Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При всички положения ще гласуваме предсрочно

Доц. Стойчо Стойчев
Снимка: Личен архив

Между редовете на политическата криза и преговорите за властта, по темата разговор с политолога доц. Стойчо Стойчев. Говорим  за това какви са шансовете за реализация на първия мандат? 

И още – можем ли да станем свидетели на парламентарни хватки, както и управляващите или опозицията ще се представят по-добре при едни предсрочни избори?

Доц. Стойчев подчерта, че преговорите за нов кабинет се водят на персонално равнище, всичко опира до съзнанието на всеки депутат и на неговите принципи за подкрепа към кабинет на Асен Василев. Много вероятно е да наблюдаваме, определени депутати да не се регистрират в зала, и с това да намалят кворума в зала, съответно да се намали броя на депутатите, които да са "за", каза още политологът. По думите му не може по този начин да се разчита на стабилно управление занапред.

"При всички положения ще се гласува отново за парламент предсрочно, въпросът е кога това ще се случи, дали до края на 2022, или в началото на 2023 година", подчерта доц. Стойчев. Той смята, че е по-добре да отидем на избори още тази година. 

"Аз бях оптимист и смятах, че настоящото правителство ще може да изкара до местните избори, които са есента на 2023, но кредитът на доверие бе изчерпан още през тази година", допълни политологът. Според него няма никакви гаранции, че това което се говори днес за програма на ново правителство ще се случи. 

БСП и експулсираните дипломати на Русия: Политиките и принципите на партията бяха до там, докато се махна Кирил Петков като предложение за премиер, и те нямат никакъв проблем да продължават да консумират власт.  

ГЕРБ и политическата ситуация след победа на местните избори в Нова Загора, политологът смята, че днес се наблюдават коалиционните политики между партиите. "Няма изолация на ГЕРБ и всеки е склонен да преговаря с тях за правителство, ако това му изнася", смята доц. Стойчев. 

По публикацията работи: Живка Танчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33