Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Закъснялото лечение на множествена склероза носи риск

| обновено на 30.06.22 в 14:08

Множествената склероза (МС) е автоимунно заболяване на централната нервна система, при което се уврежда обвивката на нервните влакна и се нарушава предаването на нервните импулси. Заболяването започва в млада възраст (най-често между 20 и 40 год.) и при закъсняло или неправилно лечение може да доведе до инвалидизация на болния. 

В Световния ден за борба с множествената склероза, по темата разговаряме с невролога д-р Красимир  Шукерски. На какъв етап от познаване на диагнозата е медицината в момента, и защо автоимунните заболявания бележат огромен ръст в последните години? Отговорите на тези и други въпроси чуйте в прикаченото аудио.

На 30 май, чрез различни събития по целия свят се поставя акцент върху значението на потърсената навреме компетентна медицинска помощ. Дава се гласност на хората, засегнати от множествена склероза, да споделят своя опит, да разкажат за трудностите, през които са преминали, и проблемите, с които продължават да се сблъскват всеки ден не само във физически, но и в социален, и в психологически аспект. От 2020 г. до 2022 г. Световният ден за борба с множествената склероза преминава под мотото „Аз и ние свързани“ и стремежът е към преодоляване на бариерите, които карат хората, диагностицирани с това заболяване, да се чувстват самотни и социално изолирани.Галерия

Още от категорията

Антибългарското говорене в РСМ трябва да се наблюдава

Стана ясно, че част от историческите формулировки за някои личности вече са залегнали в двустранния протокол между Северна Македония и България още през 2019. Сега на ход са политиците, като и двете правителства трябва да приемат предложението. Детайлите на постигнатия консенсус коментира доц. Наум Кайчев, който е съпредседател на съвместната..

публикувано на 18.08.22 в 10:46

Възстановяват се разкопките на селищна могила "Юнаците"

Възстановява се работата по спрени археологически проучвания в цялата страна. Тоза каза пред Радио Пловдив директорът на Историческия музей в Пазарджик Борис Хаджийски, който е и председател на УС на сдружение „Български музеи". На вчерашната среща на представители на сдружението с министъра на културата Велислав Минеков е уточнено, че договорите..

публикувано на 18.08.22 в 10:23

ПП търси популистка маса, а не тази на ДБ

„Продължаваме промяната“ се придържа към центристкия профил, тъй като в българската политика съществува заблудата, че те винаги успяват. Те търсят популистката маса, а зелените и Да България са с ляво либерален профил, който е неприемлив за мнозинството от избиратели“. Така в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив проф. Румяна Коларова..

публикувано на 18.08.22 в 10:23

Тревожна ситуация заради скъпия газ в Първомай

Ситуацията наистина е тревожна,  Първомай е един от първите газифицирани почти изцяло  градове в България, още в началото на 90-те години. Предприятията, детските градини и училищата, общинските сгради и домовете на голяма част от населението се отопляват на газ, а драстичното поскъпване ще се усети при застудяването на времето , отбеляза  в..

обновено на 17.08.22 в 10:27

Далеч сме от приключването на пандемията от Ковид-19

Сваляме карантината за Ковид -19 на 5 и 7 дни за контактни и за болни, това рехиша от МЗ, повече за пандемията през третото лято с имунолога и преподавател д-р Цветелина Великова . Тя подчерта, че решението на здравните власти е базирано на медицинските данни, с които се разполага у нас и по света. Според нея доказателствата сочат, че хората, които..

обновено на 17.08.22 в 10:27