Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Новите подварианти на Омикрон са доста по-заразни

ВА.4 и ВА.5 успяват да заобиколят имунния отговор на преболедували и на ваксинирани

| обновено на 04.07.22 в 14:07

В неделя 19% от пробите за Ковид-19 са положителни, в понеделник лек спад - 13,5%, подвариантът ВА.5 на Омикрон вече е в България и започва да се усеща неговата сила. Разговор с епидемиолога д-р Христиана Бацелова за лятната вълна на Ковид -19 , за ваксините и препоръките, които лекарите потвърждават преди ваканцията на всеки.

Д-р Бацелова смята, че за съжаление Ковид-19 идва с нова вълна. "Подвариантите ВА.4 и ВА.5 вече са доминантни в Европа, обикновено у нас се движим с 30 дни закъснение", каза епидемиологът. По думите й сегашните подварианти са доста по-заразни от предходните на Омикрон, и това предполага бързо разпространение. 

"В повечето европейски държави ваксинацията е на по-високо ниво, включително и с бустерни дози, и хората там са предпазени от тежки усложнение и смърт. Тези подварианти успяват да заобиколят имунния отговор на преболедували и на ваксинирани", допълни д-р Бацелова. Според нея изследвания, които са правени ин витро доказват, че имунният отговор на ваксинираните е по-добър. 

"В Европа има висок ваксинационен обхват, но хората там спазват мерките стриктно, когато това се налага. В Италия маските в градския транспорт са задължителни", подчерта епидемиологът. Тя посъветва в затворени помещения всеки да използва маски, защото само това предпазва

За ваксините и българите: Толкова е ниско нивото на ваксинация, че чак е срамно да се коментира. Едва достигаме до 30% ваксинационен обхват, бустерите са 2%. Неприятно е, че децата от 5 до 11 години са едва 2000, в САЩ са 10 милиона деца в тази възрастова група. Ние сме много изостанали и това е предпоставка за по-тежко преболедуване, и за съжаление това е така при всички заразни болести. 

Д-р Бацеловя съветва след 4 месеца да се постави втори бустер при хората над 65 години, както и лицата с хронични заболявания. Той намалява драстично тежестта на протичане, при евентуално заразяване.

"Над две години и 4 месеца живеем с коронавирус и тази пандемия се случва както всяка друга в историята на човечеството, необходимо е време да се успокоят нещата. Голяма е разликата от 2020г. и сега, в България в началото бяхме дисциплинирани, но днес нещата се отпуснаха и сме провалени във ваксина обхват, и за съжаление малко хора носят маски, а във всеки едни момент те предпазват от заразяване, каза д-р Христиана Бацелова. Тя съобщи, че се очакват нови комбинирани ваксини за грип и Ковид-19, както и само назални за Ковид-19. 

Още от категорията

Антибългарското говорене в РСМ трябва да се наблюдава

Стана ясно, че част от историческите формулировки за някои личности вече са залегнали в двустранния протокол между Северна Македония и България още през 2019. Сега на ход са политиците, като и двете правителства трябва да приемат предложението. Детайлите на постигнатия консенсус коментира доц. Наум Кайчев, който е съпредседател на съвместната..

публикувано на 18.08.22 в 10:46

Възстановяват се разкопките на селищна могила "Юнаците"

Възстановява се работата по спрени археологически проучвания в цялата страна. Тоза каза пред Радио Пловдив директорът на Историческия музей в Пазарджик Борис Хаджийски, който е и председател на УС на сдружение „Български музеи". На вчерашната среща на представители на сдружението с министъра на културата Велислав Минеков е уточнено, че договорите..

публикувано на 18.08.22 в 10:23

ПП търси популистка маса, а не тази на ДБ

„Продължаваме промяната“ се придържа към центристкия профил, тъй като в българската политика съществува заблудата, че те винаги успяват. Те търсят популистката маса, а зелените и Да България са с ляво либерален профил, който е неприемлив за мнозинството от избиратели“. Така в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив проф. Румяна Коларова..

публикувано на 18.08.22 в 10:23

Тревожна ситуация заради скъпия газ в Първомай

Ситуацията наистина е тревожна,  Първомай е един от първите газифицирани почти изцяло  градове в България, още в началото на 90-те години. Предприятията, детските градини и училищата, общинските сгради и домовете на голяма част от населението се отопляват на газ, а драстичното поскъпване ще се усети при застудяването на времето , отбеляза  в..

обновено на 17.08.22 в 10:27

Далеч сме от приключването на пандемията от Ковид-19

Сваляме карантината за Ковид -19 на 5 и 7 дни за контактни и за болни, това рехиша от МЗ, повече за пандемията през третото лято с имунолога и преподавател д-р Цветелина Великова . Тя подчерта, че решението на здравните власти е базирано на медицинските данни, с които се разполага у нас и по света. Според нея доказателствата сочат, че хората, които..

обновено на 17.08.22 в 10:27