Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30% имат двойки на изпита по химия и биология в МУ

Резултатите на кандидат-студентите от изпита-тест са по-високи, отколкото през миналата година

19 са пълните шестици на изпита по биология и химия в Медицинския университет-Пловдив. На него се явиха 1148 кандидати – 347 мъже и 813 жени. Значително повече са по биология –  на 14 момичета и 2 момчета. По химия максималният възможен резултат са постигнали трима – две момичета и едно момче. Така пълните отличници са 0,26%. Има и кандидат-студент с две пълни шестици по двете дисциплини. 9 на сто от кандидатите са с отличен успех и на двата модула по биология и химия.

Кандидатите, които желаят да видят писмените си работи, могат да го направят днес от 10 до 14 ч. и на 12 юли от 10 до 12 ч. в Университетския информационен център.

На приемния изпит са скъсани почти 30% от явилите се. С двойка по биология са 29,4%, като повече са слабите резултати на момичета – 33,8 на сто, а при момчетата – 27,6%. По химия двойките са 24,2 на сто.

Голяма част от скъсаните са с по две слаби оценки. Но има и младежи с шокиращи резултати: двойка по биология и 5,62 по химия.

Петиците тази година са 17% по биология и 26 на сто по химия. Знания за добър 4 са показали 24,5% по биология и 23% по химия, като резултатите са сходни при мъжете и жените. Тройките са 19,4% по биология и 17,6% по химия.

Припомням, че конкуренцията на старта на кампанията бе средно по четирима за място, като при момичетата в специалност “Дентална медицина” съотношението достига 6:1. Местата по държавен прием в специалност “Медицина” са 150, в “Дентална медицина” – 73, а във “Фармация” – 82.

От тази година балоообразуваща е и оценката от матурата по български език и литература, като превес имат резултатите от изпита по химия и биология, които се утрояват. Резултатите от първото класиране ще бъдат обявени утре, на 12 юли.

МУ обяви изпитната задача по химия за коректна, МОН проверява случая




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община "Марица" получи 4 мил. лева за път до завод за авточасти

Държавата ще финансира изграждането на нова пътна връзка в община Марица. На днешното си заседание правителството отпусна 3 919 000 лева от бюджета на Министерството на иновациите и растежа за път до завод за производство на автомобилни част от "Зиес Юръп".  Инвестицията по проекта е в размер на над 18 млн. лв. и се предвижда разкриването на 101..

публикувано на 02.10.24 в 16:52

И в Смолянския театър са източени 1 млн. лв., доведоха директора в Пловдив

Директорът на смолянския театър Румен Бечев е доведен с полиция за разпит в Пловдив, но не е задържан. От пловдивската окръжна прокуратура уточниха, че развитие казуса с източването на средства се очаква в утрешния ден.    По-рано бе съобщено за сериозни нарушения от ръководството на Родопски драматичен театър – Смолян, установени при  проверка,..

публикувано на 02.10.24 в 16:41

Ремонтират пътища и улици в общините "Марица" и Калояново

Започна ремонтът на общинския път Костиево – Радиново и на участък Радиново – Бенковски. Общата стойност на проекта е почти 6 милиона лева и е финансиран от държавата. Ще бъдат обновени около 7,5 километра, като срокът за изпълнението на проекта е 359 календарни дни. Ремонтът е дълго планиран, но отлаган заради липсата на достатъчно средства..

публикувано на 02.10.24 в 16:36

Ликвидирани са птиците, заболели от грип във ферма в Стряма

Няма опасност за разрастване на огнището на птичи грип от фермата в Държавното ловно стопанство в Стряма. Заболелите и контактни птици в обекта са умъртвени по хумамен начин. Това стана ясно след днешното заседание на Областната епизоотична комисия в Пловдив. Областният управител Христина Янчева увери, че се вземат всички мерки за..

публикувано на 02.10.24 в 15:28

Анализират данните от черната кутия на разбилия се L-39

Няма изгубени данни в резултат на катастрофата. Това заяви пред журналисти служебният министър на отбраната Атанас Запрянов във връзка със снетите данни от „черната кутия" на катастрофиралия учебно-боен самолет L-39.  „Това, което се извърши в Чехия, е заводът, с неговите средства и инструменти, да свали данните от „черната кутия". Разчитане на..

публикувано на 02.10.24 в 15:25