Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Конфронтацията с Румен Радев ще рикошира върху ПП и БСП

С правителство в оставка парламентът трескаво прелиства и отмята предложенията в актуализацията на бюджета, бързайки да изпревари края на това НС. А той е все по -видим, смятат анализаторите. 

Трескав график наложи и президентът, който едва получил оставката на кабинета "Петков", насрочи консултации за нов в същия ден. "Продължававе промята" и  от БСП решиха да не отидат, оправдавайки се с гласуването на бюджетните промени?! По мнението на политолога Слави Василев напълно неадекватно, неразумно и непродуктивно, следвайки политическото си его.

ПП искат да създадат нов наратив в обществото, който да говори на твърдия им електорат, на хората, които биха ги припознали отново като алтернатива на статуквото. Затова и пакетират в един отбор всички стари играчи. Съмнява ме това да ги изведе на първо място, смята Василев.

Според него за БСП мотив е продължаващата необяснима война, която Корнелия Нинова води с президента. Но това би донесло само негативи на БСП, то обслужва само краткосромните й политически интереси.

Румен Радев е политическата фигура с най- висока степен на одобрение и който се е изправил срущу него е загубил тази битка. Ако президентът искаше повече власт, можеже да го налрави още "когато сви юмрука на площада", каза още Василев.

Когато егото на разни партийни лидери взема връх виждаме дисфункция на политическата система ивсички имат отговорност за колективния провал, който наблюдаваме.

Прогнозата на Слави Василев е, че политическата криза ще доведе предсрочни избори, защото нови конфигурации в това НС са невъзможни.

Още от категорията

Антибългарското говорене в РСМ трябва да се наблюдава

Стана ясно, че част от историческите формулировки за някои личности вече са залегнали в двустранния протокол между Северна Македония и България още през 2019. Сега на ход са политиците, като и двете правителства трябва да приемат предложението. Детайлите на постигнатия консенсус коментира доц. Наум Кайчев, който е съпредседател на съвместната..

публикувано на 18.08.22 в 10:46

Възстановяват се разкопките на селищна могила "Юнаците"

Възстановява се работата по спрени археологически проучвания в цялата страна. Тоза каза пред Радио Пловдив директорът на Историческия музей в Пазарджик Борис Хаджийски, който е и председател на УС на сдружение „Български музеи". На вчерашната среща на представители на сдружението с министъра на културата Велислав Минеков е уточнено, че договорите..

публикувано на 18.08.22 в 10:23

ПП търси популистка маса, а не тази на ДБ

„Продължаваме промяната“ се придържа към центристкия профил, тъй като в българската политика съществува заблудата, че те винаги успяват. Те търсят популистката маса, а зелените и Да България са с ляво либерален профил, който е неприемлив за мнозинството от избиратели“. Така в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив проф. Румяна Коларова..

публикувано на 18.08.22 в 10:23

Тревожна ситуация заради скъпия газ в Първомай

Ситуацията наистина е тревожна,  Първомай е един от първите газифицирани почти изцяло  градове в България, още в началото на 90-те години. Предприятията, детските градини и училищата, общинските сгради и домовете на голяма част от населението се отопляват на газ, а драстичното поскъпване ще се усети при застудяването на времето , отбеляза  в..

обновено на 17.08.22 в 10:27

Далеч сме от приключването на пандемията от Ковид-19

Сваляме карантината за Ковид -19 на 5 и 7 дни за контактни и за болни, това рехиша от МЗ, повече за пандемията през третото лято с имунолога и преподавател д-р Цветелина Великова . Тя подчерта, че решението на здравните власти е базирано на медицинските данни, с които се разполага у нас и по света. Според нея доказателствата сочат, че хората, които..

обновено на 17.08.22 в 10:27