Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За жените и женската сила

| обновено на 24.06.22 в 15:35
Снимка: Личен архив

Терапевтичен кръг "Женска сила" е група за подкрепа на жени, която се случва регулярно, всеки месец. Психологът и родов терапевт Дорина Ташева, създава групата преди две години, в онлайн вариант. От съвсем скоро срещите са на живо в Пловдив, за да може да се подсигури безопасна и щадяща среда, в която жените могат да споделят, да говорят, да отварят теми. „Нашето общество е такова, че не сме възпитани в културата да търсим помощ, да искаме помощ, да ходим на терапия. Много често оставаме затворени в нашата болка. Тази група отваря една вратичка към хората, които изберат да поемат по този път“, казва Дорина Ташева. На 28-ми юни е поредната такава среща за споделяне, за нови теми и осъзнаване на себе си. Повече информация във фейсбук страницата на събитието.

„Женската сила е фундаментална за изграждане на едно здраво семейство. И оттам за изграждането на едно здраво общество. Учителят Петър Дънов казва, че бъдещето е на жената, на майката, на женската енергия, тъй като това е меката, любяща, присъстваща форма. И ние имаме все повече нужда от тази енергия. В днешно време, жените са много объркани на тема женска сила. В миналато сме минавали през различни полюси, като основно жената е била потискана. Това пречи и в момента, изхождайки от народопсихологията ни, от травмите на колективното несъзнавано на нашия народ. Ние имаме една блокирана женственост и съответно можем да видим най-различни проявления на жената. Например, жената войн, която е влязва активно в мъжката позиция, доминираща, кастрираща. На другия полюс е кукла Барби, която си прави най-различни корекции, без да осъждам това. Просто, тук става дума за проявата на липса на обич към себе си. Ние тръгваме да правим най-различни интервенции, защото не приемаме, не харесваме себе си, не виждаме автентичността на жената в нас, а тя присъства. Нужно е да бъде излекувана родовата памет, нашата родова обремененост, нашата лична история, за да можем да разгърнем това поле на женска енергия“, разказва Дорина Ташева.

С женската сила е свързан и днешният Еньовден, един от най-магичните дни, в народния ни календар.

„Билките, земята, това е най-голямото, видно проявление на женската енергия. Природата символизира жената. Земята символизира утробата. Ние сме безкрайно свързани с нея и колкото по-силна ни е връзката със земятя, с природата, с корена, с нашите народни обреди, толкова повече ние ще активираме тази сила по един здравословен начин“, казва още психологът и родов терапевт Дорина Ташева, гост в предаването „Вход свободен“.

Чуйте още, в прикачения файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Локомотив ще изиграе последната си контрола в събота

Локомотив Пловдив ще изиграе последната си контрола от своята предсезонна подготовка. “Черно-белите” ще се изправят срещу Берое. Двубоят ще се проведе в събота (13.07) от 19:00 часа на “Лаута”. Представянето на Локомотив ще се състои броени минути преди началото на самата контрола. Приятелската среща ще е открита за фенове и журналисти. Локомотив..

публикувано на 11.07.24 в 17:57

Заради мача "Ботев" - "Марибор" променят движението край Колежа

Заради двубоя между отборите на ПФК „Ботев“ – Пловдив и ПФК „Марибор“ – Словения, който ще се състои на стадион „Христо Ботев“ в четвъртък, се въвежда временна организация на движението. Тя важи за времето от 18.00 ч. до 24.00 ч. на 11 юли, съобщиха от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта”. Изцяло или поетапно ще се спира..

обновено на 11.07.24 в 08:54
Красимир Дунев

Красимир Дунев - вицешампион от Атланта 1996

Красимир Дунев е роден на 11.09.1972 г. в град Пловдив.  Олимпийски вицешампион на висилка от Олимпийските игри в Атланта през 1996 г.одина. Красимир Дунев е първият гимнастик в света, който прави шест поредни прелитания на висилка. В отборното класиране на България заема шесто място, а в многобоя е двадесет и първи. Дебютира на Олимпийските игри в..

публикувано на 10.07.24 в 13:59
Пламена Миткова

Пламена Миткова на 5 см от медал в Унгария

Пловдивчанката Пламена Миткова остана на 5 сантиметра от медал в дисциплината скок дължина на лекоатлетическия мемориал "Ищван Дюлай" в Секешфехервар (Унгария). Миткова постигна 6.71 метра в най-добри си опит, с което заслужи петото място в крайното класиране. Победителка стана колумбийката Наталия Линарес с 6.87 метра, пред Акелия Смит от Ямайка с 6.83..

публикувано на 10.07.24 в 09:24
Душан Керкез

"Ботев" и "Марибор" с пресконференции ден преди мача

"Ботев" (Пловдив) и "Марибор" ще проведат своите официални пресконференции преди сблъсъка помежду им от първи квалификационен кръг на Лига Европа. И двете медийни събития ще се състоят на 10 юли, сряда, на стадион „Христо Ботев“ в залата за пресконференции под трибуна "Изток".  Пръв пред журналисти и фотографи в 18:30 часа ще застане треньорът на..

публикувано на 09.07.24 в 16:32