Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Двойно поскъпна строителството на новата Детска клиника

Почти двойно по-голяма сума е необходима за изграждане на новата сграда на Детска клиника към УМБАЛ „Свети Георги“, заради увеличените цени на стоките и услугите в строителството. Това стана ясно от думите на икономическият директор на лечебното заведение Момчил Мавров. Той уточни, че с актуализацията на държавния бюджет за клиниката се отпускат 25 милиона лева, което на практика означава, че строителството може да започне.

Между 30 и 36 месеца ще са необходими за изграждане на новата Детска клиника, която ще е разположена на 18 000 квадратни метра разгърната площ, ще бъде на осем етажа и ще има топла връзка с основната сграда на Университетска болница „Свети Георги“ на „Пещерско шосе“.

„Със средствата, които бяха отпуснати през 2020 година и със средствата, които сега депутатите гласуваха, в размер на 25 милиона лева, може да започне строителството. Но са необходими административни процедури“, каза пред Радио Пловдив икономическият директор на лечебното заведение Момчил Мавров.

Предстои да се стартира процедура по Закона за обществените поръчки за изпълнител на строителството, след което то може да започне, тъй като вече има разрешение за строеж. В Детска клиника ще се обслужват малки пациенти от цяла Южна България.

„Пловдивската клиника на практика ще бъде една малка детска болница“, каза още Мавров.

Цялото интервю с Момчил Мавров можете да чуете в звуковия файл.


Още от категорията

Трябва незабавно свикване на КСНС към президента

Указът на руския президент Владимир Путин за частична мобилизация не е изненада за експертната общност . Това бе очаквано предвид пораженията, които започнаха да търпят руските окупационни  войски в Украйна. Същевременно, успешното настъпление на украинските сили продължават и това именно принуди Путин, под настойчивите искания на..

обновено на 23.09.22 в 13:32

Очаква ни рецесия и висока инфлация догодина

Рецесия, рекорден дефицит и изключително висока инфлация очакват България в началото на следващата година. Това прогнозира икономистът Красен Станчев в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив. По думите му рецесията ще е по-ниска от тази през 2009 г., когато тя беше 5% от БВП. През 2023 г. се очаква тя да бъде около 2% от БВП. Инфлацията на..

публикувано на 23.09.22 в 10:38
Велизар Шаламанов

В Украйна може да се провокира ядрен инцидент

"Целта на референдумите и на обявената от Путин мобилизация е да отправи послание към така наречения "колективен Запад". Тяхната цел е чрез страх на принудят Запада и Украйна да приемат преговори, които да доведат до признаване на настоящата ситуация на терен". Така военният експерт и бивш министър на отбраната Велизар Шаламанов коментира по Радио..

публикувано на 23.09.22 в 10:10

Ескалира рискът конфликтът Русия-Украйна да стане глобален

Три сценария след обявената от Владимир Путив частична мобизация в Русия открои докторът по политология и експерт по сигурност и управление на кризи Искрен Иванов. Първият е Западът да продължи да снабдява с оръжие Украйна и тя да се опита да предприеме нова контраофанзива в отгово на частичната военна мобилизация. Вторият е малко по- рискован,  ако..

публикувано на 22.09.22 в 10:52

Стопанска независимост няма, свързаността дава просперитет

В момента, когато България обявява своята независимост, страната се намира в икономически подем, но определението "икономическо чудо" е по - скоро ласкаещо и малко пресилено, казва в предаването "Точно днес" професорът по Стопанска история Пенчо Пенчев. Според него независимо от тава какво говорят политиците и тогава и сега, икономическият подем не се..

публикувано на 22.09.22 в 10:22