Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Братя Аргирови станаха почетни граждани на Пловдив

Известните естрадни изпълнители Благовест и Светослав Аргирови стават „Почетни граждани на Пловдив“, след като бе прието предложението на кмета Здравко Димитров от общинските съветници.

Званието им се присъжда за изключителен принос в областта на музиката и културата, а също и за заслуги за популяризирането и утвърждаването на националния и международния престиж на Пловдив. 

Братя Аргирови са родени в Пловдив през 1959 година. Завършили са Музикалното училище в града, а след това и Българска държавна консерватория. Те споделят обща творческа кариера в поп музиката. 

Дебютират в Младежкия конкурс за забавна песен в София през 1981 година като дует „Вега“. На следващата година започва да се изявяват с под името „Братя Аргирови“. 

Тогава правят първия си запис за БНР – песента „Ненужен“, която се превръща в хит и ги прави изключително популярни.

Музика за тях са писали Тончо Русев, Зорница Попова, Иван Пеев, Александър Йосифов, Атанас Косев, Стефан Димитров, Найден Андреев, Вили Казасян, Морис Аладжем, Митко Щерев и др.


Още от категорията

Гости през уикенда ще посрещат три села в община „Родопи“

Гости през уикенда ще посрещат три села в община „Родопи“ Жителите на селата Ягодово, Първенец и Лилково се готвят за пъстър празник. Фолклорен фестивал, спортна надпревара и пресъздаване на обичая „Еньовден“ ще наситят културната програма на община „Родопи“ през почивните дни. Още тази вечер от 18:00 часа стотици любители на българските народни..

публикувано на 25.06.22 в 09:29

Премиера на "Невидимият Тонино" в Пловдив

Дъщерята на големия италиански писател и журналист Джани Родари – Паола, е поканена на премиерата в Пловдив на спектакъла „Невидимият Тонино“. Представлението ще се играе за първи път в събота, 25 юни, от 18 ч. в Държавния куклен театър. 65-годишната сега Паола Родари е единствена наследница на известния италиански автор на детски приказки. „С..

публикувано на 25.06.22 в 08:51

Стойо Вартоломеев - гост на "Срещите"

Щом литературата е азбуката, с която четем света - каква азбука ни предлага днес издателска къща "Хермес"? Това е Издателската къща, която спечели наградата "Христо Г. Данов" в раздел "Издателства". Щом едно добре извършено четене ни избавя от всичко, включително и от нас самите - как чете българинът? Стойо Вартоломеев, собственик на..

публикувано на 23.06.22 в 10:33

В "Тракарт" започват "Дни на тракийската култура" 2022

Десетото юбилейно издание на международния фестивал „ Дни на тракийската култура “ 2022 започва от тази вечер в културен център „Тракарт“.  Участие в дните ще вземат учени и културолози с изследователска дейност. Те ще представят нови открития, в основата на които е Тракологията и Тракийската култура.  Събитията от програмата ще се проведат..

обновено на 23.06.22 в 09:57

РИМ - Пазарджик представя изложба от пафти

„Пафти от фонда на Регионален исторически музей – Пазарджик“ е надсловът на изложбата, която се открива в 17 часа днес в къща музей „Константин Величков“ в Пазарджик.  Представени са над 50 пафти, част от които са извадени за първи път след постъпването си във фонда на музея през 60-те години на миналия век. Голяма част от тях са изработени в..

публикувано на 23.06.22 в 06:30