Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

200 000 павета отиват в храмове от Пловдивската митрополия


Община Пловдив ще предостави 200 000 павета на Пловдивската Митрополия за облагородяване на 2000 квадратни метра площи, разположени в манастири, църкви и параклиси в Пловдив и областта. Това предложение одобриха съветниците на днешната сесия. 

„За“ гласуваха 26 съветници, против беше само един, а 17 се въздържаха. 

Преди гласуването в зала се разрази дебат за съдбата на пловдивските павета. 

От „Демократична България“ настояха паветата да останат в Пловдив и поискаха предложението да касае само пловдивските църкви, но това не беше прието. 

Евелин Парасков от Съюз за Пловдив каза, че групата на партията подкрепя предложението, тъй като е по-добре паветата да са около църквите в Пловдив и областта, а не както сега по частни имоти и вили. 

Той допълни, че на следваща сесия ще се внесе ново предложение, с което да се създаде временна комисия за установяване на факти и да изработи доклад за пловдивските павета. 

„Целта е заедно да помогнем на администрацията да вкараме ред в тази тема“, обясни Парасков.


Още от категорията

Прие се празен чек за защитата на историческото наследство в РСМ

Френското предложение можеше да бъде много по- успешно, ако нашите политици имаха имаха много, много по- голямо внимание към този процес.  " Ако дипломатите от МВнР не разчитаха само на президентската институция и не пилееха много време и енергия в опита си да вкарат разнопосочната политика на министър - председателя в някакви приемливи рамки" , каза..

обновено на 25.06.22 в 13:44

Празникът в авиобазата "Граф Игнатиево" събра хиляди любители на авиацията

Хиляди любители на военната авиация от цялата страна изпълниха авиобаза Граф Игнатиево. Те наблюдаваха авиошоу по повод 110-та годишнина от първия боен полет на българската бойна авиация и 85 години от връчването на бойните знамена на авиационните подразделения. Сред гостите бяха и президентът Румен Радев, който е и бивш командир на Авиобазата,..

обновено на 25.06.22 в 13:44

Отблокираха учениците от летище Франкфурт

15-те ученици и двама техни преподаватели, които бяха блокирани на летището във Франкфурт, вече летят към дестинацията на обучението си по програма „Еразъм. Нашите съграждани са прекарали нощта на летището, след като самолет на „Луфтханза“ не ги е изчакал за прекачването. Самолетът им закъснял, защото над Франкфурт се разразила..

публикувано на 25.06.22 в 10:57

Ограничават движението по бул. "Руски"

От 07:00 до 15:00 часа ще бъде спряно  движението по източното платно на бул. „Руски“ в участъка от кръговото кръстовище при Централна гара до кръстовището с ул. „Гладстон“, съобщиха от ОП „Организация и контрол на транспорта“. Причината е оформяне на короните на дърветата по булеварда. Маршрутите на автобусите по линии №6, 12, 16,..

обновено на 25.06.22 в 10:33

Авиационен празник в "Граф Игнатиево" в присъствието на президента Радев

С открит летателен ден в Авиобаза „Граф Игнатиево“ Военновъздушните сили отбелязват 110-ата годишнина от първия боен полет на българската авиация и 85-годишнината от връчването на бойните знамена на авиационните подразделения. Почетният строй ще приеме президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев . На празника ще присътват министърът..

обновено на 25.06.22 в 10:07