Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Възможен е кабинет, но за месец

Сформирането на кабинет в рамките на настоящото Народно събрание е възможно, но той няма да трае повече от месец. Това коментира д-р Александър Димитров, политолог и преподавател в УНСС, в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив.

„Такъв кабинет би бил сглобен на кантар и ще разчита на много единични персони, лични интереси и т.н. Това означава, че те трудно могат да бъдат вкарани в една обща коалиционна логика“, аргументира се д-р Димитров.

Политологът подчерта още, че почти от началото на живота на четворната коалиция той е очаквал, че някоя от партиите, с изключение на мандатоносителя „Продължаваме промяната“, ще излезе от формацията.

„Ние дори не можахме да направим качествена оценка на първите 100 дни на правителството, защото то беше съпроводено от голям международен натиск и усложнена международна обстановка. Всичко, което се случи беше продиктувано от тези събития.

Добър знак в началото беше, че има добър коалиционен диалог, което означаваше, че е много вероятно заявените цели да бъдат изпълнени.

Правителството така и не прие програма за управление. Това е нещо, което е абсолютно задължително, защото без такава програма трудно може да се направи и законодателна стратегия, която да бъде придвиждана през самия мандат“, каза д-р Александър Димитров.

Той прогнозира още, че при едни нови избори най-големите губещи ще са БСП и Демократична България. Според него част от електората на Демократична България ще се измести към Продължаваме Промяната.

„Ако нещо ударихме като дъно в НС – това е реториката. Тя е ужасяваща. Дебатът в парламента е изключително нисък, много слаб. Почти всички говорители на основните партии изпадат в една риторика, която е много характерна за пазара, за неделните дни по малките населени места.

Те не се състезават със силата на аргументите, а със силата на хапливостта – с това колко остроумно звучи дадена забележка към колега парламентарист“, обясни д-р Димитров. 

Цялото интервю с д-р Александър Димитров чуйте в звуковия файл.


Още от категорията

Антибългарското говорене в РСМ трябва да се наблюдава

Стана ясно, че част от историческите формулировки за някои личности вече са залегнали в двустранния протокол между Северна Македония и България още през 2019. Сега на ход са политиците, като и двете правителства трябва да приемат предложението. Детайлите на постигнатия консенсус коментира доц. Наум Кайчев, който е съпредседател на съвместната..

публикувано на 18.08.22 в 10:46

Възстановяват се разкопките на селищна могила "Юнаците"

Възстановява се работата по спрени археологически проучвания в цялата страна. Тоза каза пред Радио Пловдив директорът на Историческия музей в Пазарджик Борис Хаджийски, който е и председател на УС на сдружение „Български музеи". На вчерашната среща на представители на сдружението с министъра на културата Велислав Минеков е уточнено, че договорите..

публикувано на 18.08.22 в 10:23

ПП търси популистка маса, а не тази на ДБ

„Продължаваме промяната“ се придържа към центристкия профил, тъй като в българската политика съществува заблудата, че те винаги успяват. Те търсят популистката маса, а зелените и Да България са с ляво либерален профил, който е неприемлив за мнозинството от избиратели“. Така в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив проф. Румяна Коларова..

публикувано на 18.08.22 в 10:23

Тревожна ситуация заради скъпия газ в Първомай

Ситуацията наистина е тревожна,  Първомай е един от първите газифицирани почти изцяло  градове в България, още в началото на 90-те години. Предприятията, детските градини и училищата, общинските сгради и домовете на голяма част от населението се отопляват на газ, а драстичното поскъпване ще се усети при застудяването на времето , отбеляза  в..

обновено на 17.08.22 в 10:27

Далеч сме от приключването на пандемията от Ковид-19

Сваляме карантината за Ковид -19 на 5 и 7 дни за контактни и за болни, това рехиша от МЗ, повече за пандемията през третото лято с имунолога и преподавател д-р Цветелина Великова . Тя подчерта, че решението на здравните власти е базирано на медицинските данни, с които се разполага у нас и по света. Според нея доказателствата сочат, че хората, които..

обновено на 17.08.22 в 10:27