Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската политика е в насипно състояние

"Беше изключително трудно да се каже какво точно ще се случи при гласуването на вота, защото това зависеше и от някои съвсем дребни неща, развити в главите на някои хора. Падането на Правителството беше очаквано и с доста сериозни основания. Въпросът е, че много хора сега поставят случилото се като граница: "Аз съм "за" Правителството на Петков или "против" Правителството на Петков."  Мисля, че нещата се опростяват по този начин", заяви политическият анализатор и автор на рубриката "Великите европейци" по радио Пловдив Пламен Асенов.

Той уточни позицията си, във връзка с успелия вот на недоверие и случващото се в българската политика  - "Както миналата година бях против падането кабинета на Борисов, защото това щеше да доведе до още по-тежки последици за страната, отколкото съществуването му, по същия начин и сега бях и против падането на кабинета на Петков. Идеята бе, че  оттук нататък нещата само ще се влошават".

Асенов бе категоричен,че след сбъдване на миналогодишната му прогноза се е окакзало, че надеждата за промяна е била доста фалшива и с доста гнили корени, а сега може да се окаже, че предишните три парламентарни вота подред могат да се приемат като "детска песничка", в сравнение с това, което сега ни очаква.

"Кабинетът на Петков направи нещо изключително важно и не направи други две, които може би искаше, но не успя. Двете неща са, че не дадохме военна помощ на Украйна и това, че не беше разрязан възелът "Македония". Кирил Петков и хората около него се уплашиха, че прекалено рано ще падне Правителството, ако посегнат да свършат някои от тези неща".  

Той определи като намеса на "кукловодите" изтеглянето от коалицията на ИТН и допусна, че в подходящ момент по същия начин и БСП  биха могли да бъдат изтеглени  от Правителството и да го срутят.  

"Това обаче, което Кабинетът Петков успя да направи, е пълният отказ от сключване на договори с "Газпром" и бързото намиране на източници, които да запълнят празнотите. Досега газовата зависимост от Русия винаги е била политически, а не - икономически, технически или какъвто и да е проблем и нищо чудно точно това да е срутило Правителството".

При нов мандат на ПП Петков няма откъде да намери нови  гласове, освен да разчита на депутатите, което изисква висш пилотаж в политиката, за който ПП едва ли има капацитет. Правенето на второ Правителство в рамките на  настоящия Парламент е съмнително. Заявката на ГЕРБ, че ще върнат мандата, ако президентът им го връчи, е изумително учудващо неполитическо поведение.

"Оказа се, че никой не може да разбере сега защо опозицията иска да свали  Правителството и как най-голямата опозиционна партия ще откаже да направи опит за Кабинет. Вероятно те искат да има и нов  Парламент, но с каква идея - да влезе някой от Марс?! Окъде ще дойдат другите партии, с които да се направи Правителството?"

Асенов подчерта, че не е склонен да говори за генерационни проблеми в политиката, тъй като виждаме много добри  политици  и на късна възраст. Като недостатък обаче той посочи, че младите политици не само, че нямат никакъв политически опит, но смятат това за достойнство.

 "Не е достойнство! Има си правила. Ако аз бях политическа партия, щях досега да призова колегите си тотално да изолираме т.н. партия "Възраждане" от българския политически живот. Българската политика в момента е в абсолютно насипно състояние и някой трябва да я обърне с главата нагоре и да започне да се работи нормално за интересите на хората и справедливостта, а не - изцяло за лични интереси".

Интервюто - звуковия файл: 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35