Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тол таксата качи цената на билета в междуградските превози

| обновено на 30.06.22 в 17:14

Въвеждането на тол такси от 1 юли и по второстепенни пътища в страната неминуемо ще оскъпи междуселищния транспорт и всички стоки. Това заявиха за Радио Пловдив собственици на фирми за превоз на пътници и товари. 

Oт 1 юли тази година автомобилите между 3,5 и 12 тона, в зависимост от екокатегорията си, ще плащат между 6 и 9 стотинки за изминат километър по автомагистрала. Тарифата за движение по пътища първи клас ще е между 5 и 8 стотинки на километър, а за второкласните пътища – между 2 и 3 стотинки. Досега тарифата за второкласните пътища беше с нулева такса.

Веселин Дошков, управител на фирма, която извършва междуселищни превози в Пловдив и региона, прогнозира сериозно поскъпване с до 20 % на билетите.   

"Транспортният бранш е много лошо състояние заради огромния и ежедневен ръст на горивата. Тол таксата дойде като още един удар върху нас и ще се отрази негативно върху всички превозвачи - и на товари, и на пътници. Според мен ще има около 20-процентен ръст на цените, което ще се усети в близките месец - два", каза Веселин Дошков. 

Емилия Чипева от пловдивска транспортна фирма обясни, че междуселищният транспорт поскъпва още от 1 юли. 

"От утре цената на билета от Пловдив до Смолян от 12 лв. става 14 лв. Тол таксата вече е калкулирана в новата цена на билета, защото от утре започва да се таксува пътят Пловдив - Смолян. Така е и до Кърджали, малките населени места в община Асеновград. До седмица и там ще има нови цени", каза Емилия Чипева. 

Според Илиян Филипов, собственик на една от най-големите транспортни фирми у нас, всяка стока ще поскъпне поне с 5 % заради тол таксите.

"Два пъти се вдига тарифата на тол таксата за магистралата, според решението на правителството, а тол таксата за второстепенните пътища - с досегашната цена за магистралата. Увеличението на всеки транспортн ще е около 5-6 %. Това ще се отрази на транспорта и най-вече на стоките", каза Илиян Филипов. 

От 1 юли влиза в сила половината от приетото от МС повишение на тол таксите, останалото – след 6 месеца, от 1 януари 2023 г.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

200 офталмолози идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по здравеопазването..

публикувано на 25.04.24 в 06:40

ОбС - Пловдив решава дали ул. "Хр. Г. Данов" да стане пешеходна

На днешното заседание на пловдивския Общински съвет ще бъде разгледано предложението на кмета на район „Централен“ Георги Стаменов новоремонтираната част от улица „Христо Г. Данов“ край Природонаучния музей да стане пешеходна зона. Срещу това вече се обявиха съветниците от БСП, които пък предлагат в участъка да продължат да се движат автомобили, но..

публикувано на 25.04.24 в 06:35

ОбС - Пазарджик гласува отстраняването на председателя си

Отстраняването на председателя на Общинския съвет в Пазарджик Найден Шопов ще гласуват съветниците в града. Предложението идва от съветника Благо Солов и включено в края на  дневния ред като точка 39 от днешната сесия. В мотивите си за Солов посочва, че системно  в продължение на повече от три месеца  Шопов не изпълнява задълженията си..

публикувано на 25.04.24 в 06:31

В Карлово показват военна техника и въоръжение за 6 май

С редица прояви военнослужещи от страната ще посрещнат 6 май - Деня на храбростта и Празника на Българската армия. Началото на събитията в страната е днес, 25 април, в гарнизон Карлово на площад „20 юли“, от 16.00 ч, където 61-ва Стрямска бригада организира статичен показ на стрелково въоръжение и екипировка, демонстрация на елементи от..

публикувано на 25.04.24 в 06:26

Гневни брестовичани блокираха Околовръстното на Пловдив

Жителите на Брестовица блокираха за по-малко от час, по време на най-натворения трафик връзката между Пещерско шосе и околовръстния път на Пловдив. Хората протестират заради мръсната вода в селото, но проблемът остава нерешен от четири години. Още преди 17 часа две групи протестиращи тръгнаха от двете посоки на надлеза при детелината на..

обновено на 24.04.24 в 20:08