Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денталната медицина е най-желаната специалност в МУ-Пловдив

Резултатите ще бъдат обявени на 12 юли

7
Снимка: МУ-Пловдив

Общо 1160  кандидат-студенти се явиха на изпита по биология и химия в Медицинския университет - Пловдив. Тази година  четирима ще се конкурират за едно място в специалностите „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Фармация“.  По държавна поръчка в магистърските програми ще се обучават общо 305 студенти. 

Университетът ще приеме 150 бъдещи лекари по медицина, 73 стоматолози и 82 магистър-фармацевти, като се запазват равни квоти между мъже и жени. 

За първа година конкуренцията е най-голяма при момичетата, които кандидатстват „Дентална медицина“.  За едно място по държавна поръчка се конкурират шест момичета, а за специалност  „Медицина“ се състезават  пет момичета за едно място. Припомням, че МУ-Пловдив е на първо място в рейтинговата система на висшите училища в специалността „Медицина“. 

През тази година се запазва намаленият брой на местата за стоматология - 73. Така бе и  през миналата година, догато предишните кампании в МУ - Пловдив приемаше 100 студенти по стоматология.

Изпитът – тест по химия и биология  е труден, по-труден от другите медицински висши училища, заявиха кандидат-студентите и поясниха, че са се готвили две години за него, включително и с частни уроци по биология и по химия.

"За първи път през тази изпитна кампания ще се включи и оценката от ДЗИ по БЕЛ, както и утроена оценка от изпита по химия и биология", съобщи проф. Ани Белчева, заместник-ректор на МУ-Пловдив. За бакалавърските програми документи са подали 575 кандидати.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Съдът в Смолян спря таксуването в новите Сини зони

Административният съд в Смолян спря допуснатото предварително изпълнение на заповедта на кмета Николай Мелемов за събиране на такси от новите сини зони в областния град, съобщи адв. Елена Радева - Даскалова, общински съветник от групата „Нашият Смолян“. Тя уточни, че със заповедта от началото на юли е въведено платено паркиране на нови улици и паркинги..

публикувано на 15.07.24 в 15:11

В Смолянско арестуваха трима, шофирали пияни и дрогирани

19-годишен младеж от село Старцево в община Златоград е заловен да шофира с рекордно количество алкохол в кръвта. Управляваният от него лек автомобил „Форд“ е спрян за полицейска проверка в нощта на събота срещу неделя близо до Старцево. При направения тест за алкохол дрегерът отчел 2.06 промила. Младежът отказал да даде кръвна проба. На..

публикувано на 15.07.24 в 15:10

Карлово спечели проект за подмяна на уличното осветление

Проектът е финансиран по Националния план за възстановяване и устойчивост и  предвижда подмяна на съществуващото улично осветление в Карлово, Калофер, Клисура, Баня и в село Розино с нови 4945 LED лампи. Ще бъде изграден и Контролен център за мониторинг и управление на уличното осветление, като така ще се въведе пълна автоматизация чрез..

публикувано на 15.07.24 в 14:52

Младеж от София се удави в язовир край Ветрен

25 годишен мъж се е удавил в микроязовир край пазарджишкото село Ветрен. В откриването на тялото са се включили водолази. Трагичният инцидент е станал в неделя. Група младежи решили да се изкъпят в неохраняемия язовир, но неочаквано единият от тях потънал и изчезнал във водите.  На място пристигнали екипи от полицаи и пожарникари, но се наложило и..

публикувано на 15.07.24 в 14:43

Авария остави три дни без вода селата Варвара и Ветрен дол

Трети ден жителите на септемврийските села Варвара и Ветрен дол са с нарушено водоподаване заради авария на  основния водопровод. Екипи на ВиК-Септември са на терен, но работата бе затруднена, тъй като повредата бе скрита. От кметството във Варвара съобщиха, че има напредък и до няколко часа проблемът ще бъде напълно отстранен. Най-засегнати от..

публикувано на 15.07.24 в 14:16