Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

В "Тракарт" започват "Дни на тракийската култура" 2022

| обновено на 23.06.22 в 09:57

Десетото юбилейно издание на международния фестивал „Дни на тракийската култура“ 2022 започва от тази вечер в културен център „Тракарт“. 

Участие в дните ще вземат учени и културолози с изследователска дейност. Те ще представят нови открития, в основата на които е Тракологията и Тракийската култура. 

Събитията от програмата ще се проведат в рамките на 6 дни от 23 юни до 28 юни 2022 г.  Тази вечер от 19.00 часа в Камерна зала „Тракарт“ е официалното откриване на фестивала с концерт.  В програмата участват: Хора на пловдивските момчета, фолклорен ансамбъл „Иглика“, вокално студио „Синтез“, вокална група „Бамбини“ от Общински детски комплекс - Пловдив. 

На официалното откриване ще бъдат обявени и победителите в конкурса за рисунка „Наследници на траките“ в трите категории.

В събота и неделя в културен център „Тракарт“ се провежда Научна конференция на тема “Траките – богове и герои”, в която ще участват изтъкнати учени траколози и културолози – проф. Ваня Лозанова, проф. Анатолий Кльосов, проф. Добрин Денев, доц. Веселина Вачкова и др. Гости ще бъдат проф.Маразов, проф.Валерия Фол и други.  

Ще бъдат прожектирани филмите "Монетосеченето при Севт III" и „Ангелогласният“. Фестивалната програма обхваща две направления – Музика и слово, представени от научната конференция “Траките – богове и герои” и различни културни събития - концерти,  изложби,  излъчване на филми, срещи, четения.  
Международният фестивал  „Дни на тракийската култура“ 2022 е част от Календара на културните събития на Община Пловдив 2022 и способства за по-обстойно представяне на тракийското наследство. 

Проектът се осъществява с подкрепата на общината, с любезното съдействие на район Южен и в сътрудничество с Държавен културен институт към Министерство на външните работи, Института по тракология към БАН и с медийното партньорство на Радио ПловдивВходът за всички събития е свободен.  Пълната програма на фестивала и новини може да намерите на следните адреси: www.trakart.org

Повече за фестивала от интервюто на Живка Танчева с организатора на инициативата Диди Кузманова, в звуковия файл.
Още от категорията

Хюсеин Мевсим е гост на "Срещите" тази събота

По книгата на Хюсеин Мевсим "Атанас Далчев в Солун и Истанбул" тази събота в "Срещите"  говорим за поетиката на Атанас Далчев.  С автора разказваме за детския спомен, травмата от отсъствието на бащата и превъзмогването й чрез писане. Интересно е.  Слушайте ни от 9 часа. 

публикувано на 01.07.22 в 12:56
Възстановеният храм

Доброволци възстановиха вековната църква в село Чурен

Пловдивският митрополит Николай ще освети в неделя, 3 юли, възстановения храм „Св. пророк Илия“ във високопланинското село Чурен, община „Родопи“. Ремонтът на църквата започва през май 2015 година, като в него се включиха четирима местни и свещеник, по инициатива на ловната дружинка. Преди това храмът е бил в руини, а покривът -..

публикувано на 01.07.22 в 08:10

Изложба "Окаяма: непозната – опозната" на Римския стадион

Откриването на фотографската изложба под надслов "Окаяма: непозната – опозната“ в пространството около Римския стадион поставя началото на събитията, посветени на 50-годишнината от побратимяването на градовете Пловдив и Окаяма.   Градът е един от най-развитите в Япония с население от 720 000 жители, утвърден индустриален, търговски  и..

публикувано на 01.07.22 в 06:39

Напусна ни известният художник Румен Жеков

Тъжна вест разтърси днес пловдивската общественост.  Внезапно е починал известният художник Румен Жеков.  Погребението е на 2 юли 2022 г. в 11.00 часа в църквата на Централен гробищен парк в Пловдив . Първи съобщиха печалната новина от  галерия L'UNION.   "Днес галерия L'UNION загуби един от най-добрите си ценени и обичани художници, приятел и..

публикувано на 30.06.22 в 20:04

Надписът pLOVEdiv отново свети над Античния театър

Надписът pLOVEdiv напълно възстановен и отново ще радва пловдивчани Светещият надпис pLOVEdiv, разположен на стената над Античния театър, е възстановен и отново ще радва пловдивчани. В това се убедиха лично днес заместник-кметът по култура Пламен Панов, кметът на Централен Георги Стаменов и изпълнителният директор на Фондация „Пловдив 2019“ Кирил..

публикувано на 30.06.22 в 14:32