Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въпросът в държавата е "Има ли пилот в самолета"


В интервю за предаването „Ден след ден“ проф. д-р Пламен Киров, който е бивш конституционен съдия и настоящ ръководител на катедра "Конституционноправни науки" в СУ "Свети Климент Охридски" коментира  решението на министър-председателя в оставка да изгони от България 70 руски дипломати. Според него би могло да се направи асоциация с филма „Има ли пилот в самолета“. „В състояние сме да произведем значими стратегически решения и да не разберем кой ги е взел“ – каза проф. Киров.

Той коментира, че има три основни въпроса, на които трябва да бъдат дадени отговори.

Първият е дали за изгонените дипломати и технически лица има данни от службите, че се занимават с агентурна дейност.

„Ако има такъв доклад, той трябва да се обсъди на Министерски съвет. Доколкото разбирам, такъв не е обсъждан.“- добави бившият конституционен съдия.

„Вторият въпрос е свързан с това, че ако службите са изготвили доклад, той пристига при президента. Или няма доклад, или президентът не знае за него. Ако има, следват други въпроси. Ако няма, това означава, че службите не изпълняват закона и шефовете им веднага трябва да „се изметат“- каза проф. Пламен Киров.

Той отбеляза и че би следвало при тези обстоятелства да има закрито заседание на Парламента или на Комисията за вътрешна сигурност.

„Третият важен въпрос е как е връчена нота на руския посланник, когато министърът на външните работи не я е подписал. Няма юридически акт, за да има правни последици“- коментира професорът.

Той припомни член 105 от Конституцията, който гласи, че Министерският съвет ръководи и осъществява вътрешната и външната политика на страната в съответствие с Конституцията и законите.

„Държавата се управлява от министър-председателя в зависимост от неговото емоционално състояние. Съчувствам му, но става дума за значими държавнически решения, а не за детски игри“- каза проф. Пламен Киров.

На въпроса може ли Кирил Петков да бъде подведен под отговорност отговори, че това е работа на прокоратурата, която да прецени дали има деяние, застрашаващо националната сигурност. Относно възможните последици за България проф. Киров смята, че те вероятно ще бъдат сериозни.

„Онези, които имат историческа памет и чувство на гордост, ще си тръгнат. Последиците в идните десетилетия може би ще бъдат тежки. Рана, която не може да заздравее бързо“- добави в заключение бившият конституционен съдия.

Цялото интервю с него може да слушате в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35