Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

РИМ - Пазарджик представя изложба от пафти

„Пафти от фонда на Регионален исторически музей – Пазарджик“ е надсловът на изложбата, която се открива в 17 часа днес в къща музей „Константин Величков“ в Пазарджик. 

Представени са над 50 пафти, част от които са извадени за първи път след постъпването си във фонда на музея през 60-те години на миналия век. Голяма част от тях са изработени в периода от началото на ХIХ до началото на ХХ век и са дело на местни майстори. 

Предполага се, че са изработени от златарския еснаф в Пазарджик, за който Кондика от 1808 г. посочва, че наброява 91 майстори златари, синовете им и калфите. Вероятно част от пафтите са дело и на златари от Панагюрище и Пловдив.

Пафтите са сред най-разпространените български накити, познати още като пуфти, чопрази и чапрази. Те са произведения на куюмджийския (златарски) занаят.

Изложбата включва образци с различна форма и украса, сред която са изображения на растения, животни, небесни светила, религиозни мотиви, архитектурни елементи, както и образци с филигранна украса.

Изложбата може да бъде посетена до 30 август 2022 г. всеки делничен ден от 9 до 17 часа.


Още от категорията

Хюсеин Мевсим е гост на "Срещите" тази събота

По книгата на Хюсеин Мевсим "Атанас Далчев в Солун и Истанбул" тази събота в "Срещите"  говорим за поетиката на Атанас Далчев.  С автора разказваме за детския спомен, травмата от отсъствието на бащата и превъзмогването й чрез писане. Интересно е.  Слушайте ни от 9 часа. 

публикувано на 01.07.22 в 12:56
Възстановеният храм

Доброволци възстановиха вековната църква в село Чурен

Пловдивският митрополит Николай ще освети в неделя, 3 юли, възстановения храм „Св. пророк Илия“ във високопланинското село Чурен, община „Родопи“. Ремонтът на църквата започва през май 2015 година, като в него се включиха четирима местни и свещеник, по инициатива на ловната дружинка. Преди това храмът е бил в руини, а покривът -..

публикувано на 01.07.22 в 08:10

Изложба "Окаяма: непозната – опозната" на Римския стадион

Откриването на фотографската изложба под надслов "Окаяма: непозната – опозната“ в пространството около Римския стадион поставя началото на събитията, посветени на 50-годишнината от побратимяването на градовете Пловдив и Окаяма.   Градът е един от най-развитите в Япония с население от 720 000 жители, утвърден индустриален, търговски  и..

публикувано на 01.07.22 в 06:39

Напусна ни известният художник Румен Жеков

Тъжна вест разтърси днес пловдивската общественост.  Внезапно е починал известният художник Румен Жеков.  Погребението е на 2 юли 2022 г. в 11.00 часа в църквата на Централен гробищен парк в Пловдив . Първи съобщиха печалната новина от  галерия L'UNION.   "Днес галерия L'UNION загуби един от най-добрите си ценени и обичани художници, приятел и..

публикувано на 30.06.22 в 20:04

Надписът pLOVEdiv отново свети над Античния театър

Надписът pLOVEdiv напълно възстановен и отново ще радва пловдивчани Светещият надпис pLOVEdiv, разположен на стената над Античния театър, е възстановен и отново ще радва пловдивчани. В това се убедиха лично днес заместник-кметът по култура Пламен Панов, кметът на Централен Георги Стаменов и изпълнителният директор на Фондация „Пловдив 2019“ Кирил..

публикувано на 30.06.22 в 14:32