Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пловдив тържествено се открива Комплекс за ранно детско развитие

В Пловдив се открива Комплекс за ранно детско развитие. Той се помещава в сградата на първото сиропиталище в България „Рада Киркович“. Очакванията са до края на годината да подпомогне 1000 деца и техните семейства.

Откриването трябваше да е през април, но проектът се забави. Комплексът е първият по рода си в областта, който ще осигурява достъп до услуги за деца в ранна детска възраст от 0 до 7 години с трудности в развитието. Подкрепа в него ще намират и деца, лишени от родителска грижа или настанени в приемно семейство, както и родители в затруднено положение.

Идеята е подрастващите да имат достъп на едно място до интегрирана подкрепа, за да развият своя пълен потенциал, а семействата в затруднено положение ще намерят хора, на които да се доверят и които да им помогнат да повишат родителските си умения.

"Има помещения за физикална рехабилитация, за психологическа подкрепа, има специализирани съоръжения, които помагат за развитие на финната моторика и развиват по-доброто движение на тялото. В сградата има и сензорна стая", обясни Иванка Шалапатова, изпълнителен директор на фондация "За нашите деца". 

"Игрите, с които ги занимаваме, са предимно от естествено дърво и са безвредни за децата. Една от игрите е с различни форми и цветове - идеята е да разпознават цвета, формите, захвата на формите, нанизването на формите", добави Михаела Петкова, която е специален педагог.

Комплексът за ранно детско развитие е изграден благодарение на дарителската кампания на "Фондация за нашите деца“. Строително-ремонтните дейности струваха близо 613 000 лв. Изграден е и външен асансьор за по-лесен достъп до сградата.

На откриването ще присъстват кметът на Пловдив Здравко Димитров и н.пр. Роб Диксън, посланик на Великобритания. По-късно Диксън ще подпише и Споразумение за сътрудничество за  „Център за подкрепа на жертви на сексуално насилие“, който ще бъде открит в Пловдив.

"За мен е истинско удоволствие да видя колко работа и усилия са вложени тук. Това един фантастичен център, в който има мултидисциплинарни експерти. Създаден е за да предостави грижа за деца в рискови групи. Чрез създаване на експозицията разказваме история за това как институциите са деинституционализирани и след това е осигурена експертна грижа на децата и техните семейства.

Тук има страхотни хора, които са инвестирали толкова много, за да се опитат да променят мисленето за детските грижи и са изминали дълъг път", каза н.пр. Роб Диксън, посланик на Великобритания.

За новия КРДР в Пловдив - интервю с Иванка Шалапатова, изпълнителен директор на фондация "За нашите деца". 

Може да чуете повече от разговора в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

До 5 години закриват складовете с негодни пестициди в Пазарджишко

До края на 2029-та година в област Пазарджик ще бъдат закрити всички складове, които съхраняват негодни и излезли от употреба пестициди и други препарати за растителна защита. Обезвреждането им ще се извърши в специализирани инсталации в рамките на Швейцарско –българска програма за сътрудничество. За периода от 2015 до 2019-та година, в област..

публикувано на 21.05.24 в 10:31

В Момчиловци днес празнуват много именици

Храмов празник чества църквата „Св. Константин и Елена“ в родопското село Момчиловци. Архиерейската света литургия ще бъде водена от смолянския епископ Висарион. Празникът днес е голям, защото почти във всяка къща има именик, казва кметът Сийка Суркова: "Очакваме много гости в селото - хора, които по традиция си идват на храмовия..

публикувано на 21.05.24 в 08:54

Почитаме Св. Св. Константин и Елена

Днес православната църква почита паметта на светите Константин и Елена. Те са свързани с началото на възхода на християнството в Римската империя и намирането на Кръста, на който е бил разпнат Христос.  Историята помни римския император Константин Първи като Велики, а Църквата го възпява като "апостол между царете". Възпитан в езичество, след едно..

обновено на 21.05.24 в 08:23

Пазарджик празнува

Денят на светите равноапостоли Константин и Елена 21 май е Празник на Пазарджик. Той се отбелязва за 38-и път в новата история на града.  Началото ще бъде дадено в 8 часа с тържествена литургия в едноименната църква „Св. Св. Константин и Елена“. След това ще се проведе традиционното литийно шествие от храма през бул. „Георги Бенковски“ и ул. „Хан..

обновено на 21.05.24 в 08:23

Обсъждат мерки срещу домашното насилие

Кметът на Пловдив Костадин Димитров ще открие в заседателната зала на общината междуинституционална среща, посветена на координацията на работата за защита на хора, пострадали от домашно насилие и живеещи под прага на бедността.  Организатор на кръглата маса е Адвокатска колегия – Пловдив. На срещата ще присъстват представители на държавни и..

обновено на 21.05.24 в 08:23