Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нонсенс е да се изпрати френското предложение в НС

Най-сериозно депутатите в ЕП се интересуваха от нарушените правата на българите в Северна Македония

Проф. Пламен Павлов
Снимка: БГНЕС

По актуалните теми на седмицата като вота на недоверие, също и развитието на дебата за Северна Македония - в програма "Точно днес" разговаряме с проф. Пламен Павлов от Великотърновския университет. Той участва в българската делегацията, която посети ЕП в началото на юни.

Той коментира и предложението на Франция, което промени отчасти разговорите за РСМ, и отново възбуди питания кога ще падне ветото. 

Проф. Павлов коментира, че грозните нападки и обиди в парламента не правят чест на българския парламентаризъм, 30 години след промените.

 "Никога не съм допускал, че може да паднем на толкова ниско равнище, още повече, че се решава и въпросът за отношение ни към РСМ, което минава под знака на същата истерика и вътрешнопартийни кроежи", подчерта историкът. По повод на протестите днес, организирани от "Възраждане" - проф. Павлов смята, че тази партия няма място в нашия политически живот, защото е псевдонационалистическа и обслужва чужди интереси.

"Премиерът Кирил Петков дължи отговори на българското общество. Изпращането на френското предложение, респективно на ЕК, директно в Комисията по външна политика в НС е нонсенс. По Конституция министър-председателят олицетворява цялата ни вътрешна и външна политика. Тези аматьорски прояви на Кирил Петков трябва да бъдат преодолявани", смята проф. Павлов. Той акцентира, че точно тази комисия бави събирането си, но също така тя е оглавявана от "Продължаваме промяната", най-голямата партия в НС.

"При френското предложение важното е, че то признава, че има проблеми с правата на българите в РСМ, за нас става дума за общност на българите там, а не за малцинство", подчерта историкът. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Е-системата за автобусите е готова, от общината зависи стартът й

Нямаше технически проблеми по автобусна линия 25, в която пилотно стартира електронната система за таксуване в градския транспорт. Десетки граждани вчера са закупили билетчето си с банкова карта, съобщи управителят на фирмата-изпълнител "ТИКСИ" Николай Недялков. "Най- вероятно е вид любопитство, за да видят хората как работи системата. Очакваме с..

обновено на 11.09.24 в 11:24

Правилата на училищно ниво са най-доброто решение

Предложението на синдикат „Образование" към КТ“Подкрепа“ с промяна в Закона за предучилищното и училищното образование, родителите да подписват договор с учебните заведения, че децата им няма да използват мобилните си телефони в учебните часове предизвика обществения интерес и коментари.  За програма "Точно днес“ директорът на СУ „Черноризец..

публикувано на 11.09.24 в 11:21

Заради "мръсните" кампании хората не вярват на позитивното

Основни политически партии решиха да си изчистят основни вътрешнопартийните проблеми за това кой ръководи и кой разпределя властта през съда и други институции като ЦИК. Това наистина се случва за първи път, коментира политологът доц.  Татяна Буруджиева в предаването "Точно днес". "Какво става с политическите партии? Те не просто намаляват..

публикувано на 11.09.24 в 10:45
Яна Алексиева

Диалогът между семейството и училището е много важен

Във връзка с наближаването на новата учебна година за пореден път от Асоциация "Родители" насочват вниманието на обществото и институциите към пет ключови въпроса, на които от години се търси отговор и адекватно решение. За програма "Точно днес" психологът Яна Алексиева, изпълнителен директор на асоциацията подчерта, че зад всеки въпрос стои..

публикувано на 11.09.24 в 10:24

Представиха носителите на Националната стипендия КЦМ

За шести път една от най-големите индустриални компании в България ХОЛДИНГ КЦМ 2000   представи студентите, които спечелиха „Национална стипендия КЦМ“ за учебната 2024/25 година. Осем са талантливите младежи, спечелили стипендията от общо 35 кандидати. Те са от различни учебни заведения и различни специалности в страната и чужбина. Според..

публикувано на 10.09.24 в 15:49