Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Има шанс за правителство в рамките на това НС

„Има шанс за сформиране на правителство в рамките на това Народно събрание, защото всички политици от коалицията, които останахме имаме държавническо мислене и сме насочили погледите си към бъдещето. Затова аз не мисля, че събитията от тази седмица ще се окажат препъни камък и няма да успеем да доведем до успешен край разговорите“.

Това коментира депутатът от „Продължаваме промяната“ Александър Ракшиев след като парламентарната им група се събра да обсъди условието на БСП за правителство без премиер Кирил Петков.

Според Ракшиев новото мнозинство може да бъде съставено от „Продължаваме промяната“,  „Демократична България“, БСП и  независимите депутати, които са смели и разумни.

„Със сигурност няма да е по-лошо от мнозинството, което имахме досега. То изглеждаше стабилно, но по важните въпроси, свързани с честното преразпределение на публичните финанси се видя, че мнозинството се разклати.

Едно уж стабилно мнозинство само си свали правителството, защото това, което се случи е, че един от коалиционните партньори свали управляващите“, заяви Ракшиев.

По думите му коалицията е проявила единство само за закриването на спецсъдилищата. Александър Ракшиев обясни още, че по време на партийната среща късно снощи са обсъдени няколко имена, които биха могли да бъдат предложени за премиер.

„Никола Минчев е един прекрасен човек. Аз лично го уважавам и той в ролята на премиер би се справил чудесно. Според мен ако предложим различен премиер от Кирил Петков – той трябва да мисли държавнически и да е отговорен човек, който ще продължи каузата, заради която сме се събрали в ПП, а именно - да проведем една борба с корупцията и публичните ресурси на държавата да се преразпределят по справедлив начин“, обясни депутатът от „Продължаваме промяната“.  

Александър Ракшиев подчерта още, че парламентарните групи на ИТН и „Възраждане“ не са разцешени от „Продължаваме промяната“. Според него  „Възраждане“ не е хомогенна група и е възможно през следващите 5 дни да има нови отцепници.

„Ако има нови отцепници и подкрепата им е принципна, заставаща зад нашата програма, бихме приели подкрепата“, обяси Ракшеив. 


Още от категорията

Антибългарското говорене в РСМ трябва да се наблюдава

Стана ясно, че част от историческите формулировки за някои личности вече са залегнали в двустранния протокол между Северна Македония и България още през 2019. Сега на ход са политиците, като и двете правителства трябва да приемат предложението. Детайлите на постигнатия консенсус коментира доц. Наум Кайчев, който е съпредседател на съвместната..

публикувано на 18.08.22 в 10:46

Възстановяват се разкопките на селищна могила "Юнаците"

Възстановява се работата по спрени археологически проучвания в цялата страна. Тоза каза пред Радио Пловдив директорът на Историческия музей в Пазарджик Борис Хаджийски, който е и председател на УС на сдружение „Български музеи". На вчерашната среща на представители на сдружението с министъра на културата Велислав Минеков е уточнено, че договорите..

публикувано на 18.08.22 в 10:23

ПП търси популистка маса, а не тази на ДБ

„Продължаваме промяната“ се придържа към центристкия профил, тъй като в българската политика съществува заблудата, че те винаги успяват. Те търсят популистката маса, а зелените и Да България са с ляво либерален профил, който е неприемлив за мнозинството от избиратели“. Така в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив проф. Румяна Коларова..

публикувано на 18.08.22 в 10:23

Тревожна ситуация заради скъпия газ в Първомай

Ситуацията наистина е тревожна,  Първомай е един от първите газифицирани почти изцяло  градове в България, още в началото на 90-те години. Предприятията, детските градини и училищата, общинските сгради и домовете на голяма част от населението се отопляват на газ, а драстичното поскъпване ще се усети при застудяването на времето , отбеляза  в..

обновено на 17.08.22 в 10:27

Далеч сме от приключването на пандемията от Ковид-19

Сваляме карантината за Ковид -19 на 5 и 7 дни за контактни и за болни, това рехиша от МЗ, повече за пандемията през третото лято с имунолога и преподавател д-р Цветелина Великова . Тя подчерта, че решението на здравните власти е базирано на медицинските данни, с които се разполага у нас и по света. Според нея доказателствата сочат, че хората, които..

обновено на 17.08.22 в 10:27