Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По нови правила ще се движат тротинетките и автобусите в Пловдив

| обновено на 05.07.22 в 17:01

Правилник за управление на електрически тротинетки ще създаде община Пловдив. Подготвят се и промени в организацията на движението на градския транспорт с цел оптимизиране на времето му за придвижване. Това реши Общественият съвет за подобряване качеството на въздуха, който заседава днес под ръководството на зам.-кмета по екология Анести Тимчев. 

Новите правила ще уреждат начина на движение и паркиране на електрическите тротинетки в градска среда. Заместник-кметът по екология Анести Тимчев обясни пред Радио Пловдив, че масовото използване на новите индивидуални форми на придвижване е довело до необходимостта от подобен правилник.

"Електрическите форми за индивидуално придвижване стават все повече и повече. Ще разчитаме на тях като алтернатива за освобождаване на централните градски площи от моторни превозни средства. В същото време всеки използва и паркира електрическите тротинетки, както намери за добре- със скорост, каквато намери за добре, с облекло, каквото намери за добре и ги паркира там, където намери за добре, а някои ги изоставят, където им падне"- обясни Анести Тимчев.

Друг важен въпрос, по който заседава Общественият съвет за подобряване качеството на въздуха, е бързото движение на градските рейсове, което може да се случи по два начина.

"Идеята е да бъдат затворени някои от улиците за движение на автомобили, а там, където е възможно да бъде определена бус лента, ще сложим такава"- коментира заместник-кметът по екология.

Общината обсъжда и начините, по които общинските зелени площи да бъдат обозначени като такива и паркирането върху тях да бъде съпроводено с глоба. 

Целия репортаж може да чуете в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Още арести на лекари за източване на Здравната каса в Пловдив

Още трима пловдивски общопрактикуващи лекари, съучастници на първите двама арестувани,  са обвинени за източването на пари от Здравната каса  - съобщиха от прокуратурата.  Това е ставало чрез съставяне на фалшиви електронни отчети за работа, прегледи и медицински направления за физиотерапия.   Припомням, че първите двама задържани в началото на..

публикувано на 23.07.24 в 15:49

Съдът попречи на Гергов да стане едноличен собственик на Панаира

Софийски градски съд определи за нищожно решението, с което Общинският съвет на Варна апортира акциите на общината от Международния панаир - Пловдив в дружеството "Пълдин Туринвест", чийто мажоритарен собственик е Георги Гергов. Съдът обаче не уважи искането на държавата тези акции да ѝ бъдат възстановени.  Софийски градски съд: Община..

публикувано на 23.07.24 в 14:55
Снимката е илюстративна.

Бурята събори дървета и клони в Пазарджик

12 сигнала за последствия от силния дъжд в Пазарджик са получени на спешния телефон 112 в ранния следобед, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР Мирослав Стоянов. Повечето сигнали са за паднали дървета и клони по улиците в града.   Повредени са и седем паркирани автомобила.  По сигналите работят екипи на пожарната и общината – за..

публикувано на 23.07.24 в 14:38

Чистенето, миенето и зимната поддръжка на Пловдив ще струват над 100 млн. лв

Над 89 и половина милиона лева без ДДС /89 582 476/ ще струва сметопочистването, разделното събиране, транспортирането на битовите отпадъци, машинното почистване и миене на Пловдив, както и зимното поддържане, според обявената днес обществена поръчка. С ДДС стойността на поръчката става 107 милиона и половина лева. Тя е обявена за пет от районите на..

публикувано на 23.07.24 в 14:19