Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Билетите за междуградските превози поскъпнаха между 2 и 5 лева

Билетите за междуградските превози са по-високи от днес.Причината е въвеждането на тол такси за автобусите при движение по магистрали, първокласни и второкласни пътища. 

Реалното увеличение е между 2 и 5 лева за билет в зависимост от маршрута и засяга всички междуселищни линии. От Пловдив до Смолян вчера билетът е бил 12 лева, а от днес е 14 лева. Пътуването до Златоград е струвало 15 лева, а вече е 18. 

Автобусите в зависимост от екокатегорията си, ще плащат между 6 и 9 стотинки за изминат километър по автомагистрала. Тарифата за движение по пътища първи клас ще е между 5 и 8 стотинки на километър, а за второкласните пътища – между 2 и 3 стотинки. Пътниците не одобряват повишението и смятат, че не съответства на дходите им.

"Що един път не намалиха нещо", питаха днес изненаданите от новите цени пътници на автогара "Родопи". Според тях това е  държавен въпрос и хората ни най-малко имат причина да плащат повече. 

„За пенсионерите особено е непосилно, много е“- каза за Радио Пловдив жена преди да се качи на атобуса.

„Да пътуваш с личен транспорт е лукс. Едно идване до Пловдив ми е малко над 2 лева с рейс, а 10 лева с кола. Правя си сметката“- уточни друг пътуващ.

Превозвачите коментираха, че промените са неизбежни предвид новите такси и поскъпването на горивата. Според тях, за да има пътища и всичко - трябва от някъде да се финансира.

Пътниците коментираха, че ще продължат да ползват автобусите, въпреки увеличението на билетите.

Целия репортаж може да слушате в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Затварянето на Бетонния мост се отлага за лятото

Бетонният мост ще бъде затворен след 15 юни и трябва да е готов за Коледа . Договореност за това е постигната с ръководството на НКЖИ,  съобщи кметът на Пловдив Костадин Димитров. Идеята е да се работи през летните месеци, когато трафикът е по-малък, заради отпуските. Кукленско шосе пък се очаква да бъде завършено след 45 дни и да поеме трафика от..

обновено на 29.03.24 в 10:52

Осигуриха 1,3 млн.лв. за емблематичните културни събития в Пловдив

През 2024 Фондация „Пловдив 2019“ ще инвестира 1 300 000 лв. в големите събития на града.  Управителният съвет на Общинска фондация „Пловдив 2019“ е гласувал увеличение с 300 хиляди лева на бюджета на програма „Фестивали и големи събития“ в Пловдив, като по това перо за тази година се отделят общо 1 милион и 300 хиляди лева. За нея бяха получени..

обновено на 29.03.24 в 10:52

Смолян и Брезово подкрепиха Фонда за развитие на летище "Пловдив"

Още две общини станаха членове на Фонда за развитие на летище Пловдив. Решение да влязат в него взеха общинските съветници на Смолян и Брезово.Така общините, които подкрепят развитието на аепорта стават 11. Досега членове бяха Пловдив, Чепеларе, Родопи, Сопот, Калояново, Куклен, Хисаря, Съединение и Садово, както и три  частни дружества – Пампорово..

публикувано на 29.03.24 в 10:51

Земетресение стресна Девин и околността

Три земетръсни труса се усетиха тази сутрин в Девин. По думите на кмета първият трус е усетен към 8:30 часа, последвал и втори, като и двата са били доста силни. Малко преди 9:00 часа е имало и трети трус, но доста по-лек.  По данни на Националния Институт по геофизика, геодезия и география на БАН  трусът е регистриран в 08:38 ч. със сила 3,8 по..

обновено на 29.03.24 в 10:45

Искат свалянето на председателя на ОбС в Пазарджик

В пазарджишкия Общински съвет е внесено искане за отстраняване на председателя на местния парламент Найден Шопов от ГЕРБ.  Предложението е на общинския съветник от коалиция "Заедно за силна община" с мотив, че Найден Шопов, въпреки че е бил кандидат за поста, е участвал в гласуването за председател на общинския съвет, което е конфликт на интереси...

обновено на 29.03.24 в 10:09