Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

ОбС - Пловдив одобри параметрите на новия заем за спортни обекти

| обновено на 23.06.22 в 13:35


Общинският съвет одобри параметрите на новия заем от близо 44 милиона лева за довършването на стадионите „Ботев“ и „Локомотив“ и за строителството на нов плувен комплекс. 

Предвижда се по 12 милиона лева за двата стадиона и 20 милиона за плувния комплекс, като за него ще се търси финансиране от Фонда за устойчиво градско развитие. Всяко перо от заема ще е с максималната лихва от 3 % и 20-годишен срок за погасяване.

Предложението бе прието с 34 гласа „за“. Против бяха 7 съветници, а с „въздържал“ се гласуваха  6.

В зала се разрази сериозен дебат преди гласуването. Независими общински съветници и представители на БСП и Демократична България сериозно критикуваха предложението и предупредиха, че парите от заема могат да потънат във финансова дупка. Кметът Здравко Димитров отрече тези твърдения.

„Залагате на следващите кметове хем да изплащат кредита, хем да търсят още пари“, предупреди Николай Радев от БСП и призова да се поискат от държавата средства за тези спортни обекти.

Георги Величков от коалиция „Ние, гражданите“ повдигна въпросите, свързани със стадион „Ботев“, чието строителство общо струва 53 милиона лева. До момента държавата е осигурила 25 милиона лева. Той подчерта, че освен предвидените 12 милиона лева от кредита, който Община Пловдив ще тегли, са необходими още 16 милиона за довършването му.

„Как можем да бъдем сигурни, че тези пари ще бъдат намерени? В момента хвърляме прах в очите на пловдивчани“, коментира Величков.

Йордан Василев от БСП подчерта, че има риск парите за спортните съоръжения да се налеят в празна дупка.

„Защо даваме само за тези стадиони? В Пловдив има и други футболни клубове, които имат нужда от подкрепа – „Спартак“ и „Марица“. Не на последно място, освен футбол и плуване, други спортове нямаме ли?“, попита Василев.

Владимир Славенски от „Демократична България“ също алармира, че стадион Ботев се е превърнал в много сериозна финансова дупка и проблем за Пловдив. Той изрази съмнение, че и 16-те милиона лева ще се наложи да дойдат от Община Пловдив.

Кметът Здравко Димитров каза, че предпроектното проучване за стадион „Ботев“ показва, че са необходими 53 милиона и малко. 25 милиона са отпуснати от държавата.

„Тези пари от 12 милиона ще са за цялостна козирка и ще могат да се играят мачовете от евротурнирите и ЕФБЕТ лигата. На стадион „Марица“ сме поректирали трибуната и козирката. Стадион „Спартак“ беше на концесия, сега искат да бъде прекратена концесията и да се направи нова, защото условията в момента не отговарят. Строят се две зали за волейбол и баскетбол в район „Западен“. Може да си откупим зала „Строител“, която има доста земя около нея, която може да стане буферен паркинг. Самият аз съм играл там. Тя е на частници, ако решим ние можем да я закупим и да бъде дадена на някой отбор“, обясни Димитров. 


Още от категорията

Прие се празен чек за защитата на историческото наследство в РСМ

Френското предложение можеше да бъде много по- успешно, ако нашите политици имаха имаха много, много по- голямо внимание към този процес.  " Ако дипломатите от МВнР не разчитаха само на президентската институция и не пилееха много време и енергия в опита си да вкарат разнопосочната политика на министър - председателя в някакви приемливи рамки" , каза..

обновено на 25.06.22 в 13:44

Празникът в авиобазата "Граф Игнатиево" събра хиляди любители на авиацията

Хиляди любители на военната авиация от цялата страна изпълниха авиобаза Граф Игнатиево. Те наблюдаваха авиошоу по повод 110-та годишнина от първия боен полет на българската бойна авиация и 85 години от връчването на бойните знамена на авиационните подразделения. Сред гостите бяха и президентът Румен Радев, който е и бивш командир на Авиобазата,..

обновено на 25.06.22 в 13:44

Отблокираха учениците от летище Франкфурт

15-те ученици и двама техни преподаватели, които бяха блокирани на летището във Франкфурт, вече летят към дестинацията на обучението си по програма „Еразъм. Нашите съграждани са прекарали нощта на летището, след като самолет на „Луфтханза“ не ги е изчакал за прекачването. Самолетът им закъснял, защото над Франкфурт се разразила..

публикувано на 25.06.22 в 10:57

Ограничават движението по бул. "Руски"

От 07:00 до 15:00 часа ще бъде спряно  движението по източното платно на бул. „Руски“ в участъка от кръговото кръстовище при Централна гара до кръстовището с ул. „Гладстон“, съобщиха от ОП „Организация и контрол на транспорта“. Причината е оформяне на короните на дърветата по булеварда. Маршрутите на автобусите по линии №6, 12, 16,..

обновено на 25.06.22 в 10:33

Авиационен празник в "Граф Игнатиево" в присъствието на президента Радев

С открит летателен ден в Авиобаза „Граф Игнатиево“ Военновъздушните сили отбелязват 110-ата годишнина от първия боен полет на българската авиация и 85-годишнината от връчването на бойните знамена на авиационните подразделения. Почетният строй ще приеме президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев . На празника ще присътват министърът..

обновено на 25.06.22 в 10:07