Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

В бюджета няма заложени реформи

"Добрата новина е, че народните представители разбраха, че не могат да не изплатят компенсации на бизнеса за високата цена на тока. Въпреки че предложението беше да се изплати на 100% цената над 200 лв, което означава  гарантирана цена 200 лв за мегават за електроенергия, сега виждаме 250 лв цена за бизнеса и само 80 компенсация над тази граница. Това означавма, че тези разходи ще бъдат включени в цените на разходите и услугите". Това подчерта Ваня Григорова - икономически съветник на КТ "Подкрепа". 

По думите й, все пак има добра новина -  има компенсации, но и не толкова добра - техният размер е по-малък от предварително заложения. Ако стоката, която произвежда конкретното предприятие е насочена към външните пазари обаче пъскъпването за крайния потребител в страната няма да се усети. 

Григорова подчерта, че изплащането на пенсиите не трябва да води  до увеличаване на данъците. "Увеличение на данъците трябва да има, но поради други причини. Това,  което сега се прави в областта на пенсиите означава допълнителен трансфер от Държавния бюджет към бюджета на Националния осигурителен институт. Тези средства обаче би следвало да са акумулирани. Когато се увеличават цените, това означава и увеличени приходи в държавната хазна и именно оттам би трябвало да дойде този трансфер".

Григорова бе категорична, че увеличението на пенсиите е трябвало да бъде придружено с увеличаване на минималните  осигурителни доходи и  значително -- на максималния осигурителен доход.  Това би довело до възможността на осигурителната система сама да акумулира средства, без те да идват от нашите данъци.

Двете групи, които ще усетят в някаква степен облекченията на така приетия бюджет са пенсионерите и работещите родители на деца под 18 г. Всичко останало е по-скоро палиативно.

В бюджета няма никакви реформи. В него няма заложени мерки, които да се борят значимо с кризата. В хода на дебатите в НС за парите в хазната на държавата, темата се е превърнала в предизборна. 

"Това е парламентарната демокрация - всяка партия лобира за интересите на отделни граждани така, че при избори да бъде припозната от тях в последствие. Но това е и диагноза за управлението и по-точно, че няма генерална грижа за населението и мисъл как да бъде облекчен животът на всички, а се дава само на този, който вика най-силно".

Интервюто - звуковия файл:

Още от категорията

Антибългарското говорене в РСМ трябва да се наблюдава

Стана ясно, че част от историческите формулировки за някои личности вече са залегнали в двустранния протокол между Северна Македония и България още през 2019. Сега на ход са политиците, като и двете правителства трябва да приемат предложението. Детайлите на постигнатия консенсус коментира доц. Наум Кайчев, който е съпредседател на съвместната..

публикувано на 18.08.22 в 10:46

Възстановяват се разкопките на селищна могила "Юнаците"

Възстановява се работата по спрени археологически проучвания в цялата страна. Тоза каза пред Радио Пловдив директорът на Историческия музей в Пазарджик Борис Хаджийски, който е и председател на УС на сдружение „Български музеи". На вчерашната среща на представители на сдружението с министъра на културата Велислав Минеков е уточнено, че договорите..

публикувано на 18.08.22 в 10:23

ПП търси популистка маса, а не тази на ДБ

„Продължаваме промяната“ се придържа към центристкия профил, тъй като в българската политика съществува заблудата, че те винаги успяват. Те търсят популистката маса, а зелените и Да България са с ляво либерален профил, който е неприемлив за мнозинството от избиратели“. Така в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив проф. Румяна Коларова..

публикувано на 18.08.22 в 10:23

Тревожна ситуация заради скъпия газ в Първомай

Ситуацията наистина е тревожна,  Първомай е един от първите газифицирани почти изцяло  градове в България, още в началото на 90-те години. Предприятията, детските градини и училищата, общинските сгради и домовете на голяма част от населението се отопляват на газ, а драстичното поскъпване ще се усети при застудяването на времето , отбеляза  в..

обновено на 17.08.22 в 10:27

Далеч сме от приключването на пандемията от Ковид-19

Сваляме карантината за Ковид -19 на 5 и 7 дни за контактни и за болни, това рехиша от МЗ, повече за пандемията през третото лято с имунолога и преподавател д-р Цветелина Великова . Тя подчерта, че решението на здравните власти е базирано на медицинските данни, с които се разполага у нас и по света. Според нея доказателствата сочат, че хората, които..

обновено на 17.08.22 в 10:27