Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не следва нищо добро след сваляне на правителството

Трябва да се завърти отново парламентарната рулетка

Иван Начев
Снимка: архив

21 юни, астрономически влизаме в лятното време, синоптиците обявиха код "жълто", а политиците пак ще спорят за пари и власт.

Очаква ли ни лято с протести, в които скандиранията ще са "за" и "против" кабинета? Ще търсим ли още от промените, или цикълът завършва? Въпросите за политическия ред на държавата задаваме на политолога доц. Иван Начев

По повод обявените за днес 11 протеста, политологът отбеляза, че никак не са били очаквани протестите в подкрепа на правителството, които наблюдаваме от миналата седмица. 

"Ние сме свикнали хората да протестират срещу правителството, вече протекоха няколко протеста за високите цени на горива, както и такива срещу политики в различни сфери. За първи път, обаче виждаме спонтанен протест, в защита на правителството", каза доц. Начев. По думите му, ако новосформираното мнозинство се събере и гласува срещу кабинета Петков, то той е обречен. 

"Правят се сценарии на това, да няма присъствие на всички депутати в парламента, но ние наблюдаваме вотове в много държави на ЕС, също и падане на правителства. Проблемът е в отговорността на управляващите и опозицията, която поемат към населението, защото има редица нерешени въпроси у нас", подчерта политологът. Според него, ако правителството падне отиваме към предсрочни парламентарни избори. 

"Застрашени  при нови избори са както ИТН, така и БСП и десните партии", посочи доц. Начев. Той смята, че картината няма да е по-различна и ще има отново сложна коалиция. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Пясъчник" пресъхва, умира риба. Има ли риск и за поливния сезон?

Язовир „Пясъчник“ драстично намалява обема си, поради което рибата в него измира и това може да доведе до екологична катастрофа, алармират от Риболовното сдружение „Олимпик 2002“.   При капацитет от над 200 кубически метра, в язовирасега има едва 14 кубичиски метра вода. В писмо до министъра на екологията и до пловдиските поделения на..

публикувано на 22.07.24 в 11:25

Президентът е объркан за връчването на третия мандат

"След толкова много поредни избори може да се спори, дали има преформатиране на политическата система. Основните полюси остават същите и динамиката на системата се определя около отношенията на тези полюси в рамките на политическата ситуация.  От друга страна, си спомнете как изглеждаше пейзажът след протестите от 2020 г., когато имаше поява на нови..

публикувано на 22.07.24 в 10:50

Тежко е да гледаш как изчезват хиляди декари гори

Доброволното формирование в община Хисаря набира нови доброволци. Това обяви в социалната мрежа ръководителят на формированието Владимир Топалов. Търсят се петима души, които да попълнят състава на доброволческата структура, която по документи трябва да наброява 20 души, но на практика ентусиастите в нея са само 13.  Доброволците могат да..

обновено на 22.07.24 в 10:42
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05