Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Войната и липсата на конкуренция оскъпяват горивата

Войната в Украйна и политическото говорене за цените на горивата играят негативна рола на пазара, смята Георги Паничарски - търговоц на горави на едро и член на УС на Асоциация на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на .горива.

Според него не отговаря на действителността твърдението, че тук се акумулират големи печалби, защото петролът сорт "Урал", който внасяме е на ниска цена, но това не личи в крайната цена, която расте.

"Това е несериозно. Петролът е борсова стока и ако има конспирация, тя е на световно ниво".

Друг е въпросът, че на нашия пазар на горива липсва конкурентна среда, защото Лукойл е монополист и прави дъмпинг на пазара, като на дребно те продават в обектите си на цената, близка до едровата, която дават на останалите. Така маржът на печалба се свива. 

Пример е цената на дизела, която сега е 3.52 лв., а на едро 3.46 лева. Сами разбирате, че с такава печалба не може да се издържа една бензиностанция, казва Паничарски. По думите му КЗК трябва най- накрая да се заеме с това. Сезирали сме ге няколко пъти, отговарят, че тече проучване и проворка, но нищо не се случва.

Прогнозата е, че в краткосрочен план не можем да очакваме намаляване на цената, даже обратното, защото цените на едро растат всеки ден. Ако се нормализират нещата в Украйна, цените ще паднат, но не е ясно с колко. 

Георги Панчарски определи 25- те стотинки отстъпка за крайни потребители е "лошо изпълнено добро намерение". На практика ще се окаже, че търговците ще подпомагат хората, а не държавата. Както е замислено те ще чакат поне 45, за да си възстановят евентуално, което ще ги натовари икономически и административно.  


Цялото интервю чуйте в прикачения звуков файл.


Още от категорията

Антибългарското говорене в РСМ трябва да се наблюдава

Стана ясно, че част от историческите формулировки за някои личности вече са залегнали в двустранния протокол между Северна Македония и България още през 2019. Сега на ход са политиците, като и двете правителства трябва да приемат предложението. Детайлите на постигнатия консенсус коментира доц. Наум Кайчев, който е съпредседател на съвместната..

публикувано на 18.08.22 в 10:46

Възстановяват се разкопките на селищна могила "Юнаците"

Възстановява се работата по спрени археологически проучвания в цялата страна. Тоза каза пред Радио Пловдив директорът на Историческия музей в Пазарджик Борис Хаджийски, който е и председател на УС на сдружение „Български музеи". На вчерашната среща на представители на сдружението с министъра на културата Велислав Минеков е уточнено, че договорите..

публикувано на 18.08.22 в 10:23

ПП търси популистка маса, а не тази на ДБ

„Продължаваме промяната“ се придържа към центристкия профил, тъй като в българската политика съществува заблудата, че те винаги успяват. Те търсят популистката маса, а зелените и Да България са с ляво либерален профил, който е неприемлив за мнозинството от избиратели“. Така в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив проф. Румяна Коларова..

публикувано на 18.08.22 в 10:23

Тревожна ситуация заради скъпия газ в Първомай

Ситуацията наистина е тревожна,  Първомай е един от първите газифицирани почти изцяло  градове в България, още в началото на 90-те години. Предприятията, детските градини и училищата, общинските сгради и домовете на голяма част от населението се отопляват на газ, а драстичното поскъпване ще се усети при застудяването на времето , отбеляза  в..

обновено на 17.08.22 в 10:27

Далеч сме от приключването на пандемията от Ковид-19

Сваляме карантината за Ковид -19 на 5 и 7 дни за контактни и за болни, това рехиша от МЗ, повече за пандемията през третото лято с имунолога и преподавател д-р Цветелина Великова . Тя подчерта, че решението на здравните власти е базирано на медицинските данни, с които се разполага у нас и по света. Според нея доказателствата сочат, че хората, които..

обновено на 17.08.22 в 10:27