. Ако това бъде..

публикувано на 08.08.24 в 13:34

Стоп на изхвърлянето на едрогабаритни отпадъци до контейнерите

6 глоби са наложени само  през вчерашния ден за нерегламентирано изхвърляне на едрогабаритни отпадъци, съобщи зам.-кметът по „Екология и здравеопазване“ Иван Стоянов. Той обясни, че проверките се извършат съвместно с  общинското предприятие „Чистота“, Инспектората и Общинска полиция.  По думите гражданите не се съобразяват с графиците, които се..

публикувано на 08.08.24 в 13:31

Разбиха депо за пласиране на синтетичен хашиш на младежи

При спецакция на ГДБОП и Окръжната  прокуратура в Пловдив е заловена организирана престъпна група за разпространение на хашиш, марихуана и синтетична дрога.   Петима от бандата са арестувани този вторник, 6 август.  При обиските от техните адреси и автомобили са открити около половин килограм синтетичен хашиш, вещества за неговото производство,..

публикувано на 08.08.24 в 12:17