Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нелоялните търговци вече ще плащат на ощетените от тях

| обновено на 28.06.22 в 16:04


Министърът на икономиката Корнелия Нинова и нейният заместник Димитър Маргаритов представиха пред експерти от потребителски организации проект на закон, който регламентира колективните искове в защита на потребителски права.

Ще могат ли да се завеждат колективни искове без такси и други преимущества? Това ли е основната полза от този законопроект?

"Досегашната възможност за колективни искове по родното законодателство целяха само да установят неправомерното поведение на дадени търговци.  Тоест, от тях не произтичаше нещо конкретно, като обезщетение за потребителите. Сега, с този законопроект се въвеждат разпоредбите на нова европейска директива, която цели да подобри условията за колективна защита на засегнатите."   Така коментира новата идея Димитър Деков, председател на Сдружението за правна помощ на потребителите.

Вече се установява не само неправомерното поведение на търговеца, но и с едно производство се легитимират всички пострадали от неговите действия. Това е предимството на този законов акт, обясни адвокат Димитър Деков.

По думите му,  в момента у нас колективните искове траят с години, преди да станат съдебни решения.  Все повече  обаче юридическият интерес в тази посока се натрупва – за по-бързо правораздаване.

Досегашната ни правна уредба бе чисто местна, национална. Сега вече се дефинира понятието за „Колективен интерес“.  Така понятието няма как повече да се размива. Досега съдебната практика буквално „катастрофираше“ с тази формулировка и не даваше възможност, в редица случаи, да се водят подобни дела.  При тази диреквива обаче, вече сме длъжни да въведем в българското право тези конкретни определения и да ги прилагаме - убеден е известният правозащитник. 

Има обаче различни форми и системи за водене на колективни искове.  Европейският модел предпочита по-консервативна уредба, с представителни организации,  за да се избегнат злоупотреби, и то точно от страна на ищците.  Затова , според дрективата, първо се установяват тези организации, които са доказани и проверени, че няма да злоупотребят и им се дава възможност да защитят „колективния интерес“.  Като цяло, това е европейският правен подход по тези казуси, смята Димитър Деков.

Надеждите са новият закон да бъде единен за колективните искове, което ще разрешава както установяването на нелоялни търговски практики, но и  възможност засегнатите  потребители да получават  обезщетения – подчерта председателят на Сдружението за правна помощ на потребителите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

С мащабни проекти район "Тракия" отбелязва своя празник

Точно днесе и празник на най-младият район на Пловдив, а именно „Тракия“, който става на 51 години. Първите блокове там са построени през 1973-та година за да се отговори на разрастващият се град и преодоляване на жилищната криза. Днес увеличаващите се жилища в района създават и проблем с паркирането, но поставят и въпросите, свързани с..

обновено на 06.08.24 в 11:23

Време е партиите да разберат, че НС не е кварталният пясъчник

Не е изненада, че отново отиваме на предсрочни избори, защото партиите още от предишните си постлаха толкова късо одеялце, на което не могат да се съберат всичките им амбиции, каза в предаването "Точно днес" политологът Любомир Стефанов. Политическите ни партии не разбират връзката между гражданите и управлението, дупката между обещанията и..

публикувано на 06.08.24 в 10:34

36 училища в Пловдив и областта с нови класни стаи

36 училища от Пловдив и региона получават финансиране за нови класни стаи по хуманитарни науки, география и икономика, технологии и предприемачество и за целодневна организация на учебния ден. Общият брой на одобрените за страната е 426.  Средствата са осигурени от Министерството на образованието и науката по Национална програма „Осигуряване..

обновено на 05.08.24 в 16:40

ПУ е домакин на международен семинар на българисти

Студенти и докторанти от 10 държави се включиха в Международния семинар на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, който продължава до 10 август. Най-далечният участник е от страната на изгряващото слънце – Япония. Събира ги една обща страст - изучаването на българския език, историята и културата на страната ни. Темата на семинара е..

публикувано на 05.08.24 в 11:30

Носенето на маски при мръсен въздух е въпрос на манталитет

На фона на бушуващите през лятото пожари и замърсяването на въздуха в края на миналата седмица заради горящото депо за отпадъци в Цалапица говорим за здравната цена на мръсния въздух и знаем ли как адекватно да се предпазим в такива ситуации. Разговорът е с доц. Владимир Ходжев, началник на клиниката по пневмология и фтизиатрия в УМБАЛ „ Св. Георги“...

публикувано на 05.08.24 в 11:23