Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Летището в Чешнегирово става обект на Специалните сили


Летището в Чешнегирово ще бъде отново активно военно съоръжение в българската армия и състава на Специалните сили.  Това каза при сертифицирането на тактическа група там командирът на Съвместното командване на специалните операции ген. майор Явор Матеев:

Сега бившето летище е район с отпаднала необходимост, но ще влезе в районите под наша юрисдикция. Предвиждаме тук не само да продължим да водим занятия и учения, а да изградим някои важни за нашата подготовка центрове - учебен център с нужната инфраструктура, изграждането на аеродинамичен тунел и редица други важни за подготовката ни  съоръжения. 

Преди финала на тазгодишното учение "Невидима кама" бяха демонстрирани на умения за сертификация на военна тактическа група с над 100 участници. Бяха изпълнени парашутни скокове, стрелби с участието на  кучета, неутрализиране на сепаратисти, блокиране на автомобил и обезвреждане на автобус със заложници и терорист.

Групата е по стандартите на Съюзното командване на НАТО по операциите и ще бъде на дежурство към усилените Сили за отговор на НАТО от началото на следващата година. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Няма закрити паралелки след четвърто класиране

429 са свободните места след 4-то класиране в училищата след 7 клас, в Пловдив и областта. Няма закрити паралелки, остават общо 221, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова. Тя допълни, че на сайта им са публикувани всички училища и свободни места, за които се очакват ученици. „Никога не съм имала..

публикувано на 13.08.24 в 11:34

България може да e целогодишна туристическа дестинация

„Българският туризъм все още не е засегнат силно от климатични промени, за разлика от екваториалния свят. Въпреки това настоящото лято ни предложи мощни горещини, които, слава Богу, не засегнаха туристическия сезон. Дефицитът на България е свързан с това, че ние все още нямаме достатъчно обекти и дестинации, които да са сезонни“. Това заяви..

обновено на 13.08.24 в 10:08

Музеят в Батак подготвя 60 години от обявяването му за град

Историческият музей в Батак обявява дарителска кампания, в която гражданите на града могат да допринесат за обогатяване на архива му със снимки и документи. Целта е да се получи допълнителна информация за развитието на Батак.. Това се случва по повод 60 години от обявяването на Батак за град, а дареното от гражданите ще обогати колекциите..

публикувано на 13.08.24 в 09:38
Арман Бабикян

Няма никакво значение кой разпределя порциите

Арман Бабикян, експерт по политически PR  и съосновател на движението "Ние идваме",  с коментар за политическата ситуация след номинацията на новия служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева и предстоящите избори през октомври в програма "Точно днес".  Според него има едно основно неразбиране, за да тръгне политическият процес напред.  "Това, което..

публикувано на 12.08.24 в 12:11

Доброто прави хората щастливи

В това е убедена  Стела Балджиева, която стана носител на приза в категория "Добротворчество" в тазгодишния конкурс "Пловдив - град на доброто" за платформата "Rent-a-baba", който близо година набира голяма популярност.  На път е обаче и втори проект -„Баба по Viber", за който Стела разказа в програма "Точно днес“. " Идеята е за българите от..

публикувано на 12.08.24 в 09:47