Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Българската политика е в насипно състояние

"Беше изключително трудно да се каже какво точно ще се случи при гласуването на вота, защото това зависеше и от някои съвсем дребни неща, развити в главите на някои хора. Падането на Правителството беше очаквано и с доста сериозни основания. Въпросът е, че много хора сега поставят случилото се като граница: "Аз съм "за" Правителството на Петков или "против" Правителството на Петков."  Мисля, че нещата се опростяват по този начин", заяви политическият анализатор и автор на рубриката "Великите европейци" по радио Пловдив Пламен Асенов.

Той уточни позицията си, във връзка с успелия вот на недоверие и случващото се в българската политика  - "Както миналата година бях против падането кабинета на Борисов, защото това щеше да доведе до още по-тежки последици за страната, отколкото съществуването му, по същия начин и сега бях и против падането на кабинета на Петков. Идеята бе, че  оттук нататък нещата само ще се влошават".

Асенов бе категоричен,че след сбъдване на миналогодишната му прогноза се е окакзало, че надеждата за промяна е била доста фалшива и с доста гнили корени, а сега може да се окаже, че предишните три парламентарни вота подред могат да се приемат като "детска песничка", в сравнение с това, което сега ни очаква.

"Кабинетът на Петков направи нещо изключително важно и не направи други две, които може би искаше, но не успя. Двете неща са, че не дадохме военна помощ на Украйна и това, че не беше разрязан възелът "Македония". Кирил Петков и хората около него се уплашиха, че прекалено рано ще падне Правителството, ако посегнат да свършат някои от тези неща".  

Той определи като намеса на "кукловодите" изтеглянето от коалицията на ИТН и допусна, че в подходящ момент по същия начин и БСП  биха могли да бъдат изтеглени  от Правителството и да го срутят.  

"Това обаче, което Кабинетът Петков успя да направи, е пълният отказ от сключване на договори с "Газпром" и бързото намиране на източници, които да запълнят празнотите. Досега газовата зависимост от Русия винаги е била политически, а не - икономически, технически или какъвто и да е проблем и нищо чудно точно това да е срутило Правителството".

При нов мандат на ПП Петков няма откъде да намери нови  гласове, освен да разчита на депутатите, което изисква висш пилотаж в политиката, за който ПП едва ли има капацитет. Правенето на второ Правителство в рамките на  настоящия Парламент е съмнително. Заявката на ГЕРБ, че ще върнат мандата, ако президентът им го връчи, е изумително учудващо неполитическо поведение.

"Оказа се, че никой не може да разбере сега защо опозицията иска да свали  Правителството и как най-голямата опозиционна партия ще откаже да направи опит за Кабинет. Вероятно те искат да има и нов  Парламент, но с каква идея - да влезе някой от Марс?! Окъде ще дойдат другите партии, с които да се направи Правителството?"

Асенов подчерта, че не е склонен да говори за генерационни проблеми в политиката, тъй като виждаме много добри  политици  и на късна възраст. Като недостатък обаче той посочи, че младите политици не само, че нямат никакъв политически опит, но смятат това за достойнство.

 "Не е достойнство! Има си правила. Ако аз бях политическа партия, щях досега да призова колегите си тотално да изолираме т.н. партия "Възраждане" от българския политически живот. Българската политика в момента е в абсолютно насипно състояние и някой трябва да я обърне с главата нагоре и да започне да се работи нормално за интересите на хората и справедливостта, а не - изцяло за лични интереси".

Интервюто - звуковия файл: 

Още от категорията

Бунтът днес отново е срещу чалгата, ченгетата и Кремъл

Стотици българи посрещнаха Джулай Морнинг на брега на морето. Един уникален за България празник, който символизира бунта и желанието за свобода на личността. Джулай Морнинг или Джулая, по едноименната песен на Юрая Хийп от 1971 година, възниква през 80-те години във Варна като спонтанен хипи празник, но се твърди, че е и протест срещу..

публикувано на 01.07.22 в 14:04

В бюджета няма заложени реформи

"Добрата новина е, че народните представители разбраха, че не могат да не изплатят компенсации на бизнеса за високата цена на тока. Въпреки че предложението беше да се изплати на 100% цената над 200 лв, което означава  гарантирана цена 200 лв за мегават за електроенергия, сега виждаме 250 лв цена за бизнеса и само 80 компенсация над тази граница. Това..

публикувано на 01.07.22 в 11:12

Има шанс за правителство в рамките на това НС

„Има шанс за сформиране на правителство в рамките на това Народно събрание, защото всички политици от коалицията, които останахме имаме държавническо мислене и сме насочили погледите си към бъдещето. Затова аз не мисля, че събитията от тази седмица ще се окажат препъни камък и няма да успеем да доведем до успешен край разговорите“. Това..

публикувано на 01.07.22 в 10:43
Юлий Павлов

Програмен кабинет е по-добър вариант от предсрочни избори

"Ако ПП предложат друг кандидат за премиер, стига да не е Асен Василев, има вече възможност да се преговаря и да се търси подкрепа", това заяви в интервю за Радио Пловдив социологът Юлий Павлов. Той подчерта, че предстои да се види какви преговори ще бъдат проведени след връчването на проучвателния мандат на първата политическа сила – Продължаваме..

публикувано на 01.07.22 в 10:43

Румен Радев триумфира с пореден служебен кабинет

БСП и Продължаваме промяната отново не са разбраха за изгонването на руските дипломати, което означава, че номинацията на Кирил Петков за премиер се отхвърля от социалистите, а утре в 17 часа президентът Румен Радев ще връчи на кандидата за министър – председател на ПП мандат за съставяне на правителство.  Най- голямата парламентарна група в момента..

обновено на 30.06.22 в 17:02