Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 500 000 лева за училищата по изкуства в Пловдив от МК

АМТИИ-Пловдив ще получи 415 000 лева за 288 студенти и докторанти

АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев" и трите пловдивски училища по изкуствата получават финансови средства от Национален Фонд „Култура“.

От Министерството на културата публикуваха днес резултатите от програмата “Мобилност“ и обяви наградите за високи постижения на ученици и студенти в областта на културата.

Общо 694 учащи от 24 учебни заведения в страната ще получат награда в размер на 1 441 лв. от  Фонд “Култура”.  Академията за музикално танцово и изобразително изкуство - Пловдив получава общо 414 984.96 лева за  финансова подкрепа на 288 талантливи студенти.  

Ректорът на АМТИИ проф. Тони Шекерджиева-Новак съобщи, че през май месец са кандидатствали по проекта на НФК с 286 студенти, двама докторанти и трима докторанти - лауреати с отличия в конкурси. Те са от всички професионални направления. Сред кандидатурите са 26 лауреати в престижни международни и национални конкурси.  

"По време на моето управление това е първата голяма помощ, която получаваме от НФК, тя идва точно навреме за младите хора, които ще вложат средствата за своето обучение в проекти и конкурси", допълни проф. Новак. Тя съобщи, че на 11 или 12 юли ще обявят резултатите от кандидат-студентската кампания. "През тази година има изключително голям интерес към Академията, и тя е избрана от най-талантливите деца на България", допълни ректорът на висшето училище. 

НУМТИ „Добрин Петков“ получава  41 786 лева за 29 свои възпитаници с високи постижения през годината. НГСЕИ - 14 409 лв. за 10 ученици, и 2881 лева са за Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“.

Резултатите по регулярната програма “Мобилност“ също станаха ясни днес. По нея бяха подадени 154 кандидатури, от които 34 са одобрени за финансиране. Имаше неочаквано висок интерес към програмата в тази сесия. Втора сесия на програмата се очаква през септември. 

От Пловдив финансиране получи само Фолклорен ансамбъл „Тракия“ за участието им в Международен фолклорен фестивал Тимишоара – Румъния, който продължава до 10 юли. Сумата в пълен размер, която получава ансамбъла е 10 820 лева. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Матей Матеев, Стела Митева-Динкова, Елена Тамамджиева

Първи фестивал "Творците" през август в Пловдив

Проф. д-р Стела Митева-Динкова, зам.-ректор по учебната дейност в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“, Елена Тамамджиева – член на управителния съвет на Дружеството на писателите в Пловдив, и художникът Матей Матеев бяха гости в първото августувско издание на предаването Клуб "Неделя". Поводът бе..

публикувано на 05.08.24 в 15:44

Преге - предаване за света на книгите, 03 - 09 август

В предаването за книги на Радио Пловдив на 03.08.202 4г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“: Камила Лекберг, Хенрик Фексеус. Мираж. 512 стр., ок. 6А, Колибри, 2024. Дейвид Балдачи. Само лъжи. 432 стр., ок. 5А, Обсидиан, 2024. Ема Коуел. Любовната песен на острова. 360 стр., ок. 4А,..

публикувано на 05.08.24 в 11:54

Тази събота "Срещите" питат какво е шамбала

В това августовско утро "Срещите" питат: Какво е ШАМБАЛА и защо пътешественици, изследователи, езотерици не са я открили...  И вярно ли е, че Шамбала е за земята, но не е на земята...  и че енергията на Шамбала е диструктивна за всички онези сърца и умове, които носят омраза?  Гост на СРЕЩИТЕ - издателят Валентин Марков. Слушайте...

обновено на 03.08.24 в 16:43

Тридневният "Балет без граници" започва на Античния театър

Едно от най-престижните събития в областта на балетното изкуство в България през този сезон Международният фестивал "Балет без граници" стартира днес на сцената на Античния театър. Той ще се проведе в рамките на три поредни вечери.  Магията на музиката, професионализмът на участниците, впечатляващата сценография и изяществото на балетните..

обновено на 03.08.24 в 11:40

Хор от диригенти изпя български фолклорен бисер

В град Хамар, наричан северната "Венеция" на Норвегия, се случи нещо изключително: младият пловдивски диригент Илиян Тиганев създаде хор от млади диригенти от цял свят и с тях изпълни българска фолклорна песен, която буквално запали сърцата на всички присъстващи. Илиян Тиганев, който е диригент на Пловдивския хор "Ангел Букорещлиев", е в Хамар за..

публикувано на 02.08.24 в 16:15