Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силна антикорупционна коалиция е нужна на България

"Винаги съм говорил, че управленската коалиция е невъзможна, освен  по отношение на битката с корупцията. За съжаление обаче, съдбата на тази коалиция я сблъска с неща, които опират до дълбоки идеологически различия. Войната на Путин в Украйна допълнително напука тази коалиция, поради нежеланието на БСП да признае изцяло, че България трябваше да предостави оръжия на Украйна. А освен това, курсът на ПП и ДБ към тотална антикопупционна политика не се хареса на лидера на ИТН Слави Трифонов, който явно предварително се е бил договорил задкулисно със сценаристи на неговото последно политическо шоу - от кого и в какъв размер да поиска пари". Това заяви Методи Андреев, депутат от ОДС, РБ, ГЕРБ и бивш шеф на Комисията по досиетата.

Андреев  припомни, че Трифонов, в съответствие със Закона за борба с копурпцията, е трябвало да обяви своето имущество като лидер на ИТН още преди девет месеца. Досега обаче не го е направил. 

"Такова нагло повечение от политици досега не е известно. Имало е политици, които са бъркали декларацията, които са забравяли, но девет месеца да не се случи това и да няма никаква реакция от страна на самата КПКОНПИ, е твърде подозрително и твърде разобличаващо.Те отдавна трябваше да започнат производство за произхода на неговото имущество." 

Андреев допусна, че ако Коалицията е била двупартийна и тя е имала достатъчно депутати в НС, отдавна главните виновници за корупцията и бившите управляващи е трябвало да се срещнат с правосъдието. Тогава волята за промяна  е можела да бъде по-значчителна. 

"Съветвам момчетата от ПП да концентрират сили пред едни нови избори. България се нуждае от концентрирана антикорупционна коалиция, която да има повече власт в ръцете си, за да може да се справи с изключително силната политическа класа, която има мнозинство в това НС. Едните не позволяваха да се краде, другите искаха да се краде както преди и за жалост, вторите имаха мнозинство в това НС".

Андреев заяви още, че "лицето, което изпълнява длъжността президент, се оказа една руска лимонка. Въпреки че е НАТОвски генерал и знае много добре английски, застана на страната на окупатора в Украйна. Всички виждат, че политиката му в България е насочена към  енергийна зависимост от Русия и в това отношение с Бойко Борисов - досегашния му противник,  си приличат. Общото кратно на различните политически фигури - Бойко Борисов, Румен Радев, Ахмед Доган, Сотир Цацаров, Делян Пеевски се нарича "Кремъл".

Най-важната причина да бъде свалено това правителство е опитът на ПП България да скъса с енергийната зависимост от Русия, като подпише долгосрочни договори за доставка на газ с американски компании. 

 "И ако това стане в близките 2-3 месеца и действително потече газ и по интерконектора с Гърция, чак тогава  България, като страна уважаваща пазарната икономика, може да води преговори и с Газпром и то при условие, че войната е приключила." 

 Интервюто - звуковия файл:  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Румен Пехливанов управлява Смолянска област от днес

Новият областен управител на Смолян Румен Пехливанов днес встъпва в  длъжност днес. Той бе назначен на поста с решение на служебното правителство в сряда и заменя на поста Захари Сираков. Пехливанов е икономист по образование и има дългогодишен управленски опит. В периода 2001 г. – 2023 г. е кмет на община Рудозем от ДПС , а между 2003 г. и..

обновено на 05.07.24 в 08:53
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58

На Общо събрание Горнослав се обяви против кариерата

На общо събрание жителите на асеновградското село Горнослав се обявиха против изграждането на близката кариера.  На форума са присъствали близо 60 процента от жителите на селото, които единодушно се обявиха против кариерата, която отстои само на 500 метра от домовете им. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Миглена Георгиева, жител на..

публикувано на 04.07.24 в 07:57

Вероучение в училище е необходимо за духовното израстване

В програма "Точно днес" разговор з а посоките, по които поема служението на новия патриарх Даниил, също и за посещението на Вселенския патриарх Вартоломей и за знаците, които са важни за обединението на църквата ни. По темата говорим с адвокат  Александър Тодоров , богослов и магистър по теология, той е бил и преподавател в Богословския факултет на..

публикувано на 04.07.24 в 07:00