Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП e за кабинет с ПП, но не и с ГЕРБ и ДПС

"Дадохме на ИБ мандат да води преговорите за новия кабинет.  Националният съвет даде задоволителна оценка на нашите четирима представители в Министерския съвет. Разбираемо, разговорите бяха насочени към мандата занапред. " Това заяви депутатът от БСП Иван Петков след пъстоялия се в неделя Национален съвет на Столетницата.  

Той подчерта, че мнозинството от НС е потвърдило, че преговорите за съставяне на кабинет  в рамките на настоящия Парламент трябва да бъдат водени само с мандатоносител ПП - първата партия, която ще получи мандат от президента Радев, но са твърдо против за мандатоносители  ГЕРБ като втора сила и няма да водят с тях преговори. Същото се отнася и за  ДПС, в случай, че са възможен мандатоносител. 

Петков бе категоричен, че голямата част от обществото не желае  да отива пак на избори, а -  да има адекватен кабинет, който да приема закони и да реализира това, за което хората излязоха на улицата миналото лято.

 "Ненапразно обособихме 4 приоритета, които да следваме още в този Парламент. На първо място това е актуализацията на бюджета, което е жизнено важно и се надяваме да се случи още през тази седмица, за да може актуализацията на пенсиите и мерките, заложени в актуализацията да започнат да действат още от 1 юли.  Реформите, законите, които трябва да бъдат приети във връзка с  Плана за възстановяване и отсега да започнат коментарите около бюджет 2023 г., за да можем да посрещнем зимния период."

Петков изрази надежда  разумът у народните представители да надделее при съставянето на нов Кабинет  още в рамките на този Парламент, както и да не се работи с взаимни нападки.

"Смея да твърдя, че БСП бяха коректен партньор и ще  продължаваме и занапред да бъдем такива, ако бъде създаден нов Кабинет в рамките на настоящия Парламент. 

По думите на Петков, по време на събранията на левицата  се дава голяма гласност на възможността да бъде възстановено гласуването с хартиени бюлетини. За да бъде взето решение за това обаче идеята  първо трябва добре да бъде обсъдена, тъй като съществува и голяма реакция срещу нея в обществото. 

Интервюто - звуковия файл: 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Разчитам на младите да вдъхнат енергия на лявото обединение

Разчитам на младежите в БСП и останалите леви партии да вдъхнат енергия на лявото обединение, за което предстои да подпишем меморандум. Това заяви депутатът от БСП Иван Петков. Увереността му в това идва от факта, че младежките формации на левите партии се срещнаха вчера, а резултатът е – искане за поява на тази нова жива сила, на нови..

публикувано на 26.07.24 в 11:22

КС решава по целесъобразност и под диктовка от силните на деня

В нашата държава въпросите в КС се решават по целесъобразност и в зависимост от силните на деня. И в решението на шестата поправка на основния закон логичният въпрос е кой има интерес от това да останат в сила орязаните правомощия на президента и да бъде торпилиран поредният опит за същинска съдебна реформа, каза в предаването "Точно днес" адв. Михаил..

публикувано на 26.07.24 в 10:52

Уволнен съм, защото подкрепих Ахмед Доган

Уволнението ми от поста на областен управител е политическо действие, продиктувано от някого на премиера, поради факта, че застанах зад почентия председател на ДПС Ахмед Доган. "За мен беше очаквано нещо подобно, но не мислех, че ще разбера от медиите и от служителите в администрацията за решението на Министерски съвет." Според Пехливанов такива са..

публикувано на 26.07.24 в 09:55

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35

След август ще има масови фалити в туристическия бранш

"Шокира ме високата цена на електроенергията след 16ч., която достигна между 1500 и 2000 лв. мгвт/ч. И то - без ДДС и пренос на енергия.  Това вече го изпитахме през август 2022 г., когато обаче имаше компенсации за бизнеса и той понесе поскъпването сравнително леко. Сега обаче в пиковите два месеца на туристическия сезон - юли и август, тази цена я..

публикувано на 25.07.24 в 11:49