Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първото сиропиталище в Пловдив вече е модерен Комплекс за детско развитие


В Пловдив официално бе открит бе открит Комплекс за ранно детско развитие. Той се помещава в сградата на първото сиропиталище в България „Рада Киркович“. Комплексът за ранно детско развитие е изграден благодарение на дарителската кампания на "Фондация за нашите деца“. Строително-ремонтните дейности струваха близо 613 000 лв. Изграден е и външен асансьор за по-лесен достъп до сградата. До края на годината се очаква подкрепа в него да намерят 1000 деца и техните семейства.  

Комплексът събира на едно място здравни, образователни и социални услуги, които подкрепят деца и семейства в нужда. Специалистите в него осигуряват помощ на хлапета до 7 години с трудности в развитието, обясни Иванка Шалапатова, изпълнителен директор на фондация "За нашите деца". 

Подкрепа в него могат да намерят и деца, лишени от родителска грижа или настанени в приемно семейство, както и родители в затруднено положение. Комплексът разполага с помещения за физикална рехабилитация, за псхихологическа подкрепа и сензорна зала. Тя  е със затъмнени стъкла и в нея се прожектират светлинни стимулации, които под различна форма стимулират зрителните центрове в мозъка на детето. Детският мозък в първите 5 години оформя  до 90 % от своята архитектура.

За развитието на финната моторика се грижи специалният педагог Михаела Петкова в игровата зала.  "Играчките, с които ги занимаваме, са предимно от естествено дърво и са безвредни за децата. Една от игрите е с различни форми и цветове - идеята е да разпознават цвета, формите, захвата на формите, нанизването на формите

На последния етаж се помещава музей на историята на социалните домове. Той е изграден на база опита на Музея за изоставени деца в  Лондон, разказа изпълнителният му директор Каро Хауел, който  бе гост на събитието заедно с Роб Диксън, посланик на Великобритания и нас

"За мен е истинско удоволствие да видя колко работа и усилия са вложени тук. Това един фантастичен център, в който има мултидисциплинарни експерти. Създаден е за да предостави грижа за деца в рискови групи. Чрез създаване на експозицията разказваме история за това как институциите са деинституционализирани и след това е осигурена експертна грижа на децата и техните семейства. Тук има страхотни хора, които са инвестирали толкова много, за да се опитат да променят мисленето за детските грижи и са изминали дълъг път", каза посланик Диксън.

На церемонията зам.-министърът на труда и социалната политика Иван Кръстев отбеляза, че най-честата причина за изоставяне на децата е бедността. Според него "Всичко това няма как да бъде решено, ако няма цялостна политика на държавата. С общи усилия успяхме да насочим политиките на страната към намаляване на детската бедност".

 В рамките на следващите 7 до 8 години сме си поставили за цел да намалим детската бедност със 197 000 души. През настоящата година с 233 млн. лв. бяха увеличени средствата за лична помощ при хората с увреждания. С 25 % беше увеличен размерът на семейните помощи за деца, както и с 20 % е увеличен обхватът на тези, които ги получават, допълни Крътев.

Днес бе подписан и меморандум между Община Пловдив, Музея за изоставени деца в  Лондон и Фондация „За нашите деца“ за подобряване общата осведоменост за институционалните грижи в България и Обединеното Кралство. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

ОбС - Пазарджик гласува отстраняването на председателя си

Отстраняването на председателя на Общинския съвет в Пазарджик Найден Шопов ще гласуват съветниците в града. Предложението идва от съветника Благо Солов и включено в края на  дневния ред като точка 39 от днешната сесия. В мотивите си за Солов посочва, че системно  в продължение на повече от три месеца  Шопов не изпълнява задълженията си..

обновено на 25.04.24 в 07:57

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по здравеопазването..

публикувано на 25.04.24 в 06:40

ОбС - Пловдив решава дали ул. "Хр. Г. Данов" да стане пешеходна

На днешното заседание на пловдивския Общински съвет ще бъде разгледано предложението на кмета на район „Централен“ Георги Стаменов новоремонтираната част от улица „Христо Г. Данов“ край Природонаучния музей да стане пешеходна зона. Срещу това вече се обявиха съветниците от БСП, които пък предлагат в участъка да продължат да се движат автомобили, но..

публикувано на 25.04.24 в 06:35

В Карлово показват военна техника и въоръжение за 6 май

С редица прояви военнослужещи от страната ще посрещнат 6 май - Деня на храбростта и Празника на Българската армия. Началото на събитията в страната е днес, 25 април, в гарнизон Карлово на площад „20 юли“, от 16.00 ч, където 61-ва Стрямска бригада организира статичен показ на стрелково въоръжение и екипировка, демонстрация на елементи от..

публикувано на 25.04.24 в 06:26

Гневни брестовичани блокираха Околовръстното на Пловдив

Жителите на Брестовица блокираха за по-малко от час, по време на най-натворения трафик връзката между Пещерско шосе и околовръстния път на Пловдив. Хората протестират заради мръсната вода в селото, но проблемът остава нерешен от четири години. Още преди 17 часа две групи протестиращи тръгнаха от двете посоки на надлеза при детелината на..

обновено на 24.04.24 в 20:08