Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РИОСВ коментира измененията в ОУП на Пловдив

В  пространно становище РИОСВ-Пловдив изнася подробности за допълнителните изисквания относно приемането на измененията в Общия устройствен план на областия град.  В него се изнасят данни, според които този процес може да се забави за още неопределено време.

Шестмесечният срок, който Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив) даде на общината да внесе допълнения и преработен Доклад за екологична оценка (ЕО) за Изменение на общия устройствен план (ОУП) на Пловдив в съответствие с направените от Експертният екологичен съвет (ЕЕС) забележки изтича в средата на месец септември. 

Екоинспекцията изтъква, че  процедурата по Екологична оценка на Изменението на ОУП – Пловдив е започнала още през 2016 година. В петте години досега тя е връщана от РИОСВ четири пъти с различни аргументи, последно на 17 март тази година. 

Връщането е било за преработване поради неотразените възражения на граждани и организации, неоценени промени в параметрите на ОУП, санитарно-охранителните зони на сондажите за питейна вода в града и други пропуски. 

Една от съществените забележки е за недостатъчна характеристика на биологичното разнообразие в общината извън защитените територии и зони, както и липсата на адекватни мерки за защита.  

Разбирайки, че община Пловдив не разполага с необходимата ú информация, РИОСВ е насочила изготвителите на Екологичната оценка към проучване на данни, генерирани от  научния и неправителствения сектор.  

Изменението на ОУП е важен за осъществяване на дългосрочните цели за пространственото развитие на Пловдив, ще окаже влияние върху транспортно-комуникационните системи, развитието на зелената система, застрояването, като засегне целия обществен живот и бизнеса в Пловдив, посочват от  РИОСВ. 

Общината обаче не е изпратила свой представител на последното обсъждане, изтъкват от екоинспекцията. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Евакуираха 15 души заради пожара при вилната зона на Отец Паисиево

30 постройки са изпепелени във вилната зона на село Отец Паисиево, сочат предварителните данни за последствията от бушуващия в района пожар.  Евакуирани са 15 души, които са настанени при близки и роднини.  Усилията на всички екипи са насочени към ограничаване на пожара и навлизането на огъня в селото , обясни заместник-областният управител инж...

публикувано на 16.07.24 в 18:17

Потушават и с хеликоптер пожара край Стрелча

Хеликоптер Ми-17 беше пренасочен от пожара край Стара Загора  към град Стрелча , област Пазарджик, съобщиха от Министерство на отбраната.    Вертолетът излетя в 15:10 ч. от 24-та авиобаза – Крумово за оказване на съдействие на пожарните служби.  Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища Към екипите от пожарните..

публикувано на 16.07.24 в 17:28

Ремонтират подпорната стена под храма "Св. Богородица"

Започна укрепването на опасната подпорна стена на ул. „Митрополит Паисий“ в Стария град. Това беше една от критичните точки за туристите и пешеходците през последните години. Деформирането на стената е продължило десетилетия заради прораствания на корените на дърветата и се превърна в аварийна точка на самосрутване. "Не биваше да отлагаме повече този..

публикувано на 16.07.24 в 16:30

Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища

Повече от десет къщи от вилната зона на калояновското село Отец Паисиево изгоряха при пожар, съобщи гл. инспектор Димитър Бришимов – началник на аварийно-спасителния отряд към Регионалната дирекция "Пожарна и аварийна безопасност" (РДПБЗН) – Пловдив. Пожарът влезе в населеното място и пълзи на север към село Пролом и град Баня...

обновено на 16.07.24 в 16:16

ОД на МВР в Пазарджик има нов временен шеф

Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов старши комисар Даниел Бараков е временно преназначен на длъжността директор на ОДМВР - Пазарджик.  Днес той беше представен пред ръководния състав на дирекцията от главния секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев.  Старши комисар Даниел Бараков е на 43 години. Завършил е висшето..

публикувано на 16.07.24 в 15:38