Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отнето е разрешителното на фирма за почистване на Марица

Директорът на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ в Пловдив издаде решение, с което се отнема разрешителното за поддържане проводимостта на речното легло на река Марица чрез изземване на наносни отложения в землището на село Ягодово, община Марица, в близост до ресторант „Рибарска среща“, с титуляр „Строймаш“ ЕООД. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Разрешителното е издадено на 12.04.2019 г. и срокът на действие е последно продължен през декември 2021 г. за периода януари – юни 2022 г. са постъпили множество сигнали от граждани и неправителствени организации относно изземването в посочения участък и след извършени проверки БД ИБР констатира редица нарушения на условията на разрешителното – липса на уведомяване на контролния орган за началото на изземването, неизграждане на трайна опорна и работна геодезична мрежа, работа извън позволения участък, неизвършване на ежемесечни замервания за реализираната дейност и т.н. 

Съставени са 6 акта за установяване на административни нарушения и са издадени 3 наказателни постановления, едно от което е влязло в законна сила.

БД ИБР е разпоредила и предварително изпълнение на издаденото решение с цел опазване на леглото на река Марица и свързаните водни и сухоземни екосистеми. Решението и разпореждането подлежат на обжалване пред Административен съд – Пловдив и Върховен административен съд.

Изземването на наносни отложения от леглата на реките е дейност, която може да доведе до множество негативни процеси, когато не се изпълнява при строго спазване на екологичното законодателство, включително ерозия на бреговете, промяна на дънния профил на речните участъци, унищожаване на хабитати на защитени видове и осушаване на крайречни земеделски земи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Транспортираха спешно с въздушна линейка жена от Смолян в Пловдив

Медицински хеликоптер кацна на стадиона в смолянския квартал Райково, за да транспортира спешно жена с тежка черепно-мозъчна травма.    Спасителна мисия е по искане на спешното отделение на болницата в Смолян Жената е получила и кръвоизлив в мозъка. Интубирана е. Страда от епилепсия.   Била е намерена паднала на земята в дома си, където живее сама,..

публикувано на 24.08.24 в 15:35

Доспат празнува и събира чешмари край язовира

Хиляди хора събра местността Събора край язовир Допсат за празника на града, чешмарите и фестивала на народното творчество.  Тържествата преминават под знака на 50-годишнината от обявяването на Доспат за град. Чешмарството е уникално за пределите на Родопа планина, приема се като част от гостоприемството на родопчани. Всеки от чешмарите разказва..

публикувано на 24.08.24 в 14:25

Oграничават движението по част от ул. "Георги Бенев“

От 6 до 16 часа днес се спира движението на автомобили по ул. "Георги Бенев" в пловдивския район "Северен".  Причина за временното ограничаване на трафика е извършването на довършителни дейности за пускането на екслоатация на Голямоконарско шосе.  То важи за участъка от бул. ”Васил Априлов” до бул. ”Васил Левски”. Променя се и  част от м аршрута за..

обновено на 24.08.24 в 12:02

Атанас Запрянов е готов да остане военен министър и в новия служебен кабинет

Министърът на отбраната Атанас Запрянов все още не е разговарял с премиера Димитър Главчев относно евентуално негово участие и в следващия служебен кабинет , но ако бъде поканен , той ще приеме. Това заяви Атанас Запрянов пред журналисти на Летище Пловдив , където се запозна с хода на българо-американското  учение „Тракийско лято - 2024“.   В..

публикувано на 24.08.24 в 11:57

Български и американски пилоти участват в "Тракийско лято"

Ден за гости и медии на ежегодната съвместна българо-американска летателна тренировка „Тракийско лято - 2024“ ще се състои днес на летище Пловдив. На събитието ще присъства министърът на отбраната Атанас Запрянов и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов. Присъстващите ще бъдат запознати с протичането и резултатите от..

обновено на 24.08.24 в 07:34