Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България премахна образа си на лошо дете в ЕС

Като "сериозна крачка напред в преследването на целите, които България си е поставила, по отношение на Република Северна Македония" определи доц. Спас Ташев вдигането на ветото за старт на  преговорния й процес с ЕС. 

Той обаче подчерта,  че тази крачка не трябва в никакъв случай да бъде разглеждана като антагонизъм на всичко направено досега по въпроса, в т.ч. признаването на Република Македония  като независима държава, и  помощта, дадена по време на югоембаргото. 

 "За съжаление обаче, отношенията между двете държави не се подобриха  до нивото, което очаквахме, поради което и наложеното преди две години и половина вето също  изигра своята положителна роля,  най-малко, заради това че Европа започна да разбира какви са българските  национални интереси и в резултат на това разбиране дойде и френското предложение. То в голяма степен приема нашата позиция за правилна в подхода към двустранните отношения". 

По думите на доц. Ташев, сега е най-важно какви ще бъдат стъпките на страната ни.  НС е определило своите условия към френското предложение.  В него са  приети няколко разяснителни точки, задължаващи страната ни детайлно да прецизира своята позиция, както и да въздейства за подобряване на френското предложение на текста за двустранния протокол. 

"Оценката за тези документи мина както през Президенството, така и през МВнР, въпреки че беше направен опит самото министерство да бъде заобиколено и документите се изпращаха директно от МС към Комисията по външна политика. Експертна оценка все пак беше направена от външния министър Теодора Генчовска, която присъства на тези заседания".

България тепърва ще доизгражда позицията си, но топката вече е в игрището на Скопие и  сега виждаме, че там се водят активните дебати. Натискът на Европа в момента е върху Скопие. Дори и да няма  позитивно развитие през близките дни, най-важното е, че "България е отмахнала образа си на лошо дете в рамките на ЕС".

Доц. Ташев определи като "резервен вариант" за реакция, в случай на отказ от РСМ да подпише протокола, подписаният двустранен протокол от 2019 г , когато отношенията не са били така влошени и в който са набелязани някои крачки, които Скопие трябва да поеме, по отношение на признатата обща история. Той припомни, че въпреки тази спогодба, Скопие не е предприело нищо и представянето на този двустранен протокол пред европейските партньори ще покаже, че проблемът не е на България и сега тя ще може да очаква засилен мониторинг над процесите в РСМ.

"България безспорно държи на историческото минало, но то рефлектира и  в настоящето. В наши дни там се преследват  лицата, които желаят да разкрият историческата истина. Само преди  година имаше 36 информативни разговора на службите за сигурност с граждани на Северна Македония, които в социалните мрежи се декларираха за българи и изнасяха факти за миналото на Македония. Недопустимо е през 21 в. в страна - кандидат за член на ЕС, службите й за сигурност да следят как се идентифицират гражданите й и как се отнасят към историческото минало". 

По думите на доц. Ташев, България е направила много сериозна еволюция, когато е  преместила  акцента от историческите проблеми - върху съвремието.

 "Ако трябва да бъдем обективни, президентът Румен Радев бе първият български държавник, акцентирал върху проблемите за правата на човека. Това е разбираемият европейски език и това доведе до това, Европа да ни разбира. Преди това категорично много ограничен кръг европейски политици с историческо образование имаха някаква съпричастност към българската позиция. Голямата задача на България е да покаже случаите на потъпкване на тези права. Ние сме създали рамката и когато я изпълним със съдържание - посочим нарушението на човешките права и използване езика на омразата, тогава ще получим подкрепа от европейските партньори."

По думите на доц. Ташев, най-важен защитен елемент за България е фактът, че двустранният протокол с РСМ е част от преговорната рамка, зададена от френското председателство и той е базата, на която можем да стъпим, за да развиваме нашата политика. 

Интервюто - от звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Разчитам на младите да вдъхнат енергия на лявото обединение

Разчитам на младежите в БСП и останалите леви партии да вдъхнат енергия на лявото обединение, за което предстои да подпишем меморандум. Това заяви депутатът от БСП Иван Петков. Увереността му в това идва от факта, че младежките формации на левите партии се срещнаха вчера, а резултатът е – искане за поява на тази нова жива сила, на нови..

публикувано на 26.07.24 в 11:22

КС решава по целесъобразност и под диктовка от силните на деня

В нашата държава въпросите в КС се решават по целесъобразност и в зависимост от силните на деня. И в решението на шестата поправка на основния закон логичният въпрос е кой има интерес от това да останат в сила орязаните правомощия на президента и да бъде торпилиран поредният опит за същинска съдебна реформа, каза в предаването "Точно днес" адв. Михаил..

публикувано на 26.07.24 в 10:52

Уволнен съм, защото подкрепих Ахмед Доган

Уволнението ми от поста на областен управител е политическо действие, продиктувано от някого на премиера, поради факта, че застанах зад почентия председател на ДПС Ахмед Доган. "За мен беше очаквано нещо подобно, но не мислех, че ще разбера от медиите и от служителите в администрацията за решението на Министерски съвет." Според Пехливанов такива са..

публикувано на 26.07.24 в 09:55

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35

След август ще има масови фалити в туристическия бранш

"Шокира ме високата цена на електроенергията след 16ч., която достигна между 1500 и 2000 лв. мгвт/ч. И то - без ДДС и пренос на енергия.  Това вече го изпитахме през август 2022 г., когато обаче имаше компенсации за бизнеса и той понесе поскъпването сравнително леко. Сега обаче в пиковите два месеца на туристическия сезон - юли и август, тази цена я..

публикувано на 25.07.24 в 11:49