Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

ЕС защитава членовете си, а не кандидатите, каквато е РСМ

Най – големият проблем с внасянето на  Френското предложение в ЕС е времето. Днес научавам, че то е било още през април, защо досега не е внесено, попита в прадавето "Ден след ден" журналистът Коста Филипов, който от години следи и анализира отношенията между София и Скопие. Той допусна, че втърешнополитическите събития във Франция може да се една от причините, но едва ли е аргумент да се даде достатъчно време да се огледа и от двете страни.

"А сега Скопие пак повтаря страта си мантра, че за език и и за идентичност не се разговаря, с която години наред не провеше нищо, за да докаже, че иска някаква промяна".

До 30 юни, когато свършва френскто председателство все нещо може да се случи, допусна Филипов. Отиваме на там, че тази строга процедура, много трудно би била нарушена, още провече нито в РС Македония, нито у нас, при липсващата хармония между иннстутциите, няма готовност за промяна.

На какво прилича, че Комисията по външна политика в НС все още не е насрочила кога ще гледа предложието, провителството също трябва де се произнесе. Премиерът Петков се опитва да се изолира от процеса след обвиненията, че прави тайни договорки и това от една страна му спасява кожата, защото е аргумент пред европейските пратньори. Но впръсът за отговорността стои и ще продължи да стои, каквото и да се случи до края на юни.

Филипов коментира прубликувана позиция на МвнР казва, че в отделните документи в пакетите на предложението бълггарските интереси не са защитено, но в цялост - като пакет, това е направено и така оставя вратичка да се доработва предложението.

От другата страна е позицията на РС Македония, където казват - ако това ни се предлага от Франция, въобще да не отиваме на срещата в Брюксел.

Те, коментира Коста Филипов, много искаха проблемът да остане двустранен, сега с френското председателство българските искания се включват в преговорната рамка, ЕС ще има постоянен мониторинг, дали се спазват договореностите и в крайна сметка ЕС показва, че се съобразил с това, че България е член на европейското семейство, а РС Македония е все още кандитат.

Максимата е, че съюзите се създават, за да защитават интересите на своите членове, а не на своите кандидати.

Журналистът разтълкува и насрочените две междуправителствени конференции в различни периоди от време. Първата е сега – на23 и 24 юни. Тя трябва да е до извества степен церемониялна, да се отдаде дължимото на усилията на Франция, но после - същинскта част ще е чак тогава, когато бъдат извършение промени в конституцията, българите получат статут на държавотворен народ и получат всички права.

Цялото интервю с Коста Филипов е в прикачения звуков файл.Още от категорията

Антибългарското говорене в РСМ трябва да се наблюдава

Стана ясно, че част от историческите формулировки за някои личности вече са залегнали в двустранния протокол между Северна Македония и България още през 2019. Сега на ход са политиците, като и двете правителства трябва да приемат предложението. Детайлите на постигнатия консенсус коментира доц. Наум Кайчев, който е съпредседател на съвместната..

публикувано на 18.08.22 в 10:46

Възстановяват се разкопките на селищна могила "Юнаците"

Възстановява се работата по спрени археологически проучвания в цялата страна. Тоза каза пред Радио Пловдив директорът на Историческия музей в Пазарджик Борис Хаджийски, който е и председател на УС на сдружение „Български музеи". На вчерашната среща на представители на сдружението с министъра на културата Велислав Минеков е уточнено, че договорите..

публикувано на 18.08.22 в 10:23

ПП търси популистка маса, а не тази на ДБ

„Продължаваме промяната“ се придържа към центристкия профил, тъй като в българската политика съществува заблудата, че те винаги успяват. Те търсят популистката маса, а зелените и Да България са с ляво либерален профил, който е неприемлив за мнозинството от избиратели“. Така в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив проф. Румяна Коларова..

публикувано на 18.08.22 в 10:23

Тревожна ситуация заради скъпия газ в Първомай

Ситуацията наистина е тревожна,  Първомай е един от първите газифицирани почти изцяло  градове в България, още в началото на 90-те години. Предприятията, детските градини и училищата, общинските сгради и домовете на голяма част от населението се отопляват на газ, а драстичното поскъпване ще се усети при застудяването на времето , отбеляза  в..

обновено на 17.08.22 в 10:27

Далеч сме от приключването на пандемията от Ковид-19

Сваляме карантината за Ковид -19 на 5 и 7 дни за контактни и за болни, това рехиша от МЗ, повече за пандемията през третото лято с имунолога и преподавател д-р Цветелина Великова . Тя подчерта, че решението на здравните власти е базирано на медицинските данни, с които се разполага у нас и по света. Според нея доказателствата сочат, че хората, които..

обновено на 17.08.22 в 10:27